MR-programmets uppbyggnad

Masterprogrammet i mänskliga rättigheter är en tvåårig utbildning på 120 hp. Programmet kan även leda till en magisterexamen efter första årets studier (60 hp), se alternativ 2 under andra terminen nedan.
För anmälan och information se programinformationen i utbildningskatalogen.
Fördjupad information om programmets uppbyggnad hittar du i utbildningsplanen.

Programmets uppläggning

Första terminen (30 hp):

Andra terminen (30 hp):

Under programmets andra termin läses ett antal valfria kurser om 7,5 hp vardera. Du som tänker ta en magisterexamen väljer två av dessa kurser och skriver sedan en magisteruppsats om 15 hp. Du som tänker ta en masterexamen väljer fyra av de valfria kurserna.

Alternativ 1: Du som tänker ta en masterexamen läser fyra av ovan angivna kurser.
Alternativ 2: Du som tänker ta en magisterexamen läser två av ovan angivna kurser samt läser uppsatskursen Mänskliga rättigheter, magisteruppsats (15 hp). Alternativ 2 kan också väljas av dig som tänker ta en masterexamen. Du skriver då under programmets fjärde termin ytterligare en uppsats om 15 hp.

Tredje terminen (30 hp):

Från och med de studenter som påbörjar programmet fr o m höstterminen 2020

Att arbeta med mänskliga rättigheter, 15 hp
Inom ramen för denna kurs behandlas frågan om de mänskliga rättigheternas tillämpning i praktiken. Kursens deltagare kommer på olika sätt att interagera med MR-aktörer inom staten och civilsamhället. Målet är att belysa tillämparperspektivet samt reflektera kritiskt över hur man kan arbeta med mänskliga rättigheter i praktiken.

Mänskliga rättigheter i politik, rätt och religion, 15 hp
Inom ramen för denna kurs väljer du två valfria fördjupningskurser bland följande tre ämnesområden:

-Politisk teori och mänskliga rättigheter
-Rättsvetenskap och mänskliga rättigheter
-Religionsvetenskap och mänskliga rättigheter

Kurserna ger fördjupade kunskaper om skilda teorier kring mänskliga rättigheter inom de tre områdena.

Praktikkurs i mänskliga rättigheter, 30 hp
Inom ramen för denna kurs genomför varje student en relevant undersökning i en svensk eller internationell miljö. Detta sker genom praktik vid en organisation eller myndighet som arbetar med frågor om mänskliga rättigheter. Den valda praktiken kan relateras till det ämne som sedan skall behandlas i examensarbetet.

Alternativ 1: Att arbeta med mänskliga rättigheter samt Mänskliga rättigheter i politik, rätt och religion.
Alternativ 2: Praktik

Fjärde terminen (30 hp):

Examensarbete för masterexamen i mänskliga rättigheter

Alternativ 1: Masteruppsats (30 hp)
Alternativ 2: Uppsats (15 hp) och två kurser à 7,5 hp. Du som under programmets andra termin har skrivit en magisteruppsats om 15 hp väljer detta alternativ, som består av ett självständigt arbete om 15 hp samt två kurser om sammanlagt 15 hp, vilka väljs bland de kurser från termin två som du inte redan har läst.

Examen

Efter genomgånget masterprogram om två år avläggs en teologie masterexamen i mänskliga rättigheter (120 hp) vid Uppsala universitet. Den som avslutar programmet efter den andra terminen genom att skriva en magisteruppsats avlägger en teologie magisterexamen i mänskliga rättigheter (60 hp).

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin