Farmaceutiska fakulteten slår ett slag för receptarien i Almedalen

Receptarie

Sveriges Receptarieutbildningar står inför en ovanlig utmaning. Trots att arbetsgivarna konkurrerar om nyutexaminerade studenter och betalar bra för deras kompetens gapar allt fler studieplatser tomma. Torsdag 27 juni inbjuder Farmaceutiska fakulteten till Almedalsseminarium för att vända trenden.

När konjunkturen viker väljer extra många högre studier och nyligen bad Nyheter24 arbetsförmedlaren Kerstin Eriksson att lista sex yrken där högskoleutbildning ger stora jobbmöjligheter och en månadslön över 40 000 kronor. Överst på listan hamnar föga oväntat Receptarie: Ett legitimationsyrke där arbetsgivarna konkurrerar om nyutexaminerad arbetskraft.

Receptariestudenter

Behovet av nya receptarier är stort

– Det stämmer. Apoteken är i ständigt behov av nya receptarier och industrin måste rekryterera kompetens till sina tillverkningsled. Att även Regionernas Hälso- och sjukvård anställer allt fler receptarier gör att trycket hårdnar ytterligare. När Sveriges receptarieutbildningar kämpar för att fylla sina studieplatser är det därför en utmaning för hela samhället, konstaterar Fredrik Jernerén, ordförande vid Uppsala universitets Receptarieprogram.

Aktuell statistik bekräftar att antalet sökande till flera av landets receptarieprogram minskar. Vid Farmaceutiska fakulteten var antalet sökande höstterminen 2023 precis tillräckligt för att fylla de 75 platserna. En termin senare motsvarade de nya receptariestudenterna inte ens hälften av de tillgängliga stolarna. En annan utmaning är att relativt få studenter tar sin legitimation. I maj rapporterade UKÄ en genomströmning på endast 58 procent vid Receptarieprogrammen. En av de som nyligen tagit examen vid Uppsala universitet är Jabbar Seek:

– Jag har alltid varit intresserad av kemi och biologi, och att förstå hur man bereder läkemedel som lindrar smärta och sjukdom hos lidande människor är det bästa sättet att tillämpa dessa intressen. Efter tre bra år i Uppsala med vänlig atmosfär, konstruktiva diskussioner och roliga vänner påbörjar jag nu nästa steg i min karriär med siktet ställt på läkemedelsindustrin. Gärna med fokus på patientvård och att bidra till en meningsfull framtid, säger Jabbar Seek.

Almedalen

Farmaceutiska fakulteten gör sig redo för Almedalen

Under parollen Slå ett slag för receptarien: Din guide i läkemedelsdjungeln som bland annat väckt gehör i Läkemedelsvärlden vill Emma Lundkvist, samordnare vid Uppsala universitets Receptarieprogram, bryta negativa trender och fylla utbildningsplatser, gärna med förstahandssökande som väljer utbildningen för att jobba som just receptarie. Hon pekar på flera tänkbara insatser med stor potential: Att göra yrkestiteln mer känd – inte minst bland studievägledare och arbetsförmedlare, att se över behörighetskraven och att sänka tröskeln för yrkesväxlare mitt i karriären.

– Vid sommarens Almedalsvecka genomför Farmaceutiska fakulteten ett seminarium där vi tillsammans med representanter för apotek, studentorganisationer och politik riktar strålkastaren på det bristande söktrycket. Vår ambition är att mötet i Visby ska generera idéer för att stärka receptarieyrkets synlighet och attraktionskraft, men också utgöra grunden till en gemensam plattform. Kan vi få med alla aktörer på tåget är jag övertygad om att både receptarieutbildningarna och yrket går en ljus framtid till mötes.

Se filmen om Receptarieprogrammet

Fakulteten i Almedalen 2024

Behövs receptarier? Universiteten slår larm om bristande söktryck

Tid: Torsdag 27 juni, kl. 14:30–15:30
Plats: D-huset, "B24", Kaserngatan 1, Visby

Medverkande
Erika Larsson, Leg. apotekare, Apotekarsocieteten
Lina Nordquist, Riksdagsledamot, L, Riksdag
Ulrika Westerlund, Riksdagsledamot, MP, Riksdag
Agnieszka Madej, Ordförande, Sveriges Farmaceuter
Johan Wallér, VD, Sveriges Apoteksförening
Monika Magnusson, VD, Apotek Hjärtat
Louise Skallin, Chefsapotekare, Apoteket AB
Sebastian Månsson, Ordförande, Farmacevtiska Studentkåren

Moderator: Anja Sandström, prodekan, Farmaceutiska fakulteten

Receptarieprogrammet

  • Receptarieprogrammet är en treårig utbildning med fokus på läkemedelsanvändning.
  • Som receptarie är du specialist på läkemedel och till yrkets många viktiga arbetsuppgifter hör rådgivning om läkemedel och hur vårdtagarna bör använda dem. Du kan också ha en arbetsledande funktion.

Kontakt
Fredrik Jernerén
, Ordförande
Receptarieprogrammet
fredrik.jerneren@uu.se

Emma Lundkvist, Samordnare
Receptarieprogrammet
emma.lundkvist@farmaci.uu.se

Anja Sandström, Prodekan
Farmaceutiska fakulteten
anja.sandstrom@ilk.uu.se

text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt m fl

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin