Joel, doktorand i matematik vid Uppsala universitet

Var kommer du ifrån?
– Jag är uppvuxen utanför Stockholm

Vad hade du för utbildning innan du påbörjade dina forskarstudier?
– Jag läste en kandidat och en master i matematik vid Uppsala universitet innan. Under mastern gjorde jag även en termins utbyte till ENS Lyon i Frankrike.

Hur lång tid har du kvar på din doktorandtjänst?
– Jag är inne på min sista termin och ska disputera nu till våren.

Beskriv din forskning kortfattat och så populärvetenskapligt som möjligt
– Min forskning har främst varit inom fluidmekanik. Där har jag arbetat med modeller för hur vågor beter sig. Framförallt har jag studerat vad som händer när vågorna blir högre och det bildas en sorts spets på toppen.

Vad gör din forskning intressant och vad kan den få för betydelse i förlängningen?
– Fluidmekanik har många tillämpningar, exempelvis används det för att studera luftmotståndet hos bilar och för att utveckla bättre klimatmodeller. Den forskning som jag sysslar med får nog dock snarare ses som grundforskning. De modeller och frågeställningar som jag arbetar med har inte någon direkt anknytning till tillämpningsområden. Förhoppningen är att vi genom att lära oss mer om dessa system kanske kan få kunskaper som senare kan vara användbara även när man studerar modeller med mer tydlig koppling till tillämpningar.

En doktorandtjänst består till viss del av att vara lärare också. Vilka kurser undervisar du på och hur är det?
– Den största delen av min undervisning har varit som föreläsare i kursen Ordinära differentialekvationer I, som huvudsakligen läses av studenter på kandidatprogrammen i matematik och fysik. Jag har nu föreläst på kursen under fyra år och det har varit otroligt givande för mig. Framförallt möjligheten att kunna utveckla kursen under dessa år har varit väldigt roligt.

Hur skulle du beskriva ditt dagliga arbete?
– Det har varierat väldigt mycket under mina fem år. Nu under sista året läser jag inga kurser och de flesta veckor har jag därför inte mer än 2-3 schemalagda saker, främst undervisning och forskningsseminarier. Det ger mig mycket frihet, men också mycket ansvar att prioritera min tid rätt. Oftast har jag 1-2 större projekt jag arbetar med under en given tid. Mitt mål brukar vara att få 2 timmar dedikerad tid under förmiddagen och eftermiddagen för att arbeta på dessa. Huvudprojektet just nu är att skriva introduktionen till min avhandling. Det innebär ingen ny forskning, resultaten har jag redan från mina tidigare artiklar, utan det är själva skrivandet som behöver göras. Jag har även en artikel jag arbetar med, där fokus just nu är på att göra färdigt datorberäkningarna som behövs till bevisen. Resterande blir ofta en blandning av mindre saker som jag behöver får gjort, bland annat förbereda undervisning, svara på mejl och hålla mig uppdaterad om nya forskningsartiklar.

Vad driver dig att vilja forska inom matematik och vad är det bästa med jobbet
– Jag tycker om tanken att skapa ny kunskap som driver mänskligheten framåt. Även om mycket forskning i matematik, inkluderande min egen, inte alltid har några direkta tillämpningar så bidrar forskningen till den samlade mängden kunskap. Av den anledningen drivs jag mycket av att föra det jag har lärt mig vidare till andra, genom att skriva artiklar, hålla seminarier och utveckla program som andra kan använda sig av. En av de bästa sakerna med jobbet är den stora frihet man får. Matematik kräver (oftast) inga laborationer eller experiment, man är fri att hoppa mellan områden hur man vill.

Hur ser samarbetet och utbytet ut med dina kollegor vid institutionen?
– Min situation är lite speciell då jag har en extern handledare som är den jag huvudsakligen har arbetat med under min doktorandtid. Vid institutionen är jag i princip ensam inom mitt område och följaktligen har jag inte haft så stort utbyte med mina lokala kollegor när det gäller forskning. Däremot har vi mycket utbyte om saker runtomkring, kurser man läser, undervisning och den mer administrativa delen av arbetet.

Vad önskar du göra efter examen och var ser du dig själv om tio år?
– Till hösten ska jag börja som postdoktor vid University of Minnesota i Minneapolis där jag kommer vara i tre år. Jag kommer fortsätta på samma spår i forskningen, och till skillnad mot i Uppsala kommer jag faktiskt ha kollegor som är inom samma område. Förhoppningen är att kunna stanna i akademin efter Minnesota, men det är inte en självklarhet att det går. Ifall jag söker mig utanför akademin skulle jag troligen rikta in mig mot programmeringsjobb, min forskning har inneburit mycket programmering och det är något jag trivs bra med.

Vad tycker du om Uppsala universitet och Uppsala?
– Jag har bott i Uppsala i snart 11 år och har trivts otroligt bra. Det finns ett rikt studentliv att delta i och det är cykelavstånd till det mesta.

Har du några råd till den som funderar på att söka en doktorandtjänst?
– Var beredd på att det tar minst ett år innan du börjar känna dig någorlunda inne i arbetet.

Porträttbild på Joel i blårutig skjorta.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin