Hem- och konsumentkunskap för lärare i åk 7-9, 45 hp (1-45). Ingår i Lärarlyftet
45 hp
Litteraturlista, Grundnivå, 8HK001
Det finns en senare version av litteraturlistan.
Obligatorisk litteratur
- Aléx, Peder, Konsumera rätt - ett svenskt ideal: behov, hushållning och konsumtion, Lund, Studentlitteratur, 2003
- Amcoff, Elisabet, Riksmaten - vuxna 2010-11: Livsmedels- och näringsintag bland vuxna i Sverige, Uppsala, Livsmedelsverket, 2012
- De Ron, Lena; Feldt, Maria, Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap.: den systematiskt planerande läraren Handboken, [Sverige], hkforum.se, [2017]
- De Ron, Lena; Feldt, Maria, Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11: [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen], [Lidingö], Maria Feldt, cop. 2013
- Edman, Stefan, Bilen, biffen, bostaden: hållbara laster - smartare konsumtion: slutbetänkande, Stockholm, Fritzes offentliga publikationer, 2005
- Enghardt Barbieri, Heléne; Pearson, Monika; Becker, Wulf, Riksmaten - barn 2003: livsmedels- och näringsintag bland barn i Sverige, Uppsala, Livsmedelsverket, 2006
- Hjälmeskog, Karin, Lärarprofession i förändring: från "skolkök" till hem- och konsumentkunskap, Lärarförbundets ämnesråd för hushållsvetenskap, 2006, Lärarprofession i förändring
- Marklinder, Ingela m.fl., Home storage Temperatures and Consumer Handling of Refrigerated Foods in Sweden, Ingår i: Journal of food protection: an international journal concerned with an adequate food supply that is safe, wholesome, nutritious, and palatable, 2004, s. 2570–77 (Artikeln lämnas ut av institutionen.)
- Nylander, Annica m.fl., Livsmedelsvetenskap, 2., [rev. och uppdaterade] uppl., Lund, Studentlitteratur, 2014
- Marklinder, Ingela, "Hot spots" - hygieniskt kritiska punkter i privata hem. En pilotstudie.: Forskningsrapport, Institutionen för hushållsvetenskap, Uppsala universitet., 2000 (Artikeln lämnas ut av institutionen.)
- Olausson, Maj; Hedberg, Anette, Tillsatser i livsmedel: en faktabok, 5. rev. uppl., Uppsala, Livsmedelsverket, 2013
- Warensjö Lemming E m.fl., Riksmaten ungdom 2016-17, Statens Livsmedelsverk, 2018, https:/
/ www.livsmedelsverket.se/ globalassets/ rapporter/ 2018/ 2018-nr-14-riksmatenungdom-huvudrapport_del-1-livsmedelskonsumtion.pdf - Salonen, Pertti, Klimatfrågan på bordet, Stockholm, Formas, 2008
- Rapport-2019-12-konsumentverkets-matsedel-konsumentverket.pdf, 2020
- Rapport-2019-11-konsumentverkets-berakningar-av-referensvarden-konsumentverket.pdf, 2020
- Hjälmeskog, Karin; Höijer, Karin, Didaktik för hem- och konsumentkunskap, Gleerups Utbildning AB, 2019
- liten-laghund-2018-konsumentverket.pdf, 2019
- Underlagsrapport 2020-1-Normers-betydelse-for-hallbar-konsumtion-konsumentverket.pdf, 2020
- Johansson, Ulla; Stubbendorff, Anna, Näring och hälsa, 4 uppl., Studentlitteratur AB, 2020
- Diskussionsunderlag till kursplanen i hem- och konsumentkunskap, Skolverket, 2011, Fulltext
- Gahne, M, Mat för alla sinnen; Sensorisk träning enligt SAPERE-metoden, Livsmedelsverket, 2015, Online
- Hur liten kan livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan vara år 2050?, Livsmedelsverket, 2013, Fulltext
- Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap, Skolverket, 2011, Fulltext
- Lagerberg Fogelberg, Charlotte, På väg mot miljöanpassade kostråd: vetenskapligt underlag inför miljökonsekvensanalysen av Livsmedelsverkets kostråd, Uppsala, Livsmedelsverket, 2008
- Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011, Stockholm, Skolverket, 2011
- Läroplan för grundsärskolan 2011, Skolverket, 2011, Läroplan för grundsär...
- Nationella utvärderingen av grundskolan 2003: huvudrapport - bild, hem- och konsumentkunskap, idrott och hälsa, musik och slöjd, Stockholm, Skolverket, 2004
- Nordiska näringsrekommendationer 2012, Livsmedelsverket, 2013, Fulltext
Allergiinformation. Livsmedelsverket, Broschyr nr 9. Tillsatser, kryddor och arom
http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter- och-press/Nyheter1/Allergibroschyrerna-uppdaterade-om-markning/
Andra aktuella vetenskapliga artiklar och rapporter kan tillkomma.
Referenslitteratur/ej obligatorisk litteratur
- Backman, Jarl, Rapporter och uppsatser, 3., [rev.] uppl., Lund, Studentlitteratur, 2016
- Bryman, Alan, Samhällsvetenskapliga metoder, Upplaga 3, Stockholm, Liber, [2018]