Affilierade forskningsprojekt

21-9

Att kontrollera det okontrollerbara

Digitala smartphoneapplikationer (appar) för reproduktiv hälsa är idag en enorm marknad. Dessa appar utvecklas i huvudsak av privata aktörer, utanför statligt finansierad och kontrollerad vård. Trots detta vet vi nästan ingenting om deras effekter på erfarenheter av fertilitet, sexuell hälsa och sjukvård. Syftet med projektet är att granska dessa nya tekniska aktörer inom reproduktiv hälsa. Vi vill veta vilken roll de spelar för vårdpersonal och vårdinstitutioner samt för kvinnors och mäns tolkning av och erfarenheter av reproduktion och partnerskap. Projektet leds av Lina Eklund, Institutionen för informatik och media.

Att kontrollera det okontrollerbara. Reproduktiva hälso-appars påverkan på erfarenheter av graviditet, barnmorskors arbete och dataintegritet

 

DOME Consortium

Syftet med DOME-konsortiet är att bygga kunskap om implementering och användning av e-hälsotjänster. Forskningen bedrivs i samarbete med de parter som är involverade i upprättandet av online-patientjournaler i Sverige.

DOME Consortium. Development of Online Medical records and E-health services

Medicinens kommunikation (SweMPer)

Syftet med projektet är att skapa en databas (Swemper) med svenska medicinska tidskrifter utgivna 1781–2011. Målet är att etablera en nationell resurs för framtida forskning och undervisning inom medicinhistoria och medicinsk humaniora, samt för en bredare allmänhet; göra historiska medicinska tidskrifter tillgängliga för analys av långa tidsintervaller och breda undersökningsområden genom kvantitativa metoder; anpassa och berika data och metadata för forskning genom forskargruppens mångvetenskapliga expertis. Projektet leds av Solveig Jülich, Institutionen för idé- och lärdomshistoria.

Medicinens kommunikation (SweMPer) Digitalisering av svenska medicinska tidskrifter, 1781–2011.

Mellan liv och död. Användning av spiraler i Sverige

Detta projekt undersöker införandet och användningen av den moderna spiralen i Sverige. Spiraler användes och gavs mening av aktörer involverade i överbefolknings- och familjeplaneringsfrågor utomlands, av de som tillhandahöll eller mottog vård på landets sjukvårdsinrättningar samt av reproduktionsforskare som samarbetade inom större nätverk. Detta projekt undersöker hur och varför spiraler först började användas av svenska institutioner och individer och utforskar huruvida ett nytt preventivmedel kan ha påverkat medicinsk praktik, diskurser om reproduktion samt enskilda individers familjeplanering. Projektet bedrivs av Morag Ramsey, Institutionen för idé- och lärdomshistoria.

Mellan liv och död. Användning av spiraler i Sverige, ca 1960–1975

Mellan öppenhet och hemligheter

Syftet med projektet är att utforska hanteringen och kontrollen av medicinsk kommunikation i Sverige. Fokus ligger på kontroverser kring mediebevakningen av medicinska ämnen och de skiftande strategier som utvecklades för att handskas med upplevda hot om att avslöja för mycket eller för lite information till allmänheten, som också inkluderade möjliga patienter. Principer om tystnadsplikt, anonymitet, kollegialitet, allmänintresse och pressfrihet mobiliserades för att försvara professionell autonomi, gränser och intressen i dispyter mellan läkare och journalister. Projektet bedrivs av professor Solveig Jülich, Institutionen för idé- och lärdomshistoria.

Mellan öppenhet och hemligheter. Kontrollen av medicinsk kommunikation i 1900-talets Sverige

PACMUM

Det här projektet undersöker hur graviditets- och förlossningsrelaterat innehåll på YouTube kan påverka graviditetsrelaterad ångest. Projektet syftar till att förstå hur graviditets- och förlossningsrelaterat innehåll på YouTube kan uppfylla olika behov för kvinnor med graviditetsrelaterad ångest och att belysa de underliggande processerna i samband mellan exponering för graviditets- och förlossningsrelaterat innehåll och graviditetsrelaterad ångest. Projektet bedrivs av Femke Geusens.

Pregnancy- and Childbirth-Related Media Use to Support Maternal Mental Health (PACMUM)

Scandinavian Border Crossings. Race and Nation in Queer Assisted Reproduction

Under 2000-talet har Skandinavien upplevt en queer babyboom. Med ny lagstiftning som ger lesbiska par och ensamstående kvinnor tillgång till statligt finansierad reproduktionsteknologi, i kombination med en växande internationell fertilitetsmarknad, inklusive reproduktion av homosexuella män genom surrogatmödraskap, har familjelandskapet förändrats drastiskt. Detta projekt studerar hur onlinemedier är sammanflätade i människors liv och i synnerhet i reproduktion och släktskap. Inte bara kan könsceller och behandlingar hittas och köpas online, sociala och andra onlinemedier är nu centrala för kinning; människor söker efter och lokaliserar "givarsyskon", och skapar på så sätt nya former av släktskap över hela Skandinavien. Projektet leds av Ulrika Dahl, Centrum för genusvetenskap.

Scandinavian Border Crossings. Race and Nation in Queer Assisted Reproduction

Rubrik för inforuta

Plats för text, punktlista eller länkar.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin