Biokompabilitet

Biokompabilitet - en viktig aspekt vid utveckling av nanomaterial för biomedicinska tillämpningar

Biokompatibilitet är en viktig aspekt vid utvecklingen av material för biomedicinska tillämpningar. Den omfattar materialets förmåga att utföra sin önskade funktion med avseende på en medicinsk behandling, frånvaron av oönskade effekter och genereringen av den mest fördelaktiga cell- eller vävnadsresponsen.

Eftersom biologiska system har egenskaper som styrs i nanometerskala, utgör nanomaterialens potential inom biomedicinsk vetenskap ett spännande område med oändliga möjligheter att få fram nya biomaterial med förbättrad biokompatibilitet.

Vår forskningsverksamhet fokuserar på användningen av tillämpningsorienterade biokompatibilitetsstudier för att utvärdera effekterna av nanomaterialdesign eller modifieringar på materialets bioaktivitet och responsen hos biologiska system.

Våra nuvarande projekt inom detta forskningsområde syftar till att tillgodose ouppfyllda behov inom kronisk sårvård. Vi undersöker användningen av cellulosananofibriller som ett centralt sårförband för inkorporering av bioaktiva molekyler (t.ex. tillväxtfaktorer, värdförsvarspeptider) och utvärderar dess förmåga att modulera den kroniska sårmiljön och främja upplösningen av dessa svårläkta sår. Dessutom undersöker vi användningen av cellulosa nanofibrilbaserade hydrogeler som en matris för cellterapi vid kronisk sårvård.

Pågående projekt

NanocellSense

En nanocellulosabaserad leveransplattform för sårläkning, bioaktiva molekyler.

NanoPeptideCare

En ny generation av terapeutiska plattformar för behandling av kroniska sår: Värdförsvarspeptider möter nanocellulosa.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin