Examens- och projektarbeten

Du som är student i slutfasen av ett utbildningsprogram ska skriva ett examensarbete. Det är ett självständigt arbete där tidigare kunskaper från hela din utbildning tillämpas. Kursen förbereder dig för att arbeta på ett vetenskapligt sätt och förmedlar samtidigt kontakt till forskning och arbetsliv.

Examensarbetet kan göras vid Uppsala universitet, på ett företag eller vid en myndighet. Du är som student huvudansvarig för att finna en lämplig uppgift till ditt examensarbete. Du får stöd i arbetet av en handledare och en ämnesgranskare.

Förslag på examensarbeten

Bestäm inom vilket område du vill göra ditt examensarbete och börja leta efter en handledare. Examensarbete kan göras på kandidatnivå eller masternivå inom institutionens olika forskningsområden.

Ansök till kursen examensarbete via antagning.se. De som ges av institutionen för fysik och astronomi är:

  • 1FA599 Examensarbete i fysik på kandidatnivå, 15 hp
  • 1FA597 Examensarbete i fysik på magisternivå, 15 hp
  • 1FA598 Examensarbete i fysik på masternivå, 30 hp
  • 1FA694 Examensarbete i fysik på masternivå, 45 hp
  • 1FA690 Examensarbete i materialvetenskap på masternivå, 30 hp
  • 1FA691 Examensarbete i biofysik på masternivå, 30 hp
  • 1FA692 Examensarbete i kvantteknologi på masternivå, 30 hp
  • 1FA693 Examensarbete i kvantteknologi på masternivå, 45 hp

Förslag och inspiration

Förslag på examensarbeten inom fysik och astronomi

Tidigare publicerade examensarbeten i DiVA

När du har blivit antagen ska du skriva en projektplan och fylla i en registreringsblankett, som du får genom att kontakta kurskansli fysik (se nedan).

Presentera projektplanen för din handledare/ämnesgranskar eller eexaminator, som avgör om ditt projekt är rimligt och relevant. Därefter ska en ämnesgranskare utses.

Ta fram en tidsplan och diskutera den med din ämnesgranskare och revidera den vid behov. Tidsplanen bör innehålla hur du och din ämnesgranskare ska ha kontakt under arbetets gång.

Tillsammans ska ni också gå igenom målen i kursplanen för examensarbete och hur ditt projekt kommer uppfylla målen.

Om projektägare vid ett externt examensarbete efterfrågar ett avtal mellan sin organisation, studenten och universitet, finns exempel på avtal med externa projektägare (Word) att tillgå vid universitetet. Om det efterfrågas finns även exempel på avtal mellan student och projektägare inom universitet (Word).

Student, handledare och ämnesgranskare skriver under registreringsblanketten, därefter skickas blankett och projektplan till examinator för godkännande och underskrift. Maila sedan den underskrivna blanketten med projektplan till kurskansli@physics.uu.se för registrering i Ladok.

När din projektplan har godkänts och registreringsblanketten är undertecknad kan du påbörja ditt arbete.

Uppdatera din projektplan senast fem veckor efter start. Håll regelbunden kontakt med din handledare och ämnesgranskare enligt överenskommelse.

Planera din skriftliga rapport i god tid och gå genom den preliminära rapporten med din handledare och ämnesgranskare. När din rapport börjar bli klar och ämnesgranskaren ger dig klartecken ska du planera för din redovisning.

Använd följande mallar för framsida och abstract:

Abstract ska inte överstiga en halv sida och ska skrivas på engelska. Tredje sidan i rapporten ska vara en populärvetenskaplig sammanfattning om 1-2 sidor skriven på svenska.

Examensarbetet examineras genom muntlig presentation, opponering och skriftlig rapport. Du ska skicka rapporten till examinator och opponent senast sju dagar före presentationen. Meddela i god tid om din redovisning kräver sekretess. Kom ihåg att ämnesgranskare, examinator och opponent måste kunna närvara vid din muntliga presentation.

Före redovisningen kommer din rapport plagiatkontrolleras. Vanligtvis används antiplagieringstjänsten Urkund.

Förutom den egna redovisningen ska du också opponera på ett annat examensarbete innan du blir godkänd.

Efter din redovisning genomför du eventuella korrigeringar i den skriftliga rapporten och låter ämnesgranskaren tillstyrka slutversionen. Därefter skickas rapporten till examinator för slutligt godkännande.

Efter godkänd opposition, presentation och rapport blir du godkänd på kursen.

När du blivit godkänd på ditt examensarbete ska det publiceras i DiVA.

Du behöver ladda upp slutversionen av rapporten i DiVA enligt de instruktioner du hittar i DiVA.

Om examensarbetet är sekretessbelagt eller ska ha fördröjd publiceringstid ska det arkiveras men inte publiceras i DiVA.

När du är klar med ditt examensarbete:

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin