Möt några studenter som pluggar farmaci

Hur är det att läsa utbildningar som handlar om läkemedel? Möt några studenter som läser på apotekarprogrammet och receptarieprogrammet i Uppsala.

Simon, Apotekarstudent

Varför läser du till apotekare?
- Jag läser till apotekare för att jag är dunder intresserad av läkemedel och därför vill jag utbilda mig till en läkemedelsexpert. Inte nog att det är coolt så finns det även mycket jobb och pengar inom yrket vilket aldrig är en nackdel.

Är utbildningen som du tänkt dig?
- Faktiskt inte, jag uppfattade som att utbildningen skulle vara mycket inriktad inom apoteksbranschen. Det jag har upplevt under mina år som apotekarstudent är att när man läser till apotekare så får man ut så mycket mer. Allt från den industriella branschen där vi läser analytisk kemi och den laborativa organiska kemin till den klinisk inriktningen där vi läser farmakoterapi samt farmakologi som inriktar sig till apoteket.  

Vem ska läsa till apotekare?
- Jag tycker att alla borde ge Apotekarprogrammet en chans, jag kom in utav en slump och började älska kemi och läkemedel här i Uppsala och inte under mina gymnasietider. Om man är intresserad ska man också såklart söka för då är valet solklart, men om man är lite oviss om man vill bli kan man alltid testa på att vara läkemedelsexpert.

Vad vill du helst arbeta med i framtiden?
- Jag vill använda min kunskap som läkemedelsexpert för att hjälpa till att behandla folk i vården. Mitt drömyrke är klinisk farmaceut. Som klinisk farmaceut följer man med läkaren på rundorna och ser över patienters behandling för att se om den är optimal eller om något behöver bytas ut. Att jobba med team där läkare, farmaceuter och sjuksköterskor ingår skulle kunna förhindra att patienter felbehandlas. Behandling är min PASSION.

Karin, Apotekarstudent

Varför läser du till apotekare?
Att få lära sig mer om läkemedel har alltid varit något jag brinner för! Apotekarprogrammet lockade mig framförallt för att man får lära sig hela kedja från att ha en ide till att få en färdig produkt ut till kunden. Gillar man kombinationen av kemi, hur människokroppen fungerar och läran om läkemedel är apotekarprogrammet passande. Samt att det är internationellt och ger många möjligheter att ta sig ut i arbetslivet där syftet är att värna om samhället och dess läkemedelsanvändning.

Är utbildningen som du tänkt dig?
- Utbildningen är väldigt utmanande med högt tempo och det är en stor omväxling från gymnasiet. Det är en krävande utbildning och man måste ta eget ansvar över sina studier och resultat. Det var en sak som jag insåg tidigt i utbildningen och fick mig att inse att det här blir nog tuffare än vad jag trott, men även lärorikt och utmanade. Dessutom är det mer varierande undervisningsformer som föreläsningar, seminarium, laborationer och väldigt mycket mer självstudier. Den är nog tuffare än vad jag kunnat tänka mig men och andra sidan är den utmanade och lärorik!

Hur är det att bo och leva i Uppsala?
- Jag bor själv inte i Uppsala, utan pendlar från Upplands Väsby. Det går självklart bra att pendla om man, så länge man känner att man får tid till studierna. Man har även tid att leva ett roligt studentliv, det finns alltid något att göra i Uppsala även om man pendlar.

Rotana, Receptariestudent

Varför läser du till receptarie?
- Jag valde Receptarieprogrammet först och främst på grund av mitt intresse för läkemedelsanvändning och människans fysiologi, men även för de stora möjligheterna som finns till att skräddarsy det man vill syssla med i framtiden. Det finns många olika magister-och masterprogram som man kan komplettera med efter sin utbildning och utveckla sig mera i det man tycker mest om. Utbildningen är kort, jämfört med Apotekarprogrammet, vilket är en fördel om man vill komma ut i arbetslivet lite tidigare!

Jobb finns det gott om när man är färdig utbildad vilket är en trygghet!

Är utbildningen som du tänkt dig?
- Den är precis som jag tänkt mig. Man lär sig mycket på ganska kort tid så det gäller att vara aktiv och att vara med på alla kurser. Föreläsarna är otroligt kunniga och motiverar alltid nyfikna studenter.

Vem ska läsa till receptarie?
- Du som är intresserad av läkemedelsanvändning och dess påverkan på oss människor. Oavsett om du vill jobba inom apoteket eller om du vill läsa vidare så är Receptarieprogrammet en bra start. Om du älskar kommunikation och att hjälpa andra människor kommer du trivas på jobbet.

Vad vill du helst arbeta med i framtiden?
- Jag vill gärna arbeta inom myndigheter i framtiden, till exempel med granskning av läkemedel. Eftersom jag älskar kundkommunikation kommer jag att börja med att jobba på apotek medan jag utvecklar mina läkemedelskunskaper innan jag går vidare till myndighetsjobb.

Emelie, Apotekarstudent

Varför läser du till apotekare?
- Slumpen gjorde att jag hamnade i Uppsala och Apotekarprogrammet men när jag väl började insåg jag att jag hamnat precis rätt. Stortrivs! Har alltid varit intresserad av biologi och kemi vilket Apotekarprogrammet låter mig kombinera.

Vem ska läsa till apotekare?
- Är man intresserad av vård och tycker om biologi och kemi ska man definitivt välja någon av farmaceututbildningarna!

Hur är det att bo och leva i Uppsala?
- Det är en underbar stad, full av glada och trevliga människor! Det bästa är nog att de flesta är studenter de med och nya i Uppsala vilket gör det enkelt att träffa nya människor bara man går ut genom dörren.

Vad vill du helst arbeta med i framtiden?
- Just nu har jag siktat in mig på att bli klinisk farmaceut. När jag började utbildningen ville jag dock forska och har sen dess bytt intresse många gånger och tror att det kommer att fortsätta – finns så många möjligheter!

Emma, apotekarstudent

Varför läser du till apotekare?
- Jag har sedan gymnasiet varit väldigt intresserad av både fysiologi (hur kroppen fungerar) och kemi. Apotekaren har stora kunskaper inom båda ämnena, och det är en väldigt bred utbildning där man både kan jobba på labb och ute bland patienter. Det känns skönt att veta att jag kan byta inriktning genom hela mitt yrkesliv!

Hur är det att bo och leva i Uppsala?
- Varierande! I Uppsala finns det alltid något att göra och se. Jag är väldigt engagerad i Farmacevtiska studentkåren och kan på en dag börja med föreläsning eller laboration, på eftermiddagen sitta i ett möte med professorer och bestämma hur utbildningen ska förbättras och avsluta med att stå med kårens standar på slottet i högtidsdräkt. För den som vill finns det hur mycket som helst att se och utforska inom universitetet, kåren och nationerna.

Vad vill du själv göra efter examen?
- Jag tycker om att jobba med projekt, så jag skulle gärna vilja ha någon typ av projektanställning inom något läkemedelsföretag eller myndighet.