Undervisning - Pedagogik - Lärande

Dekorativ bild: jordglob

Vill du bidra till allas rätt till kunskap? Vill du hjälpa barn och ungdomar att växa och utvecklas? Vill du leda utvecklingen mot framtidens skola? Läser du till lärare vid Uppsala universitet får du en utbildning med stor konkurrenskraft. Då blir det lättare att få jobb.

Skolan behöver duktiga lärare som kan ta tillvara barns nyfikenhet och lust att lära eller inspirera och stödja ungdomar på väg mot vuxenlivet. Skolan behöver lärare med gedigna ämneskunskaper och stora kunskaper inom ledarskap, pedagogik och lärande.

Hur får du någon att växa?

Många av oss har haft en lärare som betytt mycket för hur vi blivit, både som personer och som yrkesmänniskor. Det finns nog få andra jobb där möjligheten att påverka andra är så stor som i läraryrket. Därför handlar inte jobbet som lärare bara om att förmedla kunskap. Det handlar lika mycket om att hjälpa andra att växa som människor, få självförtroende och nå så långt de kan. Var och en utifrån sina egna förutsättningar.

På Uppsala universitet får du lära dig att lära andra. Att vara lärare är att vara ledare och förebild och därför har ledarskap en framträdande roll i utbildningen. Det måste man också träna på, så vi siktar på att utveckla lärarutbildningar med den bästa verklighetsanknytningen i Sverige. Vi är inte där än men har höga ambitioner och med hjälp av våra studenter utvecklar vi ständigt utbildningarna. 

Varför välja en lärarutbildning?

Jag är övertygad om att du som väljer att läsa till lärare eller förskollärare på Uppsala universitet gör ett utmärkt studieval inför framtiden. En mycket god arbetsmarknad väntar dig, med spännande utvecklingsmöjligheter och kontinuerligt stigande löner. Du väljer dessutom ett yrke som har en avgörande betydelse för vårt samhälle och vår framtid.

Våra lärarutbildningar är särskilt inriktade mot gott ledarskap, och organiseras i nära samarbete med förskolor och skolor i Uppsala med omnejd. Din yrkesidentitet och trygghet i rollen som lärare får du bland annat genom den verksamhetsförlagda utbildningen som du gör på en skola vid flera tillfällen. Arbetslivskopplingen stärks ytterligare genom universitetets lärare, som är stadigt förankrade i skolans vardag såväl som i aktuell utbildningsvetenskaplig forskning. De kommer att göra sitt bästa för att du ska kunna ge dig ut i arbetslivet väl förberedd och med en verktygslåda full av praktiska och teoretiska redskap.

Vid Uppsala universitet – som årligen rankas bland de 100 bästa universiteten i världen – är vi särskilt inriktade på internationalisering. För lärarprogrammen betyder det bland annat att vi kan erbjuda utmärkta möjligheter till utbytesstudier i såväl Europa som resten av världen, exempelvis i USA, Japan och Chile. Som student här i Uppsala får du förstås också tillgång till ett fantastiskt studentliv på nära håll. Varmt välkommen till oss på Uppsala universitet!”

Esbjörn Larsson, Professor och dekan vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper. 

Välj Uppsala eller Visby

I Uppsala pluggar du dels på Campus Blåsenhus, dels på de olika ämnesinstitutionerna på andra campus i stan. Här finns det senaste inom digital lärteknik. Den nya tekniken gör det möjligt att integrera det digitala arbetssättet med traditionell undervisning. Läser du lärarutbildningen i Visby blir du en del av den gemytliga miljön vid Campus Gotland.

Senast uppdaterad: 2021-08-03