Webbinarier

Solforskningcentrum Sverige, SOLVE, inledde den 3 oktober 2023 en ny webbinariesatsning. Forskningen inom SOLVE är uppdelad i sju forskningsteman. Tanken är nu att varje temagrupp ska berätta om sin forskning under korta webbinarier. Syftet är att sprida forskningsresultat och kunskap framförallt till aktörer inom solelområdet, men även till övriga intresserade i energibranschen.

Först ut var Tema 1 som handlar om avancerad solcellsteknik, till exempel utveckling av högeffektiva tandemsolceller och validering av PV-moduler med långsiktig stabilitet. Det handlar också om att utveckla solceller för att få lägre resursförbrukning, lägre kapitalinvesteringar och optimerad markanvändning för varje producerad enhet solenergi.

Under webbinariet fick vi höra mer om: Utvecklingen av perovskit- och kiselceller, den framtida utvecklingen vad det gäller solcellsteknologi och en översikt över pågående doktorandprojekt inom SOLVE.

Du kan hitta presentationerna nedan:

Introduction to SOLVE and Partnership_Marika Edoff Pdf, 3 MB.
Advancements in Perovskite-Based Solar Technology_Gerrit Boschloo Pdf, 2 MB.
Current Trends in Silicon-Based Solar Cell Technology_Barbara Terheiden Pdf, 1008 kB.
What measures can be taken to enhance the efficiency of future solar cells_Marika Edoff Pdf, 2 MB.

Genom att kombinera jordbruk med solelsproduktion, agrivoltaics, kan jordbruksmark få en optimerad användning till nytta för både energisystemet och markägaren.

Under det här webbinariet berättar landets främsta forskare på området om sin forskning för att hitta en optimerad design för agrivoltaiska solcellssystem.

Kärrbo prästgård i Västerås har tilldelats Miljö och klimatrådets hederspris för sitt visionära arbete med elproduktion kombinerad med ekologisk odling. Med exempel från Kärrbo prästgård beskrivs forskningen kring odling av grödor i kombination med solelproduktion.

Under webbinariet behandlas följande frågor:

  • Hur stor blir grödoproduktionen med respektive utan solcellsanläggning?
  • Vilka grödor lämpar sig för agrivoltaics i Sverige?
  • Hur stor blir solelproduktionen?
  • Hur ser ekonomin ut?
  • Hur stor är potentialen för agrivoltaiska system i Sverige?

Se webbinariet

Presentationer:

Integrerad modellering av agrivoltaiska system - Pietro Campana Pdf, 4 MB.
Modellering och simulering av agrivoltaiska system - Sebastian Zainali Pdf, 1 MB.
Bedömning av solinstrålning och integration av spektralt selektiva solceller för att öka spektral delning av solljus - Silvia Ma Lu Pdf, 2 MB.
Agrivoltaiska systems potential i Sverige - Bengt Stridh Pdf, 3 MB.

Under webbinariet får vi en sammanfattning av forskningen kring byggnadsintegrerade solceller inom International Energy Agency. Malin Unger, arkitekt på Rise och Chris Bales på Högskolan i Dalarna berättar. Malin och Chris är ansvariga för team 2 inom SOLVE som handlar om byggnadsintegrerade solceller.

Costa Kapsis är biträdande professor vid institutionen för civil- och miljöteknik vid University of Waterloo. Costas forskning ligger i gränssnittet mellan vetenskap, ingenjörskonst och arkitektonisk design med tonvikt på energi i byggnader och samhällen, med fokus på energieffektivitet, solenergigenerering och energitransaktioner i den byggda miljön. Costa presenterar den första internationella guideboken för design av BIPV-system.

Anthony Pereira berättar om användning och erfarenheter av byggnadsintegrerade solceller i New York. Anthony Pereira är grundare och VD på altPOWER, ett New York City- och Londonbaserat utvecklings- och designföretag inom förnybar energi med fokus på BIPV. Anthony har under de senaste 30 åren arbetat med att färdigställa många BIPV-projekt, vilket ger honom en unik position för att diskutera utvecklingen av BIPV-produkter, koder och standarder. Anthonys presentation kommer att fokusera på amerikanska och internationella BIPV-koder och standarder som styr tillverkarens, arkitektens och ingenjörens designbeslut.

Marieke Rynoson and Elin Daun är doktorander kopplade till SOLVEs tema nr 2. De berättar om sina forskning på området.


Se webbinariet

Presentationer:

Introduction to SOLVE and the webinar agenda - Chris Bales Pdf, 924 kB.
Summary of IEA collaboration on BIPV - Malin Unger Pdf, 1 MB.
IEAs new Guidebook on BIPV - Costa Kapsis Pdf, 6 MB.
BIPV in New York – 20 years of experience and current trends - Anthony Pereira
Presentation of SOLVE PhD student Marieke Rynoson Pdf, 932 kB.
Presentation of SOLVE PhD student Elin Daun Pdf, 720 kB.


FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin