Vad är skillnaden mellan civilingenjörer och högskoleingenjörer?

De treåriga högskoleingenjörsutbildningarna är mer praktiska och tillämpade, medan de femåriga civilingenjörsutbildningarna är mer teoretiska och går på djupet i fler ämnen.

För vilka arbetsuppgifter förbereds studenterna?

Båda utbildningarna gör dig till en skicklig problemlösare, men generellt arbetar högskoleingenjörer med befintliga metoder och befintlig teknik, medan civilingenjörer utvecklar nya metoder och morgondagens teknik.

Det finns naturligtvis undantag från detta. Många ingenjörer i arbetslivet rapporterar att skillnaderna mellan yrkesrollerna minskar ju längre tid som går efter examen. Civilingenjörsexamen ger dock tydligare förutsättningar att arbeta i ledningsfunktion och förbereder också studenterna för forskning, som kan bedrivas på ett företag eller inom universitetsvärlden.

Hur skiljer sig upplägget åt i utbildningarna?

Civilingenjörsutbildningen innehåller mer matematik och oftast mer fysik, än högskoleingenjörsutbildningen, på en relativt sett högre teoretisk nivå. I högskoleingenjörsutbildningarna ingår också mycket matematik men mindre än i civilingenjörsprogrammen. Både högskoleingenjörer och civilingenjörer läser flera kurser samtidigt. Alla utbildningsprogram avslutas med ett examensarbete: för civilingenjörsstudenter är det på 30 hp (en hel termin) och för högskoleingenjörsstudenter på 15 hp (en halv termin).

Skiljer sig lönen åt?

Ingångslönen och din konkurrenskraft är högre och arbetsmarknaden bredare med en civilingenjörsexamen i bagaget. Högskoleingenjörsutbildningarna är mer konkreta och erbjuder en snabbare väg ut på arbetsmarknaden. Men vilken position du når i arbetslivet beror inte bara på vilken examen du har, utan också på vad du presterar. Sveriges Ingenjörer rapporterar regelbundet om löneläget för ingenjörer

Hur ser framtiden ut?

Arbetsmarknaden är mycket god för både högskoleingenjörer och civilingenjörer. 98 procent av alla som avslutar sin utbildning får jobb och allt tyder på att både nyexaminerade och erfarna ingenjörer kommer kunna fortsätta välja och vraka bland olika, spännande jobb. Hur god arbetsmarknaden är varierar förstås beroende på inriktning – ta del av senaste arbetsmarknadsprognosen från Saco.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin