Toolkit Kanelbullens dag

Kanelbullens dag firas varje år den 4 oktober i Sverige och Finland. I denna lathund hittar du instruktioner och användbara tips för att anordna ett kanelbullefirande var som helst i världen. Och naturligtvis har vi inkluderat vårt favoritrecept!

Syfte och målgrupper

  • Samla alumner och vänner för att njuta av läckra bakverk
  • Rekrytera nya medlemmar

Förslag på målgrupper att bjuda in

  • Alumnföreningens medlemmar
  • Alumner som ännu inte blivit medlemmar i nätverket/föreningen
  • Familj och vänner

Förslag till upplägg

  1. Eftersom den officiella kanelbullens dag firas den 4 oktober rekommenderar vi att du arrangerar detta evenemang i nära anslutning till detta datum.
  2. Samla alumner, vänner och familj och baka kanelbullar tillsammans.
  3. Det finns gott om recept online och många varianter. Vi har vårt favoritrecept på en klassisk kanelbulle, men var gärna kreativ!
  4. Avsluta med en fika, och om du har bullar kvar, ge bort dem. Alla älskar en kanelbulle.
  5. Fråga deltagarna om tillåtelse och fotografera gärna ert evenemang. Skicka bilderna till info@alumni.uu.se så att vi kan dela din bakfest i våra sociala medier och inspirera andra.

Material

Kort historik

Själva kanelbullen uppfanns förmodligen i Sverige på 1920-talet när ingredienserna, som hade varit knappa under första världskriget, återigen blev tillgängliga. Ingredienserna var fortfarande dyra och bullen ansågs vara ett lyxigt bakverk. Det var dock först på 1950-talet som den genomsnittliga hushållsinkomsten ökade och fler människor hade råd att baka hemma. Som ett resultat ökade bullens popularitet.

Kanelbullens dag uppfanns 1999 av Hembakningsrådet, en förening av bakproduktproducenter som nu drivs av det danska sockerföretaget Dansukker. Företaget ville skapa en bakningstradition för att hedra sitt 40-årsjubileum.

Idag säljs cirka 7 miljoner kanelbullar i Sverige varje år den 4 oktober. (Källa: www.kungsornen.se)

Ingredienser (25 bullar)

  • 35 g (1¼ oz) jäst
  • 100 g (3½ oz) socker
  • 300 ml (1½ cup) mjölk
  • 1 ägg
  • 120 g (4 oz) smör/margarin
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 750 g (26 oz) mjöl

Fyllning

  • 100 g (4 oz) rumstempererat smör/margarin
  • 50 g (2 oz) socker
  • 2 tsk kanel

Glasering

  • 1 ägg
  • 2 tsk vatten
  • pärlsocker

Gör så här

Smula jästen i en skål och rör ner några matskedar mjölk. Smält smöret och häll i resten av mjölken i kastrullen. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda degen i en köksmaskin i 10–15 minuter. Låt degen jäsa medan den är täckt vid rumstemperatur i 30 minuter.

Kavla ut degen så att den är ca 3 mm (1/8 tum) tjock och 30 cm (12 tum) bred. Bred ut rumstempererat smör. Blanda socker och kanel och strö över degen. Rulla ihop degen och skär rullen i cirka 25 skivor. Lägg dem med den skurna kanten uppåt i pappersformar eller på ett bakplåtspapper. Lägg på en bakplåt och låt jäsa under en handduk i cirka 60 minuter eller tills bullarna har fördubblats i storlek.

Vispa ihop ägget och vattnet, pensla blandningen försiktigt på bullarna och strö pärlsocker ovanpå. Baka i ugnen (220 °C / 425 °F) i 5–6 minuter. Låt svalna.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin