Provkonstruktion

Ett nationellt prov i svenska och svenska som andraspråk tar cirka 3 år att färdigställa oavsett årskurs. Konstruktionen är cyklisk och konstruktörerna arbetar med flera prov samtidigt. Prov påbörjas, prövas ut, färdigställs, analyseras och slutrapporteras parallellt.

Utgångspunkter för provkonstruktionen är kursplaner, testteori och forskning om läs-, skriv- och talutveckling. De färdiga proven bygger på utprövningar av provmaterialet som genomförs i klasser runt om i landet. Varje provs uppgifter prövas i regel ut i två till tre omgångar och involverar mellan 1000 och 2000 elever. Under utprövningarna får samtliga deltagande elever och lärare möjlighet att komma med synpunkter på valet av texter och uppgifter.

Uppgifterna analyseras och bedöms av provkonstruktörerna. Provgruppen har också ett nära samarbete med externa experter inom t.ex. läsforskning, specialpedagogik och andraspråksforskning som kommer med synpunkter på provmaterialet. De uppgifter som passerar nålsögat och kommer med i provet analyseras och sambedöms på bedömarmöten med lärare från hela landet. Kravgränser för respektive delprovsbetyg i svenskproven tas fram under sådana bedömarmöten.

Provgruppen är beroende av engagerade och kunniga lärare ute på fältet som kan delta i utprövningar och komma med värdefulla synpunkter på provmaterialet. De lärare som vill delta i utprövningar av uppgifter är välkomna att kontakta provgruppen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin