Forskningsprogram: Forskningsområden

Forskning inom ämnet Religionsbeteendevetenskap och praktisk teologi sker inom nedanstående huvudsakliga forskningsområden. Dessa är gemensamma för båda inriktningar och innefattar såväl pågående forskning som initering av nya forskningsprojekt under perioden 2022-2024. Inom forskningsområdena nedan kombineras och utvecklas teorier och metoder med utgångspunkt i tidigare forskning inom Religionssociologi, Religionspsykologi, Religionsdidaktik, Livsåskådningsforskning, och Praktisk teologi.

Under rubriken Samarbete följer forskning som bedrivs av forskare inom området i större mångvetenskapliga och/eller internationella projekt, samt nätverk där projekt kommer att utvecklas under perioden. Under Samverkan återfinns samverkan med samhällsaktörer.

Lärande om religion: skola, samfund och vardagsliv

Inom detta forskningsområde fokuseras hur lärande om religion sker genom skola, medier, samfund och i vardagslivet. I forskningen prövas nya metoder för att utveckla forskning och undervisningspraxis. Utgångspunkten för området tas i tidigare religionssociologisk och didaktisk forskning om hur religion skildras och används i olika fomer av medier, i undervisning samt politisk debatt. Särskilt fokuseras aktörskap, identitet, lärande, komplexitet och praktisk kunskap i mötet mellan olika aktörer.
Kontaktpersoner: Malin Löfstedt, Mia Lövheim

Religiösa praktiker och meningsskapande i förändring

I detta forskningsområde fokuseras förändring av praktiker och meningsskapande inom trosbaserade organisationer såsom kyrkor och samfund. Fokus ligger på hantering av förändring och kriser, hur dessa tolkas och vilka resurser människor tar i bruk för att hantera livets existentiella grundvillkor. Såväl individuella resurser som sociala och samhälleliga nätverk och trosbaserade organisationer undersöks, liksom interaktionen dem emellan. Studierna kan syfta både till att synliggöra och bekräfta tidigare praktiker, resurser och strategier för meningsskapande samt att kritiskt granska och utveckla dessa. Frågor om makt, genus och etnicitet uppmärksammas särskilt. Centrala teoretiska begrepp är existentiell hälsa,”levd religion” och ”levd teologi”.
Kontaktpersoner: Katarina Westerlund, Önver Cetrez

Religion i medier, politik och civilsamhälle

Detta forskningsområde undersöker dynamiken mellan fortgående sekularisering och nya frågor om religion och livsåskådning som aktualiseras i den offentliga sfären. Exempel på frågor som behandlas är hur stater interagerar med religiösa samfund och civilsamhällesorganisationer i frågor om välfärd, demokrati och religionsfrihet; hur religion och värderingar används av olika aktörer i ett nytt politiskt landskap, och hur religion debatteras i massmedier, populärkultur och sociala medier. I fokus står förhandlingar om gränser mellan religiöst och sekulärt, privat och offentligt i samhället.
Kontaktpersoner: Mia Lövheim

Värderingar och livsåskådning i förändring

I detta forskningsområde utforskas förändringar i värderingar och livsåskådning, särskilt bland barn och unga, i förhållande till institutioner som familj, trossamfund, skola och medier. Forskningen utgår och bygger vidare på tidigare kvantitativa och kvalitativa studier av ungas religiositet och värderingar inom Religionssociologi och Livsåskådningsforskning. Centrala teorier och begrepp är socialisation, samhällelig delaktighet, livsåskådning och meningsskapande.
Kontaktpersoner: Maria Klingenberg, Anders Sjöborg, Katarina Westerlund.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin