Är programmet rätt för dig?

Röster om programmet

Möt två tidigare studenter som berättar om sina erfarenheter från programmet och om vad de jobbar med idag.

Röster om utbildningen

Mika, student.

Mika Ekros, student på programmet

Från: En liten by utanför Helsingborg i Skåne som heter Viken.

Min upplevelse är att det är väldigt engagerade lärare och allmänt en väldigt bra utbildning att ha i bagaget.

Varför valde du den här utbildningen?
– Jag kände att jag inte visste så mycket om just kärnkraft och jag tror att mycket oro kring energikällan beror på brist på just kunskap. Därför ville jag lära mig mer och bilda mig en överblick och uppfattning. Efter bara någon vecka på programmet insåg jag hur intressant och roligt jag tyckte att det var - så då var det bara att fortsätta!

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Det som skiljer Uppsala Universitet från andra är såklart studentlivet. Uppsala är Sveriges bästa stad enligt mig, ur den synpunkten! Min upplevelse är också väldigt engagerade lärare och allmänt en väldigt bra utbildning att ha i bagaget.

Vad är mest utmanande?
– Ibland är det utmanande att få ihop plugget med fritiden, särskilt om man engagerar sig i studentlivet. Men det brukar lösa sig om man lägger ner lite tid på planering bara!

Berätta om studentlivet!
– Var ska man börja? Uppsalas studentliv har otroligt många sidor och man kan engagera sig hur mycket eller lite man vill. Man kan engagera sig inom nationerna eller inom sin fakultet. Man kan gå med i nationernas körer, jobba i restaurangerna och pubarna, gå med i idrottslag eller bara gå ut med några vänner och luncha/fika/dricka öl/klubba och njuta av de låga priserna samtidigt!

Vad är tre saker som du ska göra denna vecka?
– Den här veckan ska jag göra en inlämningsuppgift i Kärnkraftsäkerhet, vara med på KKI’s (kärnkraftingenjörernas) programråd och göra postarbete inom mitt engagemang i Forsränningen 2024.

Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
– Mitt första råd är att söka! Det är en otroligt intressant utbildning med riktigt engagerade lärare. Mitt andra råd är att ha ett öppet sinne för kärnkraft och se både fördelar och nackdelar för att kunna föra en diskussion som tar utvecklingen framåt.

Tre snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– Att gå en promenad eller sitta och ha en picknick längs ån är bäst!

Vilken är den bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– Hela Valborg från Skvalborg till Finalborg som student är något av det roligaste som finns!

Var finns den bästa studieplatsen?
– Eftersom att Ångströmlaboratoriet är mitt campus så skulle jag säga där. Annars Blåsenhus eller Gamla Torget!

Hösten 2023.

Anders, tidigare student,

Anders Robertsson, Employer Branding och Student relations på Forsmarks och Ringhals kärnkraftverk

Företagsrepresentant vid programmet.

Branschen har ett stort behov av ingenjörer idag, imorgon och i framtiden. Vi kommer rekrytera många nya kollegor på Forsmark och Ringhals, och ser det som starkt meriterande att ha utbildning inom kärnkraft.

Hur samarbetar ni med Uppsala universitet?
– Vi engagerar oss i programrådet och bidrar därigenom till utbildningens innehåll och utveckling. Vi har även kontakt med studenterna kopplat till lediga tjänster, examensarbeten och trainee-program. Dessutom försöker vi ordna studiebesök på våra kärnkraftverk och andra relevanta verksamheter inom Vattenfallkoncernen.

Är det intressant för er att rekrytera studenter som pluggat kärnkraft vid Uppsala universitet?
– Absolut! Vi kommer rekrytera många nya kollegor på Forsmark och Ringhals, och ser det som starkt meriterande att ha utbildning inom kärnkraft. Som nyanställd kommer du sedan få en gedigen introduktion och internutbildning.

På vilket sätt kan nyexaminerade bidra till er verksamhet?
– Vi behöver ständigt förbättras och utvecklas. Att få nya perspektiv och ögon på våra arbetssätt, rutiner, processer och sanningar bidrar till vår verksamhetsutveckling. Vi har även exempel där nyexaminerade medarbetare engagerar sig i våra interna föreningar och nätverk, vilket varit mycket uppskattat. Ett exempel är ett nätverk för nya medarbetare som hittar på roliga aktiviteter för att skapa kontakter och vänner på arbetsplatsen.

Hur ser behovet av ingenjörer inom kärnkraft ut?
– Branschen har ett stort behov av ingenjörer idag, imorgon och i framtiden. Som ingenjör finns stora möjligheter att arbeta inom en mängd olika områden. Det finns flera exempel på medarbetare som arbetar med andra uppgifter/områden än deras ingenjörsinriktning, vilket många beskriver som en styrka på Forsmark/Ringhals – att det går att testa och arbeta med många olika saker!

Tre snabba frågor
Varför plugga kärnkraftteknik?
– Bli attraktiv inom en bransch med framåtanda som erbjuder trygga anställningar, stora utvecklingsmöjligheter och tekniskt spännande projekt.

Vad kan studenterna vänta sig efter examen?
– En kickstart på karriären i en trygg miljö med många oerhört kompetenta och hjälpsamma kollegor som kommer göra allt för att du ska trivas och utvecklas.

Hur kan karriären se ut på längre sikt inom kärnkraftbranschen?
– Som ingenjör har du stora möjligheter att fördjupa dig inom ditt kompetensområde eller bredda dig genom att arbeta inom andra områden. Det finns tydliga utvecklingstrappor inom de tekniska befattningarna. Det finns även stora möjligheter att arbeta med projektledning eller gå vidare till att bli chef.

Kärnkraftsbranschen är även en öppen bransch som präglas av stort kunskapsutbyte mellan de olika kärnkraftverken. För den nyfikna finns därför stora möjligheter att arbeta såväl i en nationell som internationell kontext.

Vårterminen 2024

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin