Lantmäteriprogrammet, juridisk inriktning

180 hp

Utbildningsplan, JLA1K

Kod
JLA1K
Fastställd av
Juridiska fakultetsnämnden, 25 maj 2021
Diarienummer
UFV 2021/1098
Ansvarig fakultet
Juridiska fakulteten
Ansvarig institution
Juridiska institutionen

Beslut och riktlinjer

Kandidatprogrammet ska erbjuda studenter ett studieprogram till akademisk examen med tvärvetenskaplig inriktning mot samhällsbyggnad och fastighetsjuridik. Programmet ger behörighet till studier på avancerad nivå (master).

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Syfte

En kandidatexamen i huvudområdet Samhällsbyggnad och fastighetsvetenskap på grundnivå vid Uppsala universitet ska ge studenterna breda och tvärvetenskapliga kunskaper och färdigheter inom huvudområdet och därtill viktiga ytterligare kunskaper inom biområdet Rättsvetenskap samt inom ytterligare angränsande områden. Utbildningen ska förbereda för fortsatta studier på avancerad nivå bland annat inom områden som rör hållbar utveckling, miljö och samhällsplanering samt för yrkesverksamhet inom den offentliga sektorn i form av lantmäterimyndigheterna, kommuner och trafikverket samt inom den privata sektorn exempelvis i entreprenad-, arkitekt- och konsultbranschen.

Mål

Enligt högskolelagen gäller följande för utbildning på grundnivå: Utbildning på grundnivå ska väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella program i gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper. Regeringen får dock besluta om undantag när det gäller konstnärlig utbilning.

Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas

  • förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
  • förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
  • beredskap att möta förändringar i arbetslivet. 

Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att

  • söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
  • följa kunskapsutvecklingen, och
  • utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området. Lag (2009:1037). 

Enligt högskoleförordningens examensordning gäller följande mål för en kandidatexamen:

Kunskap och förståelse

För kandidatexamen ska studenten

  • visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet kunskap om områdets vetenskapliga grund, kunskap om tillämpliga metoder inom området, fördjupning inom någon del av området samt orientering om aktuella forskningsfrågor. 

För kandidatprogrammet Lantmäteriprogrammet, juridisk inriktning innebär detta att studenten ska

  • ha grundläggande och delvis fördjupade kunskaper i rättsvetenskap, nationalekonomi, företagsekonomi och teknik, med inriktning på frågor som berör samhällsbyggnad och fastighetsjuridik,
  • kunna redogöra för de rättsliga, ekonomiska och tekniska förutsättningarna för och genomförandet av samhällsbyggnadsprojekt samt dess samhälleliga och ekonomiska konsekvenser,
  • kunna redogöra för mål- och planhandlingar och andra styrande dokument som reglerar samhällsbyggnad. 

Färdighet och förmåga

För kandidatexamen ska studenten

  • visa förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning samt att kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar och situationer,
  • visa förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar,
  • visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och lösningar i dialog med olika grupper, och
  • visa sådan färdighet som fordras för att självständigt arbeta inom det område som utbildningen avser. 

För kandidatprogrammet Lantmäteriprogrammet, juridisk inriktning innebär detta att studenten ska

  • kunna formulera rättsliga, ekonomiska samt tekniska förklaringar till, samt åtgärder och lösningar på problem och utmaningar inom samhällsbyggnad,
  • kunna inhämta, kritiskt granska, och systematiskt integrera relevant kunskap för analys och utvärdering av olika praktiska lösningar vid planerandet och utförandet av samhällsbyggnadsprojekt,
  • visa färdigheter i kommunikation, samverkan och ledarskap i relation till genomförandet av ett samhällsbyggnadsprojekt, samt att analysera, genomföra och utvärdera uppgifter inom utsatt tid.  

Värderingsförmåga och förhållningssätt

För kandidatexamen ska studenten

  • visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter,
  • visa insikt om kunskapens roll i samhället och om människors ansvar för hur den används, och
  • visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens. 

För kandidatprogrammet Lantmäteriprogrammet, juridisk inriktning innebär detta att studenten ska

  • visa förmåga att analysera och värdera frågeställningar avseende samhällsbyggnad och fastighetsjuridik baserat på vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter,
  • visa förmåga att löpande reflektera över sin kompetens i förhållande till den utveckling som sker inom området för samhällsbyggnad, samt identifiera behovet av ytterligare kompetens i relation till frågor som uppkommer med avseende på genomförandet av ett samhällsbyggnadsprojekt. 

Programmets uppläggning

Programmet följer en tydlig progression i form av breddning och fördjupning i det tvärvetenskapliga huvudområdet där samhällsbyggnad och genomförandet av projekt på området behandlas med avseende på rättsliga, ekonomiska samt tekniska frågor.

I utbildningens tvärvetenskapliga bredd ingår rättsvetenskap, ekonomi och teknik. Programmets kursutbud bygger på lärarnas forsknings- och utbildningserfarenhet och präglas av både en teoretisk grund med praktiska moment och implikationer. Löpande genom programmet genomförs aktiviteter som exempelvis seminarier, studiebesök och gästföreläsningar med representanter från forskning, myndigheter, näringsliv och intresseorganisationer. Härigenom ska en grund ges för kontaktskapande och till utbyte runt kursinnehåll och aktuella frågor som berör samhällsbyggnad.

Upplägget är organiserat runt en indelning i block. Ett första sådant block är ett introducerande sådant och härpå följer: ett allmänt rättsligt block, ett block med samhällsplanering och miljö, ett block med markåtkomst, plangenomförande och ersättning samt ett block med projektledning och kommunikation.

Det första läsåret inleds med det introducerande blocket med en introduktion med i första hand rättsliga förtecken men det ges också en introduktion till de ytterligare perspektiv, bl.a. tekniska sådana, och områden som utbildningen innehåller. Tanken är att studenterna ska ges en helhetssyn på alla de frågor och perspektiv som utbildningen innehåller för att lättare förstå de komplicerade samband som råder mellan utbildningens skilda ämnen. Till det introducerande blocket hör också vissa mer allmänna juridiska områden som bör behärskas innan en fördjupning tar vid. Inom ramen för det allmänna rättsliga blocket läses under slutet av första terminen och den andra allmän fastighetsrätt, offentlig rätt samt entreprenadjuridik med upphandling. Här blir det fråga om att fördjupa kunskaperna inom det särskilda men ändock bredare område som samhällsbyggnadsprojekt kan inbegripa.

Under andra läsåret ges mer ingående kunskaper och perspektiv med avseende på blocket med samhällsplanering och miljö. Här ingår viktiga frågor om detaljplaneringen och miljörättsliga konsekvenser men frågor inom naturresursläran och hållbarhet i ett vidare perspektiv tas också upp. Vidare måste mer tekniskt orienterade delar som bygg- och anläggningsteknik gås igenom.

Härefter följer blocket omfattande markåtkomst, plangenomförande och ersättning där det ytterst handlar om att genomföra beslutade planer och säkra åtkomsten till behövlig mark. Ytterst blir det här också fråga om att ersätta de skador som orsakas fastighetsägare och andra och den ersättning som ska utgå bygger i stor utsträckning på ekonomiska teorier och modeller som också gås igenom.

Det tredje året inleds med en fortsättning på blocket omfattande markåtkomst, plangenomförande och ersättning för att därefter övergå i blocket med projektledning och kommunikation. Härefter följer som en avslutning på utbildningen kandidatarbetet.

I kursplanerna för utbildningen ges närmare beskrivning av mål, förväntade studieresultat, uppläggning och examination för de kurser som ges inom samhällsbyggnadsprogrammet.

Kursplanerna utformas så att kurserna innehåller moment av träning av kunskap, teknik och förståelse, färdighet och förmåga samt värderingsförmåga, självständig analys och förhållningssätt, i sådan utsträckning och med en sådan utformning att studenten genom att aktivt delta i utbildningen kan uppnå de läranderesultat som stadgas i denna utbildningsplan och examensordningen.

Kursplaner utformas så att kurserna beaktar andra relevanta vetenskapliga och samhälleliga frågor och förhållanden, där så är relevant för utbildningen, kunskap om tillämpliga metoder på området, samt främjar studentens förmåga till ett självständigt och reflekterande förhållningssätt i sitt arbete.

Kurserna ska delvis vara uppdelade ämnesvis, medan vissa kurser integreras genom de ovan beskrivna blocken.

Undervisning

Utbildningens undervisningsformer är problemorienterade. Det innebär att den röda tråden i studierna är en rad problemställningar med i grunden praktisk verklighetsanknytning. Vidare ska studieprocesserna baseras på de studerandes egna aktiviteter och utbildningen förutsätter att studenterna samverkar i mindre grupper. Utbildningen ska kräva initiativ och ansvar av varje studerande.

Examinationen syftar till att utvärdera om de förväntade läranderesultaten uppnåtts. Närmare föreskrifter om examination anges i kursplan för respektive kurs.

Examen

Kandidatprogrammet Lantmäteriprogrammet, juridisk inriktning leder till en filosofie kandidatexamen med samhällsbyggnad och fastighetsvetenskap som huvudområde. Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort föreskrivna kursfordringar om 180 högskolepoäng. Programmet består av obligatoriska kurser omfattande 165 högskolepoäng samt en kandidatuppsats om 15 högskolepoäng. För kandidatexamen ska studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng inom huvudområdet för utbildningen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin