Alla kurser

Välkommen att ta del av Farmaceutiska fakultetens fristående kursutbud. Här hittar du allt från nya spännande möjligheter till aktuella utmaningar för vårt samhälle och flera återkommande favoriter. Kontakta oss gärna med frågor om vårt utbud eller förslag på framtida kurser.

Klinisk prövningsmetodik

Klinisk prövningsmetodik är en fristående kurs i ett högaktuellt område med stor efterfrågan på farmaceutisk kompetens. Via workshops och föreläsningar får du en dagsaktuell inblick i planering, design och utförande av studier av potentiella läkemedels säkerhet och effektivitet. Du möter ledande forskare, experter vid kontraktsforskningsföretag och representanter för myndigheter.

Kursen vänder sig till dig som är student eller yrkesverksam med intresse av kliniska prövningar. Vi ger kursen i Uppsala med inslag av digitala moment.

Klinisk prövningsmetodik (7,5 hp)

Läkemedel i miljön

Läkemedel i miljön är en ny kurs i ett högaktuellt område som kräver stora insatser av alla aktörer. Genom att nå fiskar och vattenlevande djur kan läkemedel påverka hela ekosystem. Antibiotika som hamnar i naturen får allvarliga konsekvenser för både miljö och hälsa. Med föreläsningar, workshops och studiebesök belyser vi miljörelaterade läkemedelsutmaningar, hela vägen från produktion till användning, spridning, vattenrening och kassation.

Kursen ger dig kunskaper inom ämnet och tillfällen att bygga nätverk inom läkemedelsindustrin, apoteksbranschen, myndigheter och Sveriges regioner. För behörighet krävs 150 hp i relevanta ämnen.

Läkemedel i miljön

Introduktion till nanomedicin

Välkommen till en kurs med fokus på hur nanoteknik kan tillämpas inom hälso- och sjukvård. Ett snabbt växande forskningsfält som öppnar nya möjligheter till diagnos och behandling, bland annat via effektiv tillförsel och målstyrning av läkemedel som baseras på patientens unika genetiska profil.

Kursen ger dig kunskap om grundläggande principer för aktiv och passiv målstyrning till och upptag av nanopartiklar i kroppens celler och vävnad. Du lär dig även om toxiska, farmakokinetiska och regulatoriska aspekter av nanomaterial i biomedicinska användningar. För behörighet krävs 150 hp, varav minst 15 hp i fysikalisk kemi och galenisk farmaci.

Introduktion till nanomedicin (7,5 hp)

Biologiska läkemedel

De biologiska läkemedlen är på stark frammarsch och beräknas de kommande åren utgöra över en tredjedel av alla nya läkemedel. Gemensamt för dessa är att de innehåller substanser som härstammar från en biologisk källa och har en mätbar biologisk aktivitet. I denna kurs sätter vi fokus på hur antikroppar (proteiner) kan användas som läkemedel.

Kursen ger dig kunskap i design av antikroppar i syfte att förbättra behandling av en viss sjukdom. Vi belyser också hur proteinläkemedel används idag och arbetet med att förbättra deras funktionalitet för framtida terapiområden. För behörighet krävs 150 hp i relevanta ämnen samt minst 5 hp i immunologi.

Biologiska läkemedel (7,5 hp)

Patientcentrerad läkemedelsformulering

I denna kurs studerar du hur individanpassad och målstyrd läkemedelsbehandling möjliggörs av de fysiologiska, biokemiska och cellbiologiska förändringar som kan uppstå vid sjukdom. Du lär dig också om fysiologiskt initierade frisättningsprinciper för användbara läkemedel och hur upptagning i celler kan stimuleras.

Kursen ger dig förståelse för olika typer av kontrollerad, målstyrd och selektiv läkemedelsfrisättning. Du får också kunskap om nya formuleringsteknologier, 3D printing av läkemedelsberedningar och kontinuerlig tillverkning. För behörighet krävs 150 hp, varav minst 15 hp i galenisk farmaci och farmakokinetik.

Patientcentrerad läkemedelsformulering (7,5 hp)

Läkemedel vid graviditet och amning

Välkommen till en kurs med fokus på de frågeställningar som uppstår då en kvinna behöver använda läkemedel vid graviditet och amning. Det är en speciell situation där risker måste vägas mot läkemedelsbehov: Vad kan hända med mor och barn om en sjukdom inte behandlas? Och vilka risker löper barnet om läkemedlet används?

Kursen ger dig kunskap om nytta och riskbedömning av läkemedel under graviditet och amning, liksom tester av nya substanser och övervakning av godkända läkemedel. För behörighet krävs 150 hp i relevanta ämnen.

Läkemedel vid graviditet och amning

Datorbaserad farmaceutisk modellering

I den här kursen studerar du simulerings- och modelleringstekniker och hur de används i utveckling av läkemedel. Vi fokuserar också på hur datorbaserade metoder används för design av och förståelse för fungerande farmaceutiska formuleringar, i synnerhet biologiska läkemedel.

Kursen ger dig insikt i fysikaliskt baserad simulerings- och modelleringsmetodik, applicerbar på farmaceutiska och biologiska problem. Du lär dig även om skillnader och likheter mellan modellerings- och simuleringstekniker. För behörighet krävs 150 hp i relevanta ämnen, varav minst 6.5 hp fysikalisk kemi.

Datorbaserad farmaceutisk modellering

Våra fristående kurser

Artificiell intelligens inom läkemedelsutveckling, 7,5 hp (3FF036)

Kursen introducerar metoder för artificiell intelligens och hur det kan hjälpa till att lösa problem inom olika delar av läkemedelsutveckling. Kursen fokuserar på användning av metoder och tolkning...

Avancerad organisk kemi och läkemedelssyntes, 15 hp (3FK280)

Kursen ger en fördjupning inom organisk farmaceutisk kemi. Kursen behandlar de teoretiska principerna bakom organisk-kemiska reaktioner och reaktionernas praktiska användbarhet med ett fokus mot...

Avancerade principer för läkemedelsformulering, 7,5 hp (3FG011)

Kursen ger fördjupad förståelse för läkemedels molekylegenskaper och hur det påverkar val av formulering och administrationsväg. Den beskriver vidare hur farmakokinetiska och farmakodynamiska …

Biokemiska mekanismer för genreglering, 7,5 hp (3FI214)

Kursen utnyttjar aktuella forskningsproblem för att illustrera olika genregleringsbegrepp och olika aspekter på genreglering. Områden som behandlas är bland annat: transkriptionell och …

Biologiska läkemedel, 7,5 hp (3FB025)

Kursen behandlar hur antikroppar (proteiner) kan användas som läkemedel. Du kommer att lära dig mer om hur man designar antikroppar med mål att förbättra behandling av en viss sjukdom. Du kommer även …

Biologiska läkemedel I, 7,5 hp (3FB028)

Kursen behandlar hur antikroppar (proteiner) kan användas som läkemedel. Du kommer att lära dig mer om hur man designar antikroppar med mål att förbättra behandling av en viss sjukdom. Du kommer även …

Biologiskt aktiva naturprodukter i läkemedelsutveckling, 7,5 hp (3FN209)

Kursen ger ökade kunskaper om användningen av naturprodukter i modern läkemedelsforskning. I kursen behandlas moderna metoder för att finna nya biologiskt aktiva substanser i naturen, samt hur denna …

Datorbaserad farmaceutisk modellering, 7,5 hp (3FG005)

I kursen studeras olika simulerings- och modelleringstekniker (bland annat molekyldynamik, Monte Carlo-metod, dissipativ partikeldynamik, partikelbaserad lattice-Boltzmann-metodik), och hur dessa kan …

Droger, dopning och spelberoende, 5 hp (3FF027)

Droger, dopning och spelberoende är kursen för dig som vill veta mer om hur alkohol, narkotika, dopning och spel påverkar hjärnans belöningssystem och hur beroende utvecklas. Vi granskar effekter av …

Extemporetillverkning av läkemedel, 7,5 hp (3FG014)

Under kursen får kursdeltagarna möjlighet att fördjupa sina kunskaper om framställning och kontroll av extemporetillverkade läkemedel. Utbildningen ska förbereda för verksamheter inom …

Farmaceutisk bioinformatik, 7,5 hp (3FF275)

Kursen ger grundläggande kunskaper om hur bioinformatiska verktyg kan användas vid biologisk forskning inom farmakologi, farmaci och läkemedelskemi, relaterat till läkemedel och läkemedelsutveckling. …

Farmaceutisk bioinformatik med sekvensanalys, 7,5 hp (3FF276)

Kursen ger grundläggande kunskaper om hur bioinformatiska verktyg kan användas vid biologisk forskning inom farmakologi, farmaci och läkemedelskemi, relaterat till läkemedel och läkemedelsutveckling. …

Farmaceutisk proteinläkemedelsutveckling, 7,5 hp (3FB031)

Kursen ger en förståelse för hur man utvecklar ett proteinbaserat biologiskt läkemedel och tar vid efter att ett första förslag till design av detta har utformats. Du kommer att få arbeta med att …

Farmakognosi, 6 hp (3FN400)

Kursen är en introduktion till ämnet farmakognosi och ska ge dig grundläggande kunskaper om naturprodukters roll vid utveckling och framställning av läkemedel. Kursen innefattar laborationer och …

Farmakognosi B, 15 hp (3FN218)

Kursen ger dig breddade kunskaper i farmakognosi samt ger viss inblick i forskning inom ämnesområdet. Kursen omfattar en studiekurs i farmakognosi, kombinerat med ett självständigt litteraturarbete. …

Farmakognostisk forskningsmetodik, 30 hp (3FN219)

Kursen ger ytterligare fördjupade kunskaper i farmakognosi samt erfarenhet av vetenskaplig arbetsmetodik. Kursen omfattar planering och genomförande av ett självständigt experimentellt eller …

Farmakokinetik, 7,5 hp (3FF216)

Detta är en grundläggande kurs i farmakokinetik. Den handlar om läkemedels upptag till, omsättning i och elimination från kroppen, samt farmakodynamik, det vill säga beskrivning av läkemedelseffekter …

Farmakokinetik och farmakodynamik för biologiska läkemedel, 7,5 hp (3FB037)

Kursen ger en detaljerad bild över hur olika biologiska läkemedel distribueras och elimineras samt hur olika målstrukturer och sjukdomstillstånd kan påverka dess dos-koncentration-effekt samband. Via …

Farmakoterapi, 6 hp (3FB406)

Kursen tar upp vanliga sjukdomar inom primärvården och hur dessa behandlas såväl farmakologiskt som icke-farmakologiskt. Enskilda patienters läkemedelsbehandling värderas och individualiseras med ett …

Forskningsmetoder kring läkemedelsanvändning, 7,5 hp (3FS014)

Kursen ger kunskap om olika metoder som kan användas för att beskriva, analysera och förstå hur läkemedel förskrivs och används i samhället. Kursen består av föreläsningar och seminarier kring …

Forskningsmetoder kring läkemedelsanvändning, 7,5 hp (3FS401)

Kursen ger kunskap om olika metoder som kan användas för att beskriva, analysera och förstå hur läkemedel förskrivs och används i samhället. Kursen består av studiebesök, föreläsningar och seminarier …

Fördjupad farmakoterapi, 7,5 hp (3FB203)

Kursen fokuserar på farmakoterapi i slutenvård. Vikt läggs vid att identifiera, lösa och förebygga läkemedelsrelaterade problem. I kursen ingår även evidensbaserad medicin och fördjupning inom …

Fördjupad läkemedelskommunikation: teori och praktik, 7,5 hp (3FS015)

I en värld där yrkesroller ständigt utvecklas och det interprofessionella samarbetet blir allt viktigare, ställs det ökade och nyskapande krav på vår kommunikationskompetens. Kommunikation mellan …

Fördjupningsprojekt i farmakoterapi, 30 hp (3FB208)

Kursen ger fördjupade kunskaper inom farmakoterapi genom ett självständigt projektarbete. Projektet kan utföras inom eller utanför universitetet. Ämnet fastställs av examinator vid farmaceutiska …

Global farmaci, 7,5 hp (3FN203)

Kursen behandlar globala variationer i traditionell medicin som relateras till västerländsk medicin. Inledningsvis studeras de traditionella medicinska systemen som idag praktiseras globalt, …

Grundläggande farmakologi, 15 hp (3FF204)

Kursen ger dig kunskaper om läkemedlens effekter i den mänskliga organismen. Speciell vikt läggs på läkemedlens verkningsmekanismer på cellulär nivå, deras användningsområden, biverkningar och …

Introduktion till nanomedicin, 7,5 hp (3FG013)

Kursen ger förståelse för principer inom nanomedicin, särskilt med avseende på samband mellan fysikalkemiska egenskaper hos nanomaterial, möjliga administreringsvägar och deras interaktion med celler …

Introduktionskurs i programmering i Python och R inom biovetenskap, 7,5 hp (3FB221)

Kursen behandlar två programmeringsspråk: Python och R. Båda språken kan användas för databehandling, statistiska sammanställningar samt grafisk display av data. I kursen avhandlas grundläggande …

Kemi, biologi och ekologi hos tryffelsvampar, 5 hp (3FN020)

Tryfflar har omgetts av myter och påstådda effekter genom historien, men vetenskapliga rön om denna svamplivsform är än mer spännande. Kursen kommer att ge dig en bakgrund till evolutionen, …

Klinikorienterad farmaci, 7,5 hp (3FB220)

Kursen tar upp arbetsmetoder för patientnära kliniskt farmaceutiskt arbete i slutenvård eller primärvård. Du arbetar med och diskuterar komplexa patientfall, med fokus på läkemedelsrelaterade …

Klinisk farmakokinetik och farmakodynamik, 7,5 hp (3FB225)

Kursen ger dig förståelse för hur farmakokinetisk och farmakodynamisk information kan användas under klinisk läkemedelsutveckling. Dessutom ger kursen dig kunskap som tillåter dig att bidraga till …

Klinisk prövningsmetodik, 7,5 hp (3FB030)

Kursen tar upp metodologi och regler för kliniska prövningar med ett speciellt fokus på läkemedelsutveckling. Aspekter som planering och utförande av kliniska prövningar berörs samt även design och …

Laboratorieautomation i biovetenskap, 7,5 hp (3FF037)

Kursen ger en introduktion till teori och metoder för automatisering av laboratorieprotokoll, främst i en biologirelaterad laboratoriemiljö. Kursen ger en översikt över olika typer av automatisering …

Läkemedel - kvalitetssäkring och regulatoriska krav, 7,5 hp (3FG240)

Kursen ger kunskaper om de regulatoriska krav som gäller för utveckling, dokumentation och godkännande av nya läkemedel. Kvalitetssystem och arbetssätt som gäller för apoteksberedning och industriell …

Läkemedel i miljön, 7,5 hp (3FS011)

Läkemedels påverkan på miljön är ett högst aktuellt område som kräver stora insatser av alla aktörer. Läkemedel i miljön kan påverka fiskar och vattenlevande djur och därmed hela ekosystem. …

Läkemedel och äldre, 7,5 hp (3FB204)

Kursen ger fördjupade kunskaper om de speciella förutsättningar och problem som rör äldres läkemedelsanvändning. Du tränas även i färdigheten att kommunicera med patienter och andra professioner inom …

Läkemedel vid graviditet och amning, 7,5 hp (3FX215)

Kvinnor kan av olika anledningar behöva använda läkemedel under graviditet och amning. Det innebär en speciell situation för kvinnan samt förskrivare och vårdpersonal eftersom risken ska vägas mot …

Läkemedelsformulering, 7,5 hp (3FG280)

Kursen ger fördjupade kunskaper i läkemedelsformulering och tillverkning av framförallt fasta beredningar. Kursen behandlar karaktärisering av fasta materials fysikaliska egenskaper, system för …

Läkemedelskemi, 7,5 hp (3FK150)

Kursen ger dig mycket goda kunskaper om läkemedelssubstansers struktur-effektsamband och allmänna kemiska egenskaper, kvantitativa struktur-effektsamband, modern läkemedelsdesign och …

Läkemedelsmissbruk och beroendelära, 7,5 hp (3FF206)

I kursen förmedlas kunskaper om hjärnans belöningsnätverk och drogberoende såsom beroendemekanismer, experimentella modeller för studier av beroende och behandling av beroende. Kursen är …

Läkemedelssäkerhet och farmakovigilans, 7,5 hp (3FX224)

Denna fortsättningskurs har samma format som introduktionskursen (Preklinisk säkerhetsvärdering och farmakovigilans) men två mer omfattande kursböcker kommer att användas. Kursen ger kunskaper om …

Läkemedelsutveckling, 7,5 hp (3FK229)

Kursen behandlar de olika faserna i läkemedelsutveckling; identifiering och validering av målmolekyl (target), identifiering och optimering av aktiv substans, ADME-Tox-profilering, in vivo- och in …

Magisterprogram i klinisk farmaci, 60 hp (FKF2N)

Vill du arbeta patientnära som farmaceut inom vården? Vill du vara med och utveckla framtidens kliniska farmaci? På magisterprogrammet i klinisk farmaci får du verktyg och kunskaper som behövs i den …

Masterprogram i biologiska läkemedel, 120 hp (FBL2M)

Innovativa terapier som nya vaccin, gen- och cellterapi och immunoterapier är exempel på biologiska läkemedel - ett växande fält inom både forskning och industri. I masterprogrammet i biologiska …

Masterprogram i läkemedelsanvändning, 120 hp (FLM2M)

Läkemedelsanvändningen i samhället är långt ifrån optimal. Det gäller förskrivning av läkemedel och hur de används av patienten. För att förbättra användningen av läkemedel behövs personer med djupa …

Masterprogram i läkemedelsmodellering, 120 hp (FPM2M)

Är du nyfiken på hur du designar nya läkemedel med optimal bindning till målproteiner? Vill du veta mer om hur prediktiv modellering kan användas för att förstå och styra hur läkemedel absorberas av, …

Masterprogram i läkemedelsutveckling, 120 hp (FLU2M)

Utveckling av nya läkemedel för att bekämpa globala hälsofrågor är en av det moderna samhällets viktigaste utmaningar. Masterprogrammet i läkemedelsutveckling ger dig de verktyg som behövs för att …

Missbruk och beroende, 7,5 hp (3FF205)

Kursen ger grundläggande kunskaper om beroendeframkallande droger och drogberoende. Kursen förmedlar baskunskap om hjärnans belöningsnätverk, om naturlig belöning och hur droger påverkar hjärnan på …

Modeller för biologiska system, 7,5 hp (3FB207)

Kursen behandlar datormodeller för biologiska system som är viktiga ur läkemedelssynpunkt. Speciellt kommer modeller för kliniska farmakokinetik- och farmakodynamikdata att betonas. kursen kommer …

Molecular imaging med fokus på PET, 7,5 hp (3FK285)

Molecular imaging (MI) är i grunden ett multidisciplinärt område. För fördjupad förståelse av metoden krävs att kursen belyser samtliga delar av kedjan från fysiken bakom instrumenten, via inmärkning …

Molekylär biofarmaci, 7,5 hp (3FG288)

Kursen ger en fördjupad kunskap i biofarmaceutiska, fysiologiska, biokemiska och cellbiologiska aspekter på läkemedels transport och metabolism i mag-tarmkanalen och i levern. Kursen ger även …

Molekylär fysikalisk farmaci, 7,5 hp (3FC003)

I kursen studeras molekylära fysikalisk-kemiska teorier och modeller relevanta för tillämpningar i farmaci, läkemedelsformulering och läkemedelstransport. Kursen avslutas med en introduktion till …

Molekylära mekanismer för enzymatisk aktivering, 7,5 hp (3FI213)

Kursen behandlar enzymatiska omvandlingar av betydelse för kolesterolbalansen, vitamin D:s funktioner, bildningen av steroidhormoner samt bioaktivering och nedbrytning av läkemedel. Speciell tonvikt …

Neurofarmakologi, 7,5 hp (3FF502)

Kursen omfattar centrala nervsystemets anatomi och organisation, neurotransmittorsystem samt etablerade samband mellan olika hjärnregioner och fysiologiska funktioner. Vidare behandlas viktiga …

Patientcentrerad läkemedelsformulering, 7,5 hp (3FG012)

Kursen ger fördjupad förståelse för olika typer av kontrollerad, målstyrd och selektiv läkemedelsfrisättning. Detta inkluderar diffusion av läkemedel från matrissystem, hydrogeler, samt responsiva …

Preklinisk och klinisk dataanalys i prediktiv läkemedelsutveckling, 7,5 hp (3FG289)

Kursen behandlar användandet av statistiska metoder för att analysera och modellera kemiska och biologiska data inom läkemedelsutvecklingsprocessen. Genom att applicera olika metoder på relevanta …

Preklinisk säkerhetsvärdering och farmakovigilans, 7,5 hp (3FX211)

Denna introduktionskurs ger en kortfattad översikt om principer för preklinisk toxicitetstestning och farmakovigilans. Kursen ger kunskap om utvärdering av läkemedelskandidater, nytta/riskbedömning …

Produktion av biologiska läkemedel, 7,5 hp (3FB063)

Kursen är en praktisk kurs designad för att simulera en autentisk labbmiljö, där du får designa och planera dina experiment själv och sedan utföra dem. Resultaten diskuteras sedan i möten. Syftet med …

Proteomik för läkemedelsutveckling, 7,5 hp (3FF031)

Kursen behandlar hur proteomiska analyser används vid läkemedelsutveckling, både vid design och identifiering av läkemedelskandidater samt för utvärdering av läkemedlets effekt. Kursen går …

Receptarieprogrammet, 180 hp (FRC1Y)

Vill du hjälpa människor till bättre läkemedelsanvändning, och ha en yrkesexamen som ger dig goda framtidsutsikter på arbetsmarknaden? Som läkemedelsexpert har du möjlighet att förbättra världen på …

Sjukvårdsfarmaci, 7,5 hp (3FB038)

Kursen fokuserar på läkemedelshantering inom sjukvården. Du får en förståelse för hela processen från läkemedelsordination till iordningställande och överlämning av läkemedlet till patient inom …

Tillämpad farmaceutisk bioinformatik, 5 hp (3FF208)

Kursen lär hur man löser praktiska problem inom farmakologi, biovetenskap, kemi och bioinformatik genom prediktiv modellering. Kursen är en fortsättning på kursen Farmaceutisk bioinformatik, och …

Tillämpad farmaceutisk strukturbioinformatik, 5 hp (3FF209)

Kursen lär hur man löser praktiska problem inom farmakologi, biovetenskap och bioinformatik genom användning av fritt tillgängliga datorprogram och databaser som relaterar till strukturen hos …

Tillämpad läkemedelsanalys, 7,5 hp (3FK228)

Kursens ger fördjupade kunskaper om metodik för analys av läkemedel, metaboliter och biomolekyler i biologiskt material samt för läkemedel eller besläktade ämnen i farmaceutiska beredningar. Efter …

Toxikologi, 7,5 hp (3FX208)

Kursen är en grundkurs i toxikologi som vänder sig till den som vill få en grundläggande kunskap om toxikologiska grundbegrepp och hur man bestämmer ett läkemedels eller annan typ av kemikalies …

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin