Integration

Social integration av högkvalificerade flyktingar i Sverige

  • Finansiär: Forte

Beskrivning

Social integration av flyktingar är ett viktigt ämne i Europa inklusive Sverige. Den europeiska "flyktingkrisen" har förnyat uppmärksamheten på behovet av effektiva integrationsinitiativ, som bidrar till att skapa ett inkluderande samhälle. Arbete är en nyckelfaktor i integrationsprocessen för att flyktingar ska kunna delta i samhällets sociala och kulturella liv. Projektet fokuserar på högkvalificerade flyktingar, som har efterfrågade kvalifikationer, men som står inför stora hinder att hitta en anställning som motsvarar deras utbildning och kompetens.

Projektet finansieras av Forte (2019-01220). Syftet med projektet är att undersöka social integration av högkvalificerade flyktingar på arbetsplatsen och studera de ömsesidiga anpassningsprocesserna som flyktingar och andra aktörer tar del av. Dessa frågor undersöks med hjälp av intervjuer, observationer, jobbskuggning och diskursanalys. Teoretiskt lägger projektet ett flyktingperspektiv till litteraturen om högkvalificerad migration och mångfaldshantering, och ett kompetensperspektiv på forskning om integration. Forskningen syfter att ge evidensbaserade rekommendationer för att skapa förutsättningar för hållbart arbetskraftsdeltagande och inkluderingen av underrepresenterade grupper.

Resultaten kommer att vara relevanta för arbetsgivare och politiker som berörs av arbetsplatsers jämställdhet, mångfald och integration.

Vi har en styrgrupp som träffas 2 gånger per år. Gruppen diskuterar projektets framgång och ger återkoppling på forskningsdesign och -resultat. Styrgruppen ger även rekommendationer för spridning av resultaten.

Styrgruppen består av:

  • Sandra Alkhoury, läkemedelsansvarig apotekare på Apoteket Hjärtat
  • Wael Al-Hamid, student i snabbspår för djursjukskötare, SLU
  • Peter Eklund, projektledare Rotarys yrkesmentorprogram
  • Susanna Malm, uppdragsledare och samordnare för kompletterande utbildningar för lärare och förskolelärare, Stockholms Universitet
  • Katarina Stiessel Fonseca, samordnade för Sfx (Svenska för yrkesutbildade) i Stockholms län
  • Agneta Wallin, verksamhetsansvarig Korta vägen, Academicum

Tidigare medlemmar i styrgruppen:

  • Anna Malmström, integrationskoordinator, Uppsala kommun (medlem till maj 2021)
  • Shima Momeni, Koordinator för kunskapsprov och kompletteringsutbildning
    för farmaceuter utbildade utanför EU/EES, Uppsala universitet (medlem till februari 2021)

Projektledare: Micheline van Riemsdijk
Medarbetare: Ioanna Misheva Blasko

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin