Myfab Uppsala

Renrummet vid Ångström, Myfab, är en nationell distribuerad forskningsinfrastruktur som samordnar de fyra största svenska akademiska renrumsbaserade nanotekniklaboratorierna.

Renrummet vid Ångström, Myfab

som bedrivs vid Myfab är bland annat inom materialvetenskap, nanovetenskap, information- och kommunikationsteknik, bionanoteknik, livsvetenskaper, energiforskning och mikronanosystem.

Myfabs olika laboratorier är delvis specialiserade på olika tillämpningsområden och deras relaterade processer och materialsystem. Myfab Uppsala är i högsta grad en multidisciplinär miljö, som samlar tvärvetenskaplig verksamhet inom olika områden som grundläggande materialvetenskap, tunnfilmsteknik, hållbar energigenerering, elektronik, mikrosystem, nanoteknik och bioteknik.

Chalmers tekniska högskola är värd för Myfab och övriga medverkande lärosäten är Uppsala universitet, Kungliga Tekniska Högskolan, Chalmers och Lunds universitet.

Denna forskningsinfrastruktur räknas av Vetenskapsrådet att vara av nationellt intresse och får finansiering från Rådet för forskningens infrastrukturer (RFI).

För mer information om Myfab, besök gärna Myfabs:s externa hemsida (på engelska)

Myfab är en renrumsbaserad infrastruktur och Myfab Uppsala erbjuder det största akademiska renrummet i Sverige. Beroende på verksamhetens inriktning och krav uppfyller olika delar av labbet en renrumsklassning mellan 100 000 (ISO 8) och 100 (ISO 5).

Temperatur och luftfuktighet är aktivt kontrollerade, inom givna gränser, och en tredjedel av ytan vilar på en separat och vibrationsdämpad grund (uppfyller BBN-klass E). Mediaförsörjningen inbegriper egenproducerat avjoniserat vatten, distribution av vanligt förekommande gaser, kemispecifika system för avlopp och frånluftsventilation. Alla installationer uppfyller högt ställda kvalitetskrav.

Personsäkerheten hålls på hög nivå med avancerade sensor- och larmsystem, nödhjälpmedel och evakueringsvägar.

Forskningsutrustning och labverksamhet är indelad i tre enheter med ett antal discipliner i varje.

Materialanalys
• Elektronmikroskopi och FIB
• Kemisk Analys
• Metrologi och Ytkarakterisering

Materialsyntes
• Högtemperaturprocessning
• Tunnfilmsdeponering
• Backend-processning

Mikro- / Nanostrukturering
• Litografi
• Våtkemisk Processning
• Torretsning

En utrustningslista och tillgängliga processer / metoder finns i Myfab LIMS.

Myfab Uppsala är en forskningsinfrastruktur som är öppen för akademisk forskning och industriell FoU. Det finns huvudsakligen tre sätt att utnyttja laboratoriets resurser och valet bör styras av individuella behov och erfarenheter:

Uppdragstjänst

Erfaren laboratoriepersonal utför ditt arbete och levererar resultatet. Detta alternativ begränsas av personalkapacitet och måste inskränkas till väl avgränsade projekt. All verksamhet som är lämplig i labbet kan tillhandahållas, men TEM-analys, SEM-analys och komponenttillverkning för mikrofluidik är för närvarande de mest väletablerade tjänsterna.

Användartillträde

Du eller din egen personal utför arbetet, efter introduktion och instrumentutbildning av laboratoriepersonalen. Denna gör-det-själv-modell är den primära modus operandi för alla Myfab-noder. Laboratoriepersonal finns tillgänglig för tekniskt stöd och användarstöd, d v s för att underhålla infrastrukturen och bistå användarna.

Den laborativa verksamheten hos Myfab drivs till allra största delen av enskilda forskare eller ingenjörer i forskargrupper och företag, som med olika former av stöd från Myfabs personal driver sina egna projekt. Innan en ny användargrupp kan introduceras i labbet måste en forskningsledare / projektledare kontakta Myfab Uppsala för att etablera gruppen i den administrativa strukturen. Externa grupper (företag) måste också teckna ett användaravtal med Myfab Uppsala.

Upplåtelse av renrumslokal

En anpassad yta i renrummet avsätts exklusivt för din verksamhet. Beroende på tillgång kan viss inredning (bänkar, skåp, dragskåp) tillhandahållas, men i allmänhet gäller att ytan utrustas av hyresgästen (efter godkännande av labledningen). Tillgängligt utrymme kan inte garanteras vid varje given tidpunkt.

Kontakt

  • Kontakta Stefan Nygren, laboratoriechef vid institutionen för materialvetenskap, Myfab Uppsala (MSL).
  • Stefan Nygren

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin