Intervjuer med matematikstudenter

Studenter på kandidatprogrammet i matematik

Det är viktigt att tycka om matematik som ämne, men man behöver inte ha det som ett fritidsintresse.

Varför valde du den här utbildningen?
– Jag valde mellan kandidatprogrammet i matematik och civilingenjörsprogrammet i kemiteknik då matematik och kemi var mina favoritämnen under gymnasiet. Men det blev matematik eftersom jag kunde välja kurser mer flexibelt, jag tror också att det ger mig fler valmöjligheter på arbetsmarknaden.

Vad har du valt för biämne?
– Jag har valt datavetenskap som mitt biämne för att det påminner mycket om matematik enligt mig. Jag tycker också det är ett användbart ämne och det är många arbetsgivare som vill att man ska ha en grund i programmering.

Vad är skillnaden att studera matematik på universitetet jämfört med gymnasiet?
– På gymnasiet så har man först en kort genomgång och sen får man tid på lektionen att lösa problemet själv. På universitetet är föreläsningarna och lektionerna separat. Föreläsningarna är 2x45 min långa och innehåller oftast bara ny information.

Vad skulle du säga krävs för att man ska trivas och lyckas på programmet?
– Det är viktigt att tycka om matematik som ämne, men man behöver inte ha det som ett fritidsintresse. Det kan vara utmanande att upprätthålla en god studiedisciplin när man inte har någon yttre press, såsom obligatoriska närvarokrav. Men det är viktigt att aktivt delta i föreläsningar, lektioner och göra uppgifterna för att lyckas på programmet.

Hur kan en vanlig dag se ut?
– En typisk dag för mig innebär vanligtvis en eller två föreläsningar. När jag började var det dock betydligt fler, vilket var bra eftersom det hjälpte mig med anpassningen till universitetslivet. Förutom föreläsningarna ägnar jag även en del tid varje dag åt att plugga för att ligga i fas med alla kurser.

Nämn tre saker som du ska göra denna vecka
– Ha myskväll med mina vänner, börja skriva på mitt kandidatarbete samt arbeta som amanuens, vilket innebär att jag hjälper en lärare med att rätta uppgifter, svara på frågor etc.

Berätta om studentlivet!
– Studentlivet är väldigt kul, det finns alltid något att göra om man är intresserad. Nationerna, sektionen och kåren (UTN, Uppsalas teknolog och naturvetarkår) anordnar massor av roliga evenemang. UTN arrangerar årligen den välkända forsränningen, men även rebusrallyt och naturvetarbalen är mycket uppskattade och något jag tycker alla borde prova.

Är du engagerad i någon studentförening?
– Inte just nu, men jag har varit engagerad i UTN, då satt jag i kommittén som anordnar UTNARM (UTNs arbetsmarknadsmässa). Jag har även varit involverad som fadder för nya studenter under mottagningen, vilket jag tycker är ett av dem roligaste engagemangen.

Vad vill du göra efter examen?
– Jag har tänkt läsa vidare på ett masterprogram efter examen, just nu står det mellan finansiell matematik eller aktuarieprogrammet (på Stockholms universitet), men jag är även lite intresserad av att läsa tillämpad matematik och statistik.

Vad skulle du vilja ge för råd till en person som funderar på att söka till programmet?
– Testa! Det är okej att ångra sig och byta program. Om man väljer mellan kandidatprogrammet i matematik och ett annat naturvetenskapligt program är fördelen att många kurser man läser under första terminen går att inkludera i andra program.

Matematiken ger mig ett sätt att kunna utvärdera samband och se världen mer objektivt. Ofta presenteras till exempel statistik på ett vilseledande sätt på internet, men med hjälp av matematiken kan jag förstå hur saker hänger ihop, vilket gör det svårare att bli lurad av tvivelaktiga påståenden eller missvisande information.

Utanför programmet arbetar jag som amanuens på universitetet, cirka tio timmar i månaden. Jag gillar också att baka, umgås med vänner och min pojkvän, samt att se på skidskytte

Om fem år ser jag mig själv bo i Stockholm och arbeta inom försäkrings- eller finansbranschen, men vem vet? Det finns många olika karriärmöjligheter så det är svårt att se exakt var eller med vad inom matematiken man kommer arbeta med.

Våren 2024

Porträttbild av Kajsa.

En anledning till att jag gillar matte är att när man väl förstått något fastnar det nästan automatiskt i minnet.

Vad är det bästa med programmet?
– Kursutbudet är stort och varierat, och man har mycket valfrihet i vilka man läser. När man bläddrar i kursutbudet känner man att man har mycket att se fram emot.

Har programmet levt upp till dina förväntningar?
– Programmet har stämt väl överens med mina ganska höga förväntningar! Till och med gymnasiet har matten känts lite som introduktionen till ett spel, där man ska lära sig kontrollerna. Man inser att det kommer bli riktigt kul, men vill snabbt få det överstökat för att komma till det riktiga spelet. Jag förväntade mig att det skulle bli utmanande, varierat och bevisfokuserat, och det är det!

Vad skulle du säga krävs för att man ska trivas och lyckas på programmet?
– Det krävs ett intresse för ämnet. Ju större desto bättre! Då håller man sig motiverad till att lägga in den ansträngning som krävs för att klara utbildningen. En anledning till att jag gillar matte är att när man väl förstått något fastnar det nästan automatiskt i minnet. Dessutom är det ofta lätt att avgöra om man förstått något eller ej. Jag rekommenderar att försöka förstå allt. Då behöver man nästan aldrig memorera något, och man tränar sin tankeförmåga, vilket sparar både tid och möda i längden.

Kan du beskriva en vanlig dag?
– Jag vaknar 9.00, gör mig i ordning och cyklar en kvart från Studentvägen till Ångströmslaboratoriet. Föreläsning i grundläggande topologi på förmiddagen. Jag får se ett bevis för Urysohn's lemma och tänker "Satan vilken smart grabb Urysohn var!". På lunchen mikrar jag en medhavd matlåda och äter med några klasskompisar. På eftermiddagen är det komplex analys. Vi jobbar oss upp mot Riemann Mapping Theorem. Jag fastnar på några av stegen, så när jag kommer hem tar jag en halvtimme till att reda ut mina förvirringar med papper och penna. Därefter tar jag en titt på en kursuppgift i topologi och lyckas lösa några uppgifter. Färdigpluggad för dagen spelar jag Splatoon i några timmar, gymmar med en kompis, äter middag, spelar lite till och går och lägger mig kring 01.00.

Matematiken är för mig som en oändlig pysselbok som aldrig är för enkel. Hela tiden övar man sitt tänkande, vilket gör det lättare att förstå nya saker även om de är långt frånkopplade det man tidigare lärt sig. Man kan alltid gå vidare till svårare material eller problem. De allra svåraste har ingen människa på jorden lyckas lösa. Lyckas inte du heller är du för evigt utmanad. Lyckas du blir du stenrik. En win-win. I matten dyker ofta frågor upp i en högre takt än svar, vilket håller mig kvar.

Om fem år är jag på en forskarutbildning för matematiker, om jag inte ångrar mig på vägen. Alternativt utökar jag mina programmeringskunskaper och hittar något jobb där matte och programmeringskombon är värdefull. Till exempel inom grafikprogrammering eller dataanalys.

Våren 2024

Porträttbild av Kajsa.

Jag har lärt mig otroligt mycket spännande matte, sånt som jag aldrig ens hade hört talas om innan jag började!

Varför valde du den här utbildningen?
– Jag valde mellan kandidatprogrammet i fysik och kandidatprogrammet i matematik, även teknisk fysik fanns med på ett hörn. Jag insåg ganska fort att jag ville gå en naturvetenskaplig utbildning. Fysik och matte var mina favoritämnen på gymnasiet, men det lilla jag hade hört om mer avancerad matematik fascinerade mig mycket och jag ville verkligen lära mig mer!

Vad har du valt för biämne?
– Datavetenskap, vilket var förvånande för mig. När jag började ville jag ha fysik som biämne men sen gick jag den första programmeringskursen och tyckte att det var superkul, så nu har jag läst en termin datavetenskap.

Vad är skillnaden att studera matematik på universitetet jämfört med gymnasiet?
– På gymnasiet får man mycket lektionstid för att göra uppgifter och liknande. På universitetet behöver man studera mer själv. Det är också ett mycket högre tempo på universitet. Det gör att man lär sig väldigt fort. Jag har lärt mig otroligt mycket spännande matte, sånt som jag aldrig ens hade hört talas om innan jag började!

Vad skulle du säga krävs för att man ska trivas och lyckas på programmet?
– Ett genuint intresse för och en vilja att lära sig matematik. Så länge man tycker att det är intressant är det lätt att lägga ner tiden som behövs. Jag vill poängtera att det absolut inte krävs att man alltid haft bra betyg i matte tidigare, det viktigaste är att man tycker att det är kul och intressant så att man orkar lägga ner tid på att verkligen förstå när man stöter på något som är svårt.

Hur var det att börja på programmet?
– Väldigt spännande! Jag var väldigt nervös, men det gick över fort. Man hittar vänner snabbt under mottagningen som hålls i början av terminen. Man behöver inte heller vara nervös och sitta och repetera under sommarlovet eller semestern innan man börjar, det erbjuds en repetitionskurs i samband med terminsstart som jag tyckte var väldigt bra.

Kan du beskriva en vanlig dag?
– Jag är morgonpigg så jag brukar försöka vara på campus (oftast Ångströmslaboratoriet) klockan 8 för att plugga lite, för det mesta tillsammans med en kursare. Sen brukar man ha en eller två föreläsningar per dag. Det är oftast fler föreläsningar per dag tidigare på programmet, då kanske man har tre föreläsningar eller nån lektion där man får hjälp att lösa uppgifter också.

– Sen går jag alltid hem senast 17. Jag har upptäckt att jag pluggar bäst när jag håller mig till “kontorstid”, men det ser väldigt olika ut hur folk gör. För mig fungerar det bra eftersom att jag då har en tydlig uppdelning mellan plugg och fritid så att jag har tid på kvällar och helger för att träffa vänner eller hålla på med någon hobby.

– Just nu har jag studieuppehåll i ett år för att jobba på Uppsala teknolog- och naturvetarkår.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Att det finns så mycket att göra utanför studierna. Nästan oavsett vad man har för intresse finns det någon förening som har en klubb för det, och om det inte finns brukar det inte finnas några hinder för att själv starta upp något. Tack vare det så finns det också en plats där alla passar in och kan hitta vänner, det gäller bara att hitta rätt.

Matematiken ger mig mycket! Genom att hålla på med matematik på heltid får man verkligen träna upp sitt matematiska tankesätt och blir bra på att lösa problem och tänka “outside of the box”. Det tankesättet spiller också över på andra delar i livet och kan hjälpa en även när man stöter på problem som inte alls har med matte att göra. För mig är matematik nästan som en konstform. Ett riktigt snyggt bevis kan ha en slags skönhet.

Utanför programmet spelar jag cello i symfoniorkester på Norrlands nation, springer och läser böcker. Jag gillar träning, musik, läsa och jag har också nyligen börjat virka lite.

Om fem år ser jag mig antingen ha en doktorandtjänst på något universitet någonstans i världen, eller så jobbar jag på något spännande företag, kanske någonstans där jag kan använda mina mattekunskaper för att bidra till den gröna omställningen.

Våren 2024

Porträttbild av Kajsa.

Studenter på masterprogrammet i matematik - inriktning matematik

Jag hade tidigare aldrig kunnat föreställa mig att det fanns så här mycket att lära sig inom matematik.

Vad är det roligaste med att utvecklas inom matematik?
– När jag lär mig nya saker och lyckas koppla ihop det med saker jag redan vet, och ser sambanden mellan dem, så känns det som att helt nya världar öppnar upp sig för mig. Att lära mig nya sätt att beskriva saker jag tidigare bara sett ur en viss synvinkel är också fantastiskt.

Varför valde du den här utbildningen och inriktningen?
– Jag visste ganska tidigt att jag skulle studera på universitet eller högskola och välja en naturvetenskaplig utbildning. Mot slutet av gymnasiet velade jag mellan matematik och teknisk fysik. I slutändan valde jag matematik för att jag var mer intresserad av teori, snarare än tillämpningar.

Har programmet levt upp till dina förväntningar så här långt?
– Ja, det har det. På många sätt har det till och med överträffat dem. Jag hade tidigare aldrig kunnat föreställa mig att det fanns så här mycket att lära sig inom matematik.

Vad är mest utmanande?
– Kandidat- och masterarbeten har varit de största utmaningarna hittills. Det har varit väldigt lärorikt, men också väldigt krävande, att studera på egen hand.

Var sitter du helst och pluggar?
– Beror på. När jag har arbetat på inlämningsuppgifter har det fungerat väldigt bra för mig att sitta på universitetet och plugga med andra, men när jag nu jobbar på mitt masterarbete sitter jag helst hemma och läser.

Läser du något annat ämne än matematik inom programmet?
– På kandidatprogrammet läste jag ganska mycket programmering, vilket var både roligt och bra. Utöver det har jag under min tid på universitetet läst både filosofi och kemi. Det känns bra att vidga vyerna och prova olika saker, men jag tycker det har varit lite svårt att hitta rätt bland alla val som finns. Jag är glad att jag alltid haft matematiken att falla tillbaka på.

Vilka är dina favoritkurser hittills?
– De absolut bästa kurserna jag läst har definitivt varit Grafteori, Matematisk logik och Riemanngeometri.

Våren 2024

Porträttbild av Kajsa.

Uppsala har flest aktiva forskare som sysslar med mina huvudintressen.

Varför valde du den här utbildningen och den här inriktningen?
– För att jag i framtiden vill forska i matematik. Att det blev just matematik i Uppsala beror på att jag av personliga skäl var begränsad till att söka inom Sverige och intrycket jag fick när jag letade efter ett lämpligt universitet var att Uppsala har flest aktiva forskare som sysslar med mina huvudintressen.

Har programmet levt upp till dina förväntningar så här långt?
– Överlag är jag väldigt nöjd och ser inte att jag kunde ha valt något bättre. Det finns ett hyfsat utbud av bra kurser i mina huvudintressen och ett regelbundet och mycket intressant forskningsseminarium i algebra vilket är mer än vad jag någonsin vågade drömma om på min föregående institution.

Vilka är dina favoritkurser än så länge?
– De roligaste kurserna för mig har varit en läskurs i Aulsander-Reiten-teori och en doktorandkurs i algebraiska grupper. Dessa läste jag som "fördjupningskurs i matematik", vilket är en väldigt flexibel kurs som fungerar bra för att täcka de områden där det inte finns kurser på masternivå.

Hur kan en vanlig dag se ut?
– Just nu skriver jag mitt masterarbete så mycket av dagen är centrerad runt det. Jag sitter mycket hemma och skriver så att jag kan hålla min katt sällskap. Jag läser också en kurs parallellt så när jag fastnar på något i min uppsats men känner att jag fortfarande kan vara produktiv sitter jag lite med det.

Vilka är dina fritidsintressen?
– Mitt största fritidsintresse är nog att läsa. Jag läser allt möjligt jag kan få tag på utan att lägga ner för mycket pengar, främst böcker jag lånar från mina föräldrar eller hittar på antikvariat. Efter det är det nog att vara ute i naturen. Jag har turen att bo väldigt nära en trevlig skog i vilken jag ofta tar med min katt ut på promenader. När det blir mycket tid över gillar jag även att baka och rita.

Vad är det roligaste med att utvecklas i matematik?
– Det roligaste för mig är när jag känner att jag hittat något vackert, till exempel en elegant lösning till ett problem eller en bra förklaring för något som jag inte hört från någon annan. Jag tycker också om att diskutera med andra om det vi lärt oss; det är väldigt vanligt att andra har intressanta observationer som jag aldrig hade tänkt på själv, så jag lär mig mycket från att prata med andra, samtidigt som jag hoppas att de lär sig ett och annat från mig.

Intresset för matematiken. Jag har alltid varit intresserad av logisk problemlösning så när jag i högstadiet utanför skolans undervisning började stöta på faktisk problemlösning i matematik insåg jag snabbt att jag hade hittat min stora passion.

Utanför programmet arbetar jag deltid som amanuens vid institutionen och representerar studenterna i masterprogramrådet för matematik.

Efter programmet hoppas jag på att doktorera, väldigt gärna här i Uppsala.

Våren 2024

Porträttbild av Kajsa.

Uppsala har många entusiastiska föreläsare/forskare som är kunniga och uppmuntrande.

Varför valde du programmet, och inriktningen matematik vid Uppsala universitet?
– Uppsala universitet och dess matematikinstitution har en bra ranking rikstäckande, och hyran är lägre här än i Stockholm.

Har programmet levt upp till dina förväntningar så här långt?
– Undervisningskvaliteten är klart högre än på mitt kandidatprogram (vid ett annat universitet i Sverige), där jag även läste masternivåkurser. På minussidan är kursutbudet inom mitt intresseområde (analys) lite begränsat och jag saknar ett riktigt bibliotek.

Du går sista terminen på programmet, vad gör du ditt examensarbete om?
– Pseudodifferentiella operatorer, relaterade till matematisk analys.

Vad har du för planer efter examen?
– Jag planerar att söka doktorandtjänster, så förhoppningsvis fortsätter jag att studera som doktorand vid Uppsala universitet.

Vad är det bästa med att studera vid Uppsala universitet?
– Många entusiastiska föreläsare/forskare som är kunniga och uppmuntrande, fler muntliga prov och mindre skriftliga prov, plus vacker natur under sommaren.

Berätta om studentlivet!
– För många betyder studentlivet 'festliv', för mig betyder det att jag är dedikerad till mina studier samtidigt som jag har en bra balans mellan studier och liv. På pappret läser en heltidsstudent 40 timmar per vecka, vilket är mer än tillräckligt för att jag ska hålla toppbetyg. Resten av tiden ägnar jag åt matlagning, många fritidsintressen, gym och att umgås med vänner.

Vad skulle du vilja säga till elever som funderar på att välja det här programmet?
– Om du älskar matematik, gör det! Och börja köa till bostaden redan!

Matematik ger mig stunder av upplysning, ett mer logiskt tänkesätt och högre personligt värde. Jag önskar verkligen att fler skulle ge matte en chans eftersom det är ett fascinerande ämne och inte så svårt som många tror.

Utanför studierna i matematik gillar jag att måla, spela piano, leka med min katt, spela tv-spel, titta på tv, baka och läsa romaner. Förutom att leva mitt liv går jag extrakurser från institutionen för informationsteknologi.

Våren 2024

 

Porträttbild av Kajsa.

Studenter på masterprogrammet i matematik - tillämpad matematik och statistik

Vid Uppsala universitet kan man ta det lugnt och plugga det man verkligen är intresserad av istället för att följa strömmen.

Varför valde du det här programmet och den här inriktningen vid Uppsala universitet?
– Mitt huvudämne på grundutbildningen är i skärningspunkten mellan tillämpad matematik och datavetenskap. Jag är också mycket intresserad av databehandling, så jag ville läsa några statistikkurser baserade på dessa två. När jag kollade informationen om det här programmet fann jag att det uppfyller mina krav. Jag ville också byta inlärningsmiljö. Jag läste min grundutbildning i Shanghai, en mycket hektisk stad, och jag ville flytta till en lugn plats för att fortsätta mina forskarstudier. Därför valde jag Uppsala.

Har programmet levt upp till dina förväntningar hittills?
– Generellt har det motsvarat mina förväntningar. Vissa kurser hade dock förkunskapskrav som jag inte uppfyllde och jag ångrar att jag inte valde att läsa de kurser som behövdes för att kunna läsa dem.

Vad är den största utmaningen?
– Jag tror att det kommer att finnas språkliga utmaningar i början. En annan utmaning är klimatet: nätterna är för långa på vintern. För att fördriva tiden tog jag med mig en projektor och en Switch, och jag spelade spel och tittade på filmer med mina korridorskompisar.

Har du bra lärare?
– Många av de lärare jag träffade i klassen var mycket bra.

Läser du något annat ämne än matematik inom programmet?
– Några statistik- och IT-kurser, till exempel kategorisk dataanalys, högpresterande programmering och datautvinning.

Hur kan en typisk dag se ut?
– En typisk dag innebär att jag går till skolan, gör hemuppgifter, lagar mat, tränar och vilar.

Vilka är dina planer efter examen?
– Jag vill arbeta i 2–3 år efter examen och se "världen utanför". Eftersom jag bara varit i skolmiljö hittills. Efter det kanske jag går tillbaka för att doktorera.

Var, och med vad, skulle du helst vilja arbeta?
– Jag letar för närvarande efter ett jobb i Sverige, och jag vill arbeta på ett spelföretag som dataanalytiker, eftersom spel kan göra människor lyckliga, precis som när jag spelar Switch på vintern. Men om jag inte kan hitta ett lämpligt jobb i Sverige kommer jag att överväga att återvända till Kina.

Vad är det bästa med att studera vid Uppsala universitet?
– Du kan lugna ner dig och studera det du verkligen är intresserad av istället för att följa strömmen.

Det bästa är att jag kan välja kurser och fördjupa mig i och diskutera de frågor som intresserar mig, även om dessa frågor inte är lika viktiga och värdefulla i andras ögon som de är för mig.

Jag uppskattar att lärarna uppmuntrar mig att fördjupa mig i mina intressen och att jag inte känner mig tvingad att fokusera på ytlig framgång (bra betyg och där efter pengar och berömmelse). Om du inte forskar med intresse och passion kommer det att bli svårt att fortsätta och bedriva djupgående forskning och inte minst att trivas med det man gör och vara lycklig.

Utanför matematikstudierna gillar jag att titta på fotbollsmatcher, rita, baka och spela videospel.

Våren 2024

Porträttbild av Kajsa.

Det som fascinerar mig mest är att du kan läsa alla kurser du är behörig till, och boka möten med dina fakultetsprofessorer för att lära dig och fråga om det ämne du är intresserad av.

Varför valde du den här utbildningen?
– När jag valde program hade jag tre faktorer i åtanke - min tidigare utbildning, mina framtida mål och ämnen. Jag såg till att det jag lärde mig i min kandidatexamen och det program jag valde hade några ämnen gemensamt så att jag inte skulle vara helt förvirrad i början. Sedan visste jag att jag vill jobba som datavetare, så jag granskade läroplanen och karriärmöjligheterna för programmet. Sen valde jag tillämpad matematik och statistik för min magisterexamen.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Det som fascinerar mig mest är att du kan läsa alla kurser du är behörig till, och boka möten med dina fakultetsprofessorer för att lära dig och fråga om det ämne du är intresserad av.

Berätta om studentlivet!
– I Uppsala är en termin uppdelad i perioder vilket gör mitt liv mycket enklare. Studietrycket är dock inget skämt. Ibland har jag flera uppgifter att slutföra på en vecka och måste också diskutera gruppuppgifter med mina gruppmedlemmar. Det finns också ofta evenemang, karriärcirklar, språkkurser och konferenser att delta i. Eftersom jag älskar att träffa människor och lyssna på deras åsikter och förslag, brukar jag delta i dessa evenemang. Så jag skulle säga att som student är vissa veckor superupptagna och andra är det inte så mycket.

Vad är tre saker som du ska göra denna vecka?
– Slutföra mina uppgifter, delta i karriärcirkeln och laga lite mat!

Vad är ditt mål med utbildningen?
– Eftersom jag älskar data och logik vill jag bli datavetare och inom 10 år planerar jag att leda ett team av datavetare för att hjälpa ett företag att växa på både operativt och strategiskt sätt.

Två snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?

– Fyrisån

Var är det bästa stället att studera?
– Campus Ångström

Hösten 2023

Porträttbild av Kajsa.

Studenter på masterprogrammet i matematik - finansiell matematik

Det bästa vid Uppsala universitet är att du kan göra om tentor som du vill tills du klarar dem. Det gör mig mindre orolig, trots att jag klarade alla mina tentor (med bra betyg faktiskt).

Hur skiljer sig studierna vid Uppsala universitet från dina tidigare studier?
– Lärarna i Uppsala är väldigt trevliga och hjälpsamma. De svarar gärna på frågor om föreläsningar eller hemuppgifter, vilket gjorde mig lite förvånad. Det gör mitt lärande mer effektivt. Studietrycket är inte heller lika högt här som där jag studerade tidigare och jag känner mig bekväm och mindre deprimerad, vilket verkligen förbättrade min prestation.

Vad är mest utmanande?
– Det mest utmanande i Uppsala är att ta sig igenom vintern. Vintern i Uppsala innebär korta dagar och kallt väder, vilket gjorde mig galen som kommer från ett subtropiskt område. Se till att du får i dig tillräckligt med D-vitamin eftersom solljuset är mer sällsynt. Håll kontakten genom att prata med vänner för att hålla humöret uppe. Regelbunden träning ger dig bättre humör och energi. Slutligen, ta dig tid till promenader för att njuta av den friska luften och hålla dig aktiv.

Har du bra lärare?
– Alla lärare på institutionen för matematik är trevliga! De är hjälpsamma och villiga att svara på dina frågor. Dessutom skapar de en stödjande inlärningsmiljö som uppmuntrar till lärande. Deras engagemang i undervisningen och passion för ämnet förbättrar verkligen den pedagogiska upplevelsen.

Vilka tre saker ska du göra den här veckan?
– Gå på föreläsning, göra uppgifter och ha kul med mina vänner.

Var hoppas du att du befinner dig i din karriär om fem år?
– Jag hoppas att jag kommer att arbeta som doktorand.

Vad skulle du vilja säga till studenter som funderar på att söka till programmet?
– Kurserna och tentorna kommer inte att vara lätta här, men jag tror att du kommer att lära dig mycket användbar kunskap.

Våren 2024

Porträttbild av Kajsa.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin