Röster om programmet

Videos

Intervjuer

Tomas, student.

Tomas Bolvin, student 2021–2022

Allt tyder på att vi i framtiden kommer behöva fler energikällor då alltmer elektrifieras i samhället. Jag tror vindkraften kommer att ha en nyckelroll i denna utveckling under lång tid framöver.

Varför valde du den här utbildningen?
– Jag har tidigare praktiserat på en kommun, där en av mina uppgifter var att utvärdera hållbar planering för att minska klimatpåverkan. Det var under den praktiken som jag fick upp ögonen för den enormt stora elektrifieringsutmaning vi står inför i samhället. Allt tyder på att vi i framtiden kommer behöva fler energikällor då alltmer elektrifieras i samhället. Jag tror vindkraften kommer att ha en nyckelroll i denna utveckling under lång tid framöver. Samhällsutveckling är något som alltid intresserat mig och vindkraften står nu i centrum för att möjliggöra en hållbar elförsörjning. Tron på att vara med och påverka denna utveckling fick mig att börja utbildningen på Campus Gotland.

Hur har programmet varit hittills?
– Kursinnehållet, men främst kvaliteten på undervisningen, har överträffat mina förväntningar. Vi har väldigt blandade och intressanta seminarier, presentationer och skriftliga inlämningar. Utöver detta har vi även besökt vindkraftparker, gått på samrådsmöten och haft gästföreläsningar från industrin. Programmet är därmed praktisk i sin form och nära anknuten till verkligheten, vilket jag uppskattar mycket. Min bakgrund lutar mot sociala samhällsfrågor, vilket gör de tekniska delarna av utbildningen mycket krävande. Detta visste jag innan jag började utbildningen, men det passar mig bra då jag gillar utmaningar.

Hur är det att vara student på Campus Gotland?
– Campus Gotland är ganska litet jämfört med andra studieorter vilket bidrar till en god sammanhållning bland studenterna i staden. Visby är fullproppad av barer, caféer och andra historiskt intressanta platser att besöka. Som student finns det mycket att göra och utforska även utanför universitetslokalerna.

Varför tycker du att man ska söka programmet?
– Du ska läsa vindkraftsprojektering om du är intresserad av att vara med och bidra till ett övergripande hållbart samhälle. Campus Gotland har lång historia av forskning om vindkraft och erbjuder därmed undervisning av mycket erfarna föreläsare. Programmet erbjuder en bred tvärvetenskaplig undervisning där du läser sociala och tekniska kurser parallellt. Detta bidrar till förståelsen om hur vi måste samarbete mellan olika områden för att nå goda resultat. Programmet attraherar studenter från alla delar av världen med helt varierande bakgrunder och erfarenheter. Detta gör studietiden väldigt rolig och stimulerande då vi lär oss mycket av varandra.

Hösten 2021.

Axel, student.

Axel Forslin, student 2023–2025

Jag ville ha en bredare utbildning som inte var enbart teknisk, och en möjlighet att utveckla mina ledaregenskaper.

Varför valde du den här utbildningen?
– Jag pluggade maskinteknik tidigare. Jag ville inrikta mig inom förnybar energi och vindkraft var det som fascinerade mig mest. Samtidigt ville ha en bredare utbildning som inte var enbart teknisk och en möjlighet att utveckla mina ledaregenskaper.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?
– Det gör den verkligen, det var ett bra beslut att komma hit.

Vad har varit roligast och mest intressant på utbildningen hittills?
– Det roligaste är att lära sig om utvecklingen i vindkraftsbranschen och de olika utmaningar som finns beroende på vart man bygger, på land eller till havs.

Hur var första tiden, hur lärde du känna nya människor?
– Första tiden var fin, solen sken och det kändes lite som om man hade semester. Det gick fort att lära känna sin klass eftersom vi inte är så många. I början är det mycket aktiviteter som anordnas både av programmet och av kåren som underlättar att träffa folk från de andra programmen också.

Vad har varit mest utmanande?
– Det är ett tvärvetenskapligt program, vilket är kul, men utmanande eftersom man kommer möta ämnen som är annorlunda från vad man läst tidigare. Det hjälper mycket att vi har olika akademiska bakgrunder i gruppen, så vi hjälper varandra mycket. Vissa perioder är mer intensiva så det gäller att planera för det.

Hur är sammanhållningen inom ditt program?
– Sammanhållningen är stark och vi har kul tillsammans.

Är det något område inom utbildningen som intresserar dig särskilt mycket?
– Det är svårt att välja, mycket som är intressant. Jag ska välja inriktning snart, men har inte bestämt mig än. Vindresursbedömning, att lära sig hur vinden fungerar och hur man uppskattar vindförhållanden på en plats har varit intressant. Planering av vindkraft är också spännande, för det är så många olika aspekter man ska ha i åtanke.

Hur ser de internationella möjligheterna ut på ditt program?
– Det finns många möjligheter. Höstterminen andra året passar bra för utbyte, kurserna är valfria då, Uppsala universitet har en lång lista med partneruniversitet över hela världen. Det är också möjligt att göra examensarbetet utomlands. Programmet i sig är internationellt även om man stannar i Visby, med internationella studenter och föreläsare.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Att utbildningen håller hög kvalitet och lokalerna på Campus Gotland är trevliga.

Vad är ditt mål med utbildningen?
– Lära mig så mycket som möjligt, skapa kontakter och ha kul.

Tre snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– Badbryggan.

Bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– Tisdagstennis.

Vad hoppas du att du gör om 5 år?
– Jobbar med vindkraft nånstans i världen.

2023.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin