Tre studenter i ett korridorskök.

Välkommen till Uppsala universitet

Det kan kännas pirrigt att börja plugga. Var ska du bo, kommer du få kompisar och har du valt rätt kurs? Kanske flyttar du till en ny stad, bara det är ett stort steg i ditt liv. Det är många frågor som hopar sig. Men du, allt löser sig! Varmt välkommen till Uppsala universitet. 

Förändra dig själv. Förändra världen.

Bo i andra hand, missa en tenta, hitta en vän för livet och snubbla i samma trappor som forskare och Nobelpristagare. Det är nu du tar det första steget.

Så ska sista april firas

Sista april, eller Valborg, är Uppsalastudenternas stora högtidsdag – ja, hela Uppsalas faktiskt. På senare år har festen byggts på med tre dagar – Skvalborg, Kvalborg och Finalborg. Inte så konstigt att man vill förlänga något så trevligt.

Sista april i Uppsala

Rör på dig!

Man som springer längs en smal grusstig intill ett inhängnat fält.

Motion är lika viktigt för fysiken som för psyket. Som student i Uppsala finns det mycket att välja på när det gäller träning. Här hittar du tre exempel.

3 x träningstips

Uppsala universitet på Gotland

I hjärtat av Visby hittar du Uppsala universitet Campus Gotland. Att plugga här är att komma närmare. Sanden, skogen, ängarna och havet är närvarande på ett sätt som gör platsen helt unik. Men det finns framför allt en annan närhet – den mellan människorna.

Plugga på Gotland

En kvinna och en man går längs en isbelagd brygga medan havsvågorna slår upp mot bryggans kanter.

Kultur på universitetet och i Uppsala

Dekorativ bild: Fyra personer övar teater på en scen.

Uppsala är en stad med ett rikt kulturliv och mängder av traditioner. Här finns massor att se, göra och uppleva. Här är tre tips.

3 x kulturtips

Här vill jag bli kvar

Daniel Hartman pluggade ekonomi vid Uppsala universitet mellan 2013 och 2016. Här berättar han om sin tid i Uppsala, och sina erfarenheter av studierna och studentlivet.

Uppsala har 13 fritidsgårdar 2.0

Dekorativ bild: Yngre man sitter ned, andra personer syns i bakgrunden. Han tittar uppåt och ler stort.

Flogstavrålet – ett skrik av allt

Bild på lägenhetshus i studentområdet Flogsta i solnedgång.

Klockan är 22:00 och vi befinner oss i Flogsta i västra Uppsala. Plötsligt hörs ett avgrundsvrål eka mellan höghusen. Så hörs ännu ett vrål. Så ett till. Till slut är det som om hela området sjunger ut i ångestfyllda stämmor och en märklig känsla sprider sig.

Ett skrik av ångest. Eller?

Bland böcker och gastar

Carolina Rediviva är Uppsalas universitetsbibliotek. Här kan du låna kurslitteratur och studieplatser. Men vad är det egentligen som händer i boksalen om nätterna, och vem är kvinnan med ett rep om sin hals?

Universitetsbiblioteket by night

Carolina Rediviva

Oro är en del av livet

Ung man sitter i en tentasal. Han har huvudet i händerna och ser orolig ut.

Nya rutiner, nya kompisar, ny bostad och kanske en ny stad –  till stora delar ett helt nytt liv. Det vore konstigt att inte känna sig lite orolig inför att börja plugga på universitetet. Men du är inte ensam, och behöver du nån att prata med om livet eller om studierna finns det hjälp att få. 

Lugn, det löser sig