En jämlik arbetsmarknad i teori och praktik

Arbetsmarknad och hälsa kopplat till könsdysfori: en undersökning av svenska data

  • Period: 2019-07-01 – 2025-12-31
  • Finansiär: Forte

Beskrivning

Det senaste decenniet har antalet transpersoner i Sverige ökat kraftigt, från runt 700 år 2004 till 6 000 år 2018, och ökningen gäller särskilt unga personer. Transpersoner är en av de grupper som är mest socioekonomiskt utsatt i samhället. I intervjuer och enkäter från tidigare forskning beskriver transpersoner ofta att de möts av trakasserier och diskriminering på arbetsmarknaden och under utbildningen. Det finns trots det få kvantitativa studier och ingen populationsstudie som undersöker detta. Syftet med projektet är att öka förståelsen för de effekter på hälsa, arbetsmarknadssituation och utbildning som kan uppstå vid en könstransition i Sverige. Som ett led i det undersöks också växelspelet mellan två teoretiskt diskuterade sidor av transpersoners utsatthet – utsatthet kopplad till kön och utsatthet kopplad till könstransition. För att förstå transpersoners livsvillkor kommer vi att jämföra livsvillkor för transpersoner och cis-personer. Därmed kommer projektet att använda sig av registerdata över hela populationen av personer i Sverige 1973–2020. Det första studien fokuserar på socioeknomiska effekter av könstransitionens olika moment, medan vi i den andra studerar de långsiktiga arbetsmarknadseffekterna av att genomgå en transition.

Projektledare: Emma von Essen, Ansvarig för huvudprojektet ’En jämställd arbetsmarknad i teori och praktik’: prof. Johanna Rickne (Institutet för Social Forskning, Stockholms universiet).
Medarbetare: Prof. Ian Burn, University of Liverpool, Fil. dr. Ylva Moberg, Institutet för Social Forskning, Stockholms universitet, Fil. dr. Lucas Tilley, Institutet för Social Forskning, Stockholms universiet

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin