Oskar, Ingrid, Jerker och Carolina kombinerar studier och idrott

Oskar Lundqvist, Ingrid Wixner, Jerker Ortman och Carolina Wikström är några av Uppsala universitets studenter. De är också 2020 års elitidrottsstipendiater. Hur fungerar det egentligen att plugga samtidigt som man tränar på elitnivå? Läs om hur de kombinerar idrotten med studierna i Uppsala, och vilka tips dem har att ge andra!

Är du elitidrottare och vill kombinera idrotten med studier vid Uppsala universitet? Läs om Uppsala universitets stöd och vägledning till dig som elitidrottande student.

Oskar

Namn: Oskar Lundqvist
Klubb: Upsala IF
Studerar: Läkarprogrammet

Oskar Lundqvist tränar friidrott - höjdhopp - inom Upsala IF samtidigt som han studerar till läkare på universitetet. Han tycker att kombinationen av de båda fungerar bra, så länge nyttjar sin tid väl och låter det ena ge kraft och energi till det andra.

– Jag ska inte sticka under stol med att det i stunder kan vara krävande. Men med bra planering och en smula disciplin klarar jag mig gott genom även de tuffaste tentaperioderna. För mig har idrotten alltid gett mycket energi till plugget och har också varit ett sätt att rensa tankarna.

Oskar tycker att han har kunnat dra många lärdomar från idrotten till studierna. Att utmana sig själv är något som krävs i båda.

– Som friidrottare är man tvungen att klara sig mycket på egen hand och det är ingen annan än en själv som kan göra jobbet. Mycket handlar om att på egen kraft ta sig framåt och utvecklas. På så sätt liknar det universitetsstudier väldigt mycket och jag har haft stor nytta av det i plugget.

Det bästa tips Oskar kan ge andra studenter är att inte jämföra sig själv med andra. Vad som funkar för en student behöver inte nödvändigtvis fungera för en annan.

– Jag tror att alla får hitta sitt egna recept för vad som funkar. Har man roligt är det alltid lätt att både motivera sig till och hinna med diverse aktiviteter. En bra strategi är också att inte jämföra sig för mycket med andra i skolan. Det kan orsaka onödig stress och det är alltid bäst att ta saker och ting i sin egen takt, avslutar han.

Ingrid

Namn: Ingrid Wixner
Klubb: IK Uppsala Fotboll
Studerar: Fysioterapeutprogrammet

Ingrid Wixner spelar fotboll inom IK Uppsala Fotboll och är även student på fysioterapeutprogrammet. Att idrotta på elitnivå samtidigt som man studerar tycker Ingrid har fungerat väldigt bra, mycket tack vare hjälpsamma lärare och tränare.

– Vi har nästan alltid kunnat lösa eventuella problem när schemana krockar. Såklart har det varit tufft och stressigt emellanåt men jag är i det stora hela väldigt nöjd med att det går så pass bra att kombinera studier och idrott.

Ingrid poängterar att för att det ska gå bra att kombinera de båda är det viktigt att lita på sig själv och vilja utvecklas.  

– I både idrotten och i studierna handlar det mycket om att kunna vara fokuserad, att ha en vilja att prestera bra och att kunna lösa olika uppgifter. Min vinnarskalle har varit till god nytta för mig inom båda områden och jag ställer alltid höga krav på mig själv. 

Hur man lyckas med att både studera och elitidrotta menar Ingrid har mycket att göra med hur man kommunicerar med alla inblandade, och hur man nyttjar sin tid.

– Mitt tips är att ha en bra dialog med skolan och utnyttja de fördelar man kan ha om man sysslar med elitidrott. Det har även varit viktigt för mig med vila och återhämtning när man väl får tid för det.

Jerker

Namn: Jerker Ortman
Klubb: IK Sirius
Studerar: Civilingenjörsprogrammet i elektroteknik

Jerker Ortman läser Civilingenjörsprogrammet i elektroteknik vid Uppsala universitet, samtidigt som han spelar bandy på elitnivå inom IK Sirius. Att kombinera idrotten och universitetsstudierna är inte helt lätt, men fungerar ofta bra om man lägger upp en plan.

– Kombinationen av elitidrott och universitetsstudier är utmanande, men om man är villig att prioritera bort vissa saker så går det alldeles utmärkt. För mig som är en vintersportsutövare så sker väl de flesta krockarna på vinterhalvåret. Men om man är på tårna och tar kontakt med kursansvariga så brukar det lösa sig ganska smärtfritt.

Jerker tycker att idrotten gett bra erfarenheter som kommer väl till användning i studierna, speciellt när det gäller disciplin.

– Jag försöker framför allt ta med mig den disciplin jag har i mitt tränande och använda den på samma sätt i skolan. Sedan tar jag väl även med mig att jobba i en grupp från bandyn till studierna, det gör det både roligare och man lär sig mycket av varandra.

Att kombinera båda studierna och idrottandet menar Jerker också är något som fungerar bättre av att hitta studiekompisar.

– Om jag skulle ge ett tips så skulle det vara att hitta ett gäng att plugga och umgås med. Det har hjälpt mig enormt mycket i det akademiska och kanske ännu mer i det privata. Det kan vara väldigt skönt att ibland bara bryta av elitidrottande och bara insupa studentlivet om än bara för en kväll. Då brukar jag alltid känna mig riktigt taggad på bandy igen efteråt.

Carolina

Namn: Carolina Wikström
Klubb: Löparklubben Roslagen
Studerar: Läkarprogrammet

Carolina Wikström studerar på läkarprogrammet och tränar även löpning på elitnivå. Hon tycker att det har gått bra att både studera och träna, och att det ena kan ge kraft till det andra.

– För mig har det fungerat bra att kombinera löpningen med studierna. Att träna mycket har gett mig energi och gjort mig mer effektiv.

Lika viktigt som att planera sina studier och träning är också att planera tid för paus, menar hon.

– Löpningen har gett ett avbrott i studierna som gjort att jag kunnat prestera bättre när det väl behövts. Det har även varit värdefullt att ha ett sammanhang där jag har lärt känna nya människor utanför universitetsbubblan.

Carolina tipsar om att hur man lyckas med att både studera och elitidrotta har mycket att göra med bra planering.

– Studierna har krävt en disciplin och målmedvetenhet som jag även har haft nytta av inom idrotten. Genom att planera träningen utefter de förutsättningar som funnits i studieschemat har det fungerat jättebra. För mig har nyckeln varit att tänka på den totala belastningen från idrotten, studierna och privatlivet för att få den återhämtning jag behövt för att må bra och kunna fortsätta utvecklas.