Få ihop din ekonomi

Student som sitter i ett fönster och äter nudlar och blickar ut
Är du orolig över din studentbudget? Vill du få dina pengar att räcka längre? Lugn, det ordnar sig. Det finns några knep för att hålla ordning på din budget. Här kan du få några tips för att få ihop din ekonomi bättre. 


Termos istället för köpkaffe.  Efter en lång dag med studier så känns det bra att unna sig något. Istället för att köpa en dyr latte, ta med dig en termos med kaffe och njut när kaffesuget kommer.

Planera dina inköp och storhandla.  Det är vid småhandlingen som pengarna drar iväg. Gör en matsedel för veckan och skriv ner vad du ska köpa. Har du inte tillgång till bil? Ingen fara. Kollektivtrafiken stannar precis vid de stora matbutikerna utanför city. Och du kan ju alltid cykla. 

Matlådor är ett bra sätt att få ner  matkostnaderna. Laga och frys ner. I en kyl med jämn temperatur på runt 4–5 grader håller sig en sluten matlåda i 4–5 dagar utan problem. Ibland finns inte orken för att laga mat kvällen innan och du köper lunch i caféet där du pluggar  istället. Men det är rena döden för plånboken – många bäckar små blir stora bäckar till slut. Både du och din plånbok blir glada över hur mycket pengar  du sparar om du käkar  matlådelunch.

Handla inte hungrig. För då är du ju faktiskt sugen på allt. Håll dig till din lista så minskas småköpen. 

Student-kund. Flera butiker har medlemskap med erbjudanden för studenter. På vissa matbutiker kan du sätta in din budget på ett bankkort, så ser du hur mycket du har kvar för varje vecka.

Kurslitteratur kan bli dyrt men har du tur finns det att låna på bibliotek eller köpa begagnat. På nätet finns en rad sidor som handlar med begagnat men kolla även med studenter som tidigare gått de kurser du ska läsa. Köp böcker i andra hand. Ta möjligheten att låna kurslitteratur eller använda läsplatser på biblioteken.

Jobba på nationen ger kanske inte alltid den bästa lönen men du får gratis mat och du får arbeta med trevliga människor.

Studiemedel. Det vanligaste sättet att finansiera sina studier är med statliga studiemedel som består av en lånedel och en bidragsdel. Studiemedel kan du söka via CSN.

Bostadsbidrag. Som student kan du ha rätt till bostadsbidrag. Bostadsbidrag söker du via Försäkringskassan.

Stipendier. Som studerande eller forskare vid Uppsala universitet har du möjlighet att söka en mängd stipendier. Se lediga stipendier

Sjukpenning och försäkringar. Vad händer med ekonomin om du blir sjuk? Vilka försäkringar behöver du som student?

Lån genom kår och nation. Det går att låna pengar genom Uppsala studentkår. Många nationer erbjuder också olika typer av lån.

Studentkortet är ett förmånskort som ger dig som student rabatt på olika varumärken. Ansök om Studentkortet.

Fler budgetknep med studenterna Elin och Maja:
Lyssna på podden Studier & Studentliv för att höra några studenters tankar kring ekonomi och studielån.

Senast uppdaterad: 2021-07-01