Antikens kultur och samhällsliv B

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 5AK260

Kod
5AK260
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Antikens kultur och samhällsliv G1E
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 19 februari 2018
Ansvarig institution
Institutionen för arkeologi och antik historia

Behörighetskrav

Antikens kultur och samhällsliv A

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

Antika samhällen: politisk och social historia

  • identifiera möjligheter och begränsningar hos antika primärkällor av olika genrer,
  • redovisa och kontrastera vanliga frågeställningar och intresseområden inom den antikhistoriska forskningen,
  • jämföra och värdera forskares val av teoretiska och metodologiska infallsvinklar i studiet av antik politisk och social historia.

Rumslig analys och GIS

  • formulera en arkeologisk frågeställning som är lämpad för en GIS-analys med utgångspunkt från data i medelhavsområdet,
  • med hjälp av GIS hantera rumsliga aspekter av arkeologiska material, såsom information från inventeringar, utgrävningar och befintliga databaser,
  • redogöra för grundläggande begrepp och terminologi för GIS-baserad rumslig analys,
  • i grupp göra en rumsanalys och presentera det i tal, skrift och bild.

Konst i kontext

  • förklara begreppet konst och hur detta kan tillämpas under antiken samt i modern tid,
  • värdera betydelsen av kontexten för tolkning av olika föremål,
  • diskutera innehåll och form av olika konstuttryck i förhållande till de samhällen som producerade dem.

Uppsats

  • välja, sammanställa och diskutera ett urval antikvetenskapliga publikationer och därav forma en tematiskt sammanhållen uppsats med god läsbarhet,
  • behärska grunderna i det vetenskapliga skrivandet vad gäller akribi och källhänvisningar,
  • söka efter och välja ut relevant litteratur i databaser.

Innehåll

Moment 1. Antika samhällen: politisk och social historia 7,5 hp

Under momentet studeras en tematisk sammanhållen grupp litterära och epigrafiska primärkällor för att belysa några i antikhistorien vanliga frågeställningar. Ett urval av politiska skeenden och/eller sociala mönster diskuteras där olika teoretiska perspektiv och metodologiska infallsvinklar kontrasteras.

Moment 2. Rumslig analys och GIS 7,5 hp

Momentet är en introduktion till rumsanalys anpassad för arkeologiska frågeställningar. Det ger deltagare färdigheter i att arbeta med GIS (Geografiskt informationssystem), kunskap om hur GIS kan användas för att analysera olika fenomen och en grundläggande förståelse av studiet av fynd och fyndförhållanden ur ett landskapsarkeologiskt perspektiv. Under större delen av momentet arbetar deltagarna med egna projekt.

Moment 3. Konst i kontext 7,5 hp

Under momentet analyseras konstbegreppet och dess användbarhet i studiet av materiell kultur under antiken. Ett urval av konstuttryck i skilda miljöer används för att diskutera form och skiftande innehåll. Samspelet mellan objekt och kontext i den moderna tolkningen sätts i centrum.

Moment 4. Uppsats 7,5 hp

Under momentet författas under handledning en vetenskaplig uppsats om ca 10-12 sidor med historisk, arkeologisk eller konstvetenskaplig inriktning baserad på en mindre sammanställning av antikvetenskapligt källmaterial eller litteratur. Bibliotekskunskap med litteratursökning i digitala arkiv i samarbete med bibliotekets personal ingår i momentet.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar och seminarier med skriftliga och muntliga redovisningsuppgifter. I mån av medel anordnas en museiexkursion. Moment 2 innehåller även laborationer, och momentet 4 inkluderar ett självständigt arbete med viss handledning enskilt och/eller i grupp. Obligatorisk närvaro krävs vid semanrier, öveningar ochlaborationer. Undervisning på engelska kan förekomma.

Examination

Examination sker löpande genom muntliga och skriftliga seminarieuppgifter, dessutom genom skriftlig sals- eller hemtentamen. På moment 2 (Rumslig analys och GIS) ges betygen underkänd (U) eller godkänd (G). På momenten 1, 3 och 4 ges betygen underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG). Uppsatsen ventileras av en studenkollega i ett avslutande seminarium. Examination på engelska kan förekomma.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin