NORDHEART

Kan intensiv kostförändring bromsa åderförfettningen vid hjärtkärlsjukdom? Detta vill vi undersöka i en ny klinisk studie vid akademiska sjukhuset, där hjärtpatienter ska få följa en hälsosam nordisk kost i 1.5år. Förutom effekter på hjärta och kärl, kommer tarmflora, sockeromsättning och leverfett att undersökas.

  • Period: 2024-06-01 – 2028-12-31
  • Budget: 13 000 000 kr
  • Finansiär: Formas, Hjärt-Lungfonden, Vetenskapsrådet,EXODIAB, Åke Wibergs stiftelse
  • Bidragstyp: Projektbidrag

Beskrivning

NORDHEART är en 18 månader lång randomiserad kontrollerad klinisk studie där 150 män och kvinnor med hjärtkärlsjukdom lottas till att följa en av två koster; en hälsosam Nordisk kost rik på fullkornsprodukter (havre och råg), rapsolja, fisk, magra mejeriprodukter, frukt och grönsaker och en minskad andel mättat fett, eller en kontrollkost som utgörs av den kost som vanligtvis rekommenderas i klinik och baseras på de Nordiska näringsrekommendationerna. Plackvolym i kranskärlen mäts med hjälp av avancerad datortomografi. Effekter på riskfaktorer som kolesterol, blodtryck, blodsocker och inflammation kommer att undersökas, och effekter . Målet med studien är att undersöka om åderförfettningen kan motverkas av en hälsosam Nordisk kost, information som skulle kunna ligga till grund för nya riktlinjer för personer som har drabbats av en hjärtinfarkt.

Rekryteringen för NORDHEART studien kommer att påbörjas under första halvan av 2024.

Involverade forskargrupper

  • Kardiologi - Emil Hagström, Stefan James
  • Radiologi - Tomasz Baron, Joel Kullberg, Håkan Ahlström, Per Liss
  • Molekylär epidemiologi - Tove Fall



Projektledare: Ulf Risérus
Medarbetare: Fredrik Rosqvist, Emil Hagström, Joel Kullberg, Tove Fall

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin