Kulturarv och historiebruk: begrepp, perspektiv och etnografi

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5EE121

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5EE121
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Etnologi G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 25 oktober 2017
Ansvarig institution
Institutionen för kulturantropologi och etnologi

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 eller Historia A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet A1/1)

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • översiktligt redogöra för och reflexivt förhålla sig till begreppen kulturarv och historiebruk, deras historia, betydelser och användningar,
  • ge konkreta exempel på hur och inom vilka områden det förflutna brukats i historia och nutid,
  • på ett kritiskt sätt redogöra för vilka värden kulturarv och historiebruk kan tillskrivas, uttrycka och upprätthålla, och hur det påverkar processer i kultur och samhälle i en allt mer globaliserad värld, samt
  • kunna samla in och kritiskt diskutera ett eget empiriskt material utifrån kritiska perspektiv på kulturarv och historiebruk.

Innehåll

Med utgångspunkt i en mångvetenskaplig begreppsapparat med tyngdpunkt i etnologi och folkloristik, behandlar kursen kulturarvsproduktion och historiebruk ur ett kritiskt, reflexivt perspektiv. Kulturarvsbegreppets framväxt och institutionalisering i vår samtid diskuteras, liksom historiebruk såväl i vår egen tid som i det förgångna. Begreppens politiska, etiska och moraliska dimensioner diskuteras genom konkreta exempel, dels hämtade ur forskningslitteraturen, dels från studentens egen närmiljö. Teman som romerskt historiebruk, traditioner, minne, museilandskapets förändringar och en ökad konfliktnivå kring kulturarv i vår tid, kan behandlas.

Undervisning

Undervisningen omfattar föreläsningar, obligatoriska seminarier, inlämningsuppgifter och gruppövningar.

Examination

Kursen examineras genom aktivt deltagande i seminarier och gruppövningar samt genom inlämningsuppgifter och en skriftlig hemtentamen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin