Specialkurs i kristen teologi

18 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RG032

Kod
5RG032
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Religionsvetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 16 februari 2021
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen kan ingå i:

Teologprogrammet, 180 hp

Behörighetskrav

Fortsättningskurs i religionsvetenskap, 30 hp eller B-kurs i ett religionsvetenskapligt område

Mål

Efter genomgången kurs ska studenten ha tillägnat sig fördjupade kunskaper om olika kristna kyrkor i historiska brytningstider och nutid och fördjupade kunskaper om samtida kristen teologi och teologisk analys av skilda kulturuttryck som skönlitteratur och film. Studenten ska ha utvecklat förmåga att redogöra för och kritiskt resonera om olika förklaringar till historiska skeenden och förändringar. Studenten ska också ha utvecklat förmåga att analysera samt kritiskt och konstruktivt resonera kring olika teologiska ställningstaganden och att analysera livsåskådningstematiker i modern skönlitteratur och film.

Innehåll

Kursen behandlar olika teman, teorier och metoder som används i kyrkohistorisk och systematisk-teologisk forskning. Ett första tema rör studier av hur kyrkor, särskilt i brytningstider på olika sätt samspelat och samspelar med de samhällen de är del av. Olika sätt att förstå och förklara historiska skeenden och förändringar tas upp till diskussion. Kursen behandlar också nutida kristen teologi. Här diskuteras både dess centrala teman och frågor om vilka metoder som kan användas för att kritiskt och konstruktivt reflektera över teologiska frågeställningar.

Delkurs 1: Kyrkor i tider av förändring 9 hp

Delkursen inriktar sig på kyrkor i brytningstider och kyrkor i förändring, med fokus på kyrkor i reformationstider och på framväxten av väckelser. Delkursen har ett kronologiskt upplägg och tar sin början i medeltidens mendikantordnar och behandlar sedan reformationer och väckelser fram till idag. Inom delkursen ryms såväl lokala som globala perspektiv. Delkursen ger kunskap om kyrkornas relation till individualisering, internationalisering, mobilitet, mission, urbanisering och det moderna samhällets framväxt. I delkursen studeras även förändringar i kyrkornas gudstjänst och fromhetsliv, predikan och själavård, undervisning och folkbildning, materiell kultur, kroppslighet och kön.

Delkursmål

Efter avslutad delkurs förväntas studenten kunna:

  • beskriva, analysera och jämföra kyrkor i brytningstider och kyrkor i förändring;
  • beskriva och analysera kyrkor i tider av förändring med fokus på delkursens centrala tematiska begrepp;
  • utarbeta en uppsatsförberedande uppgift i form av ett PM med fokus på frågeställning, syfte, metod, källmaterial och teori;
  • tillgodogöra sig längre vetenskaplig text och skriva referat;
  • genomföra muntlig presentation av någon aspekt av förändring inom kyrkolivet. 

Examination delkurs 1

  • Skrivning, 4 hp
  • PM, 4 hp
  • Muntlig presentation, 1 hp
  • Obligatoriska seminarier, 0 hp

Delkurs 2: Modern kristen teologi

Delkursen behandlar kristen teologisk reflektion från 1920-talet och fram till idag med fokus på europeisk och nordamerikansk teologi. I delkursen berörs några grundfrågor i kristen teologi (som skrift, tradition och uppenbarelse) liksom några specifika teologiska teman (som synd, förlåtelse och människovärde). Delkursen innehåller också kulturteologiska perspektiv. Delkursen tränar studentens förmåga att på ett vetenskapligt sätt bedriva konstruktiv teologisk reflektion, bland annat genom att på ett hermeneutiskt medvetet sätt relatera kristen dogmatik till konstnärligt material.

Delkursmål

Efter avslutad delkurs förväntas studenten kunna:

  • identifiera, förklara och kontextualisera några av den kristna dogmatikens karaktäristiska debattområden under 1900- och 2000-talen;
  • självständigt utveckla konstruktiva teologiska ställningstaganden i relation till aktuell teologisk reflektion och konstnärligt material och redovisa dessa ställningstaganden i ett vetenskapligt PM som uppfyller gängse krav på vetenskaplig formalia och metodisk stringens;
  • analysera och kritiskt granska centrala argumentationslinjer i nutida kristen teologi utifrån olika teoretiska perspektiv;
  • genomföra hermeneutiskt och teologiskt medvetna tolkningar av konstnärliga uttryck;
  • aktivt delta i vetenskapliga seminariediskussioner och teologiska samtal;
  • använda sig av för systematisk teologi adekvat terminologi och metodologi. 

Examination delkurs 2 

  • Skrivning, 5 hp
  • PM, 4 hp
  • Obligatoriska seminarier, 0 hp

Undervisning

Undervisningen ges i form av föreläsningar och seminarier. Seminarierna är obligatoriska. Deltagande i föreläsningarna rekommenderas starkt för att studenten ska kunna tillgodogöra sig kursinnehållet.

Undervisningstillfällen kan komma att genomföras på engelska.

Examination

Examinationen genomförs i form av seminarier, muntlig presentation, PM och skrivningar, se examination under respektive delkurs.

Seminarier betygssätts med U­-G. Samtliga övriga examinatoriska moment betygssätts med U-G-VG.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från de angivna examinationsformerna. Som särskilda skäl räknas rekommendation om riktat pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

God färdighet i att läsa engelska förutsätts. Studenten förutsätts under hela kursen arbeta självständigt.

För den student som följer äldre studieordning kan viss anpassning av kursplanen ske.

Övergångsbestämmelser

Om kursen upphör eller genomgår större förändringar ges tre examinationstillfällen enligt denna kursplan under tre terminer. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan examination ske även senare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin