Effektivitet, styrning och ledarskap i hälso- och sjukvård (uppdragsutbildning)

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 8FE702

Kod
8FE702
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Styrning och ledning av hälso- och sjukvård A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 9 juni 2020
Ansvarig institution
Företagsekonomiska institutionen

Allmänt

Kursen ges endast för deltagare inom uppdragsutbildning på avancerad nivå.

Behörighetskrav

Kandidatexamen om 180 hp eller motsvarande. Dessutom krävs för utbildningen relevant arbetslivserfarenhet inom hälso- och sjukvårdens område.

Undervisningen sker på svenska under det att en del av kurslitteraturen kommer att vara på engelska. Goda kunskaper i engelska är således en förutsättning för att tillgodogöra sig utbildningen.

Kursen ges endast för deltagare inom uppdragsutbildning på avancerad nivå.

Mål

Det övergripande syftet med kursen är att skapa insikt och förståelse kring beprövade modeller, begrepp och logik kring styrning och ledning av verksamheter inom hälso- och sjukvård samt att kunna applicera denna kunskap för att hantera utmaningar i den egna verksamheten. Kursen syftar också till att ge deltagarna insikt om vilka sociala mekanismer som ökar sannolikheten för att framgångsrikt kunna utveckla den egna verksamheten i önskvärd riktning.

Målen för kursen uppnås genom föreläsningar, problembaserade falldiskussioner och interaktiva seminarier baserade på deltagarnas egna erfarenheter och utmaningar.

Efter kursen ska deltagarna:

  • ha en förståelse för komplexiteten vad gäller styrning och ledning i en högt professionaliserad organisation.
  • ha en omfattande förståelse för, och bekvämlighet med, att kommunicera och diskutera begrepp och perspektiv relaterade till styrning och ledning av hälso- och sjukvård.
  • ha förtroende för sin egen förmåga att använda relevanta teorier och koncept för att på ett adekvat sätt analysera och föreslå lösningar på faktiska situationer och utmaningar hämtade ur den egna verksamheten.
  • kunna använda uppnådda färdigheter för att arbeta fram strategier och taktiker för att hantera utmaningar hämtade ur den egna verksamheten.

Innehåll

Hälso- och sjukvård präglas av hög organisatorisk komplexitet och starka professionella grupper och denna organisatoriska komplexitet skapar utmaningar när det gäller styrning och ledarskap då sambanden mellan åtgärd och konsekvens inte alltid är avsiktliga eller ens synliga för de berörda. Komplexiteten accentueras också av att befintliga styrstrukturer är svårgenomträngliga. Traditionellt talas det om sjukvårdens tre hierarkier, en medicinsk, en administrativ och en politisk hierarki. Dessa förhållanden ställer stora krav på gränsöverskridande kommunikation.

Kursen organiseras utifrån några betydelsefulla klassiska styrfrågor. Det handlar om behovet av att:

  • underlätta och förbättra beslut.
  • organisera för motivation och mening.
  • behovet av att förstå digitala verktyg och dessas betydelse för att uppnå nya organisatoriska färdigheter.
  • skapa individuell och organisatorisk uppmärksamhet.
  • understödja behovet av samordning.

Undervisning

Undervisningen utgår från de utmaningar som möter deltagarna i den egna verksamheten och består av föreläsningar med forskare, föreläsningar och möten med praktiker med erfarenhet av styrning och ledning i hälso- och sjukvård och interaktiva seminarier baserade på deltagarnas egna erfarenheter och utmaningar.

Kursen ges på halvfart. Undervisningsspråk är svenska men kurslitteratur på engelska kommer att förekomma.

Examination

Ett sammanfattande betyg ges på hela kursen, 7,5 hp.

Kursens examination utgörs av skriftliga och muntliga uppgifter, och avslutas med en skriftlig examination som utgår från den egna verksamhetens utmaningar. Examinationen sker både individuellt och i grupp. Betyget på hela kursen sätts efter en sammanvägning av de olika examinationsmomenten.

Betygskriterier redovisas i studiehandledningen som gäller för respektive kurstillfälle. De betygsgrader som används är väl godkänd (VG), godkänd (G), och underkänd (U). Examination som lämnas in efter utsatt tid bedöms inte, om inte särskilda skäl kan styrkas. Eventuella kompletteringar måste vara inlämnade senast vid den tidpunkt som anges i studiehandledningen. Om detta inte sker måste hela kursen (med alla examinationsmoment) göras om, vilket endast kan ske genom omregistrering på kommande kurstillfällen.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en deltagare examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Uppsala universitet accepterar inte fusk och plagiat. Deltagare som misstänks vara inblandade i någon form av fusk och/eller plagiat anmäls till rektor. De disciplinära åtgärderna är varning eller avstängning från studier under en begränsad tid.

OBS: Endast avslutad kurs kan ingå i examen.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin