CLIMIPHY

Syftet med det här projektet är att skapa ny kunskap som ger avnämare möjligheten att restaurera vattendrag på ett sätt som gynnar biologisk mångfald och vattenkvalitet, med ett så litet klimatavtryck som möjligt. Forskningen sker i samarbete med organisationer inom vattenvård och restaurering.

  • Period: 2024-01-01 – 2028-12-31
  • Finansiär: Formas

De flesta vattendrag är kraftigt påverkade av människan. Restaurering syftar åt att främja biologisk mångfald och vattenkvalitet, och anläggning av våtmarker och dammutrivning är två vanliga åtgärder. Båda leder till en ökad förekomst av makrofyter, dvs växter i eller nära vatten.

De kan avge stora mängder växthusgaser, men även binda kol. Deras klimatavtryck är okänt eftersom det formas av ett komplext samspel av miljöfaktorer, växtarters egenskaper, och mikrobiella processer.

Syftet med det här projektet är att skapa ny kunskap som ger avnämare möjligheten att restaurera vattendrag på ett sätt som gynnar biologisk mångfald och vattenkvalitet, med ett så litet klimatavtryck som möjligt. Vi planerar att 1) utveckla en ny klassifikation av makrofyter I klimatfunktionstyper, 2) kvantifiera hur mångfalden i makrofytsamhället påverkar dess klimatavtryck, och 3) mäta klimatavtrycket av olika vattendragsrestaureringar med en ny drönarbaserad metod för mätning av gasflöden, samt mätning av kolinlagring.

Genom nära samarbete med avnämare kommer vi att säkerställa att forskningen är verklighetsanknuten och svarar mot avnämarnas behov. Riktade informationssatsningar kommer att se till att den nya kunskapen snabbt når yrkesverksamma inom vattendragsrestaurering, så att deras projekt gynnar både biologisk mångfald, vattenkvalitet och klimatet.

Projektet involverar avnämare inom både offentlig sektor (Uppsala kommun, Enköpings kommun, HaV) och inom näringslivet (WRS AB), t ex för urval av lämpliga studieobjekt, och gällande studiernas upplägg. Forskningen kommer att genomföras på deras restaureringsobjekt (t ex LOVA-projekt), för att säkerställa utbyte kring gemensamma intressen och tät koppling mellan forskningen och avnämarnas behov.

Projektet finansieras av Formas från 2024 till 2028 under utlysningen “Samband mellan klimat, vatten och biologisk mångfald”.

Formas
WRS

Medarbetare: Sebastian Sobek, Charlotte Grasset, Erik Sahlée, Eva Lindström, Lina Polvi Sjöberg

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin