Uppsala Internationella Litteraturfestival

Forskningsprogrammet har sedan 2022 samarbetat med Uppsala Internationella Litteraturfestival.

20 - 23 mars 2024

I år ligger fokus på att lyfta fram de dominerades röster. Festivalen bjuder på samtal och uppläsningar av författare från konfliktområden där det fria ordet är under hot kring och uppmärksammar särskilt den arabiskspråkiga romanen – skriven på ett världsspråk men som sällan ses i våra bokhyllor i Sverige.

En israelisk patriots perspektiv på palestiniers öde

Under torsdag 21 mars samarrangerades en dialog med den prisbelönte israeliske journalisten Gideon Levy, kolumnist och redaktionsmedlem på tidningen Haaretz. Under sina år som journalist har han arbetat med att synliggöra palestiniernas erfarenheter för israelerna. 2010 kom hans bok The Punishment of Gaza: Reports from a Catastrophe ut med Verso Publishing House. 2015 tilldelades Levy Palmepriset för sin journalistik tillsammans med den palestinske kyrkoherden Mitri Raheb ”för deras modiga och oförtröttliga kamp mot våld och ockupation och för ett framtida Mellanöstern präglat av fredlig samlevnad och lika medborgerliga rättigheter för alla.”
Idag är han en av de viktigaste kritikerna av Israels krigföring i Gaza och han fortsätter oförtrutet arbetet med att avtäcka palestiniernas lidande.

I samtalet medverkade även festivalens Kholod Saghir och Mikael Olsson Al Safandi.

Se inspelningen av samtalet med Gideon Levy.

Kholod Saghir, Gideon Levy och Mikael Olsson Al Safandi

Från vänster: Kholod Saghir, Gideon Levy, Mikael Olsson Al Safandi

Uppsala internationella litteraturfestival mars 2023

Fokus för 2023 litteraturfestival är frågan hur krig och brott skildras i litteraturen och hur litteratur kan ses som en plats för försoning och problematisering av övergrepp av individer, institutioner och stater.

Programmet inledde festivalen på Uppsala stadsteater, Christina Kullberg, professor i fransk litteratur vid Uppsala universitet och tillika projektledare i Demokrati och högre utbildning, inledningstalade kring litteraturens roll i demokratisering som följs av diskussioner om hur neosovjetiska myter och narrativ underbygger den ryska imperialismen.

Under festivalen samarrangerades även en diskussion om Rasbiologiska institutet. Här samtalade Ola Larsmo, aktuell med Lektion 11, och poeten Burcu Sahin, som nyligen publicerade Blodbok, med idé-historikern Sven Widmalm, Uppsala universitet.

20 mars 2023 - Intervju med Christina Kullberg, projektledare, Demokrati och högre utbildning "Demokratiforskare deltar i litteraturfestival"

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin