Om UPIC

Den självrapporterade psykiska ohälsan ökar såväl i Sverige som globalt. Anmärkningsvärt är att särskilt ungdomar och unga vuxna mellan 16 och 29 år upplever ökad stress, oro, ångest och nedsatt psykiskt välbefinnande. Detta bidrar till lidande och minskat framtidshopp, förkortad livslängd och betydande kostnader på individuell och samhällsnivå.

Orsakerna till det nya ohälsopanoramat är delvis kända, men avgörande kunskap saknas ännu. Den ”nya psykiska ohälsan” manifesteras på olika sätt för olika individer, grupper av individer, i olika sociala sammanhang. Klart är att de etablerade mycket svåra psykiatriska tillstånden, exempelvis psykoser och bipolär sjukdom, inte ökat. Det har snarare tillkommit en stor grupp av tillstånd som delvis delar symptombild med allvarlig psykisk sjukdom, men samtidigt befinner sig i något som skulle kunna betraktas som ett gränsland till psykisk sjukdom.

UPICs mål är att flytta fram kunskapsläget vad gäller den ”nya psykiska ohälsans” många olika uttryck och manifestationer, för att med hög precision kunna förutsäga, förebygga och åtgärda i rätt tid. Genom att kombinera vetenskapliga perspektiv och metoder har UPIC en unik möjlighet att ta sig an frågeställningar om ungas psykiska hälsa på ett flerdimensionellt sätt, med den yttersta visionen att skapa framtidstro och livsglädje hos den unga generationen.

Inom UPIC möts forskare och doktorander från folkhälsa, psykiatri, psykologi, beteendemedicin, analytisk kemi, medicinsk humaniora, gynekologi och obstetrik, människa och data-interaktion, epidemiologi, socialt arbete och utbildningsvetenskap. Unga personer ingår i forskargruppen som forskningspartners och i nationellt sammansatta referensgrupper. Perspektiv kombineras och utmanas.

Inom UPIC arbetar vi tvärvetenskapligt för och tillsammans med unga personer för att bidra till unga personers psykiska hälsa och framtidstro!

UPIC har möjliggjorts av en privat donation. Pågående forskningsprojekt finansieras av FORTE, Vetenskapsrådet och ALF.

Forskning stöds administrativt av Uppsala universitets Centrum för kvinnors mentala hälsa under de reproduktiva åren (WOMHER).

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin