Anatomiska samlingen

Den anatomiska samlingen innehåller mänskliga monterade skelett, skallar, bäcken, lösa skelettdelar och monterade anatomiska preparat. Dessutom finns gipskopior av kranier, s.k. dödsmasker i gips, och andra montage. Ett mindre antal djurben ingår också i samlingen.

Var kommer samlingen ifrån?

Den anatomiska samlingen kommer från den f.d. Anatomiska institutionen i Uppsala. Institutionen uppgick så småningom i Institutionen för cellbiologi och en stor del av samlingen följde med till den nya institutionen. Biologiskt material i konserverande vätskor (s.k. våtpreparat) som ingick i denna samling har överförts från Gustavianums till Evolutionsmuseets samlingar. 2011 övertogs en del av den samling som Historiska museet i Stockholm förvaltat.

Stilleben av djurben

Insamling och användning

Mänskliga kvarlevor, djurben och gipsmodeller samlades in av den anatomiska institutionen under mitten av 1800-talet till början av 1900-talet. Materialet kom främst från arkeologiska utgrävningar i Sverige, dissektioner i Uppsala och Stockholmsområdet samt från inköp och donationer från privatpersoner och från olika expeditioner. Under denna period ägnande sig anatomerna åt ett systematiskt samlande, forskande och utställande av mänskliga kvarlevor.

Mänskliga kvarlevor

Idag finns endast en del av de mänskliga kvarlevor som samlades in av Anatomiska institutionen bevarade. Vi vet inte hur eller när de resterande kvarlevorna från Anatomiska institutionen försvunnit, eller var de finns idag.

En mindre del av den bevarade samlingen utgörs av mänskliga kvarlevor från urfolk i Sverige och andra delar av världen, liksom ett fåtal kranier och skelett från andra länder.

Gustavianum har under de senaste åren varit, och är fortsatt, en aktiv part i flera nationella och internationella repartieringsärenden.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin