Inför din praktik

Praktiken är ett utmärkt tillfälle att förbereda en magister- eller masteruppsats. Tag kontakt med hand­ledare på institutionen och läs in dig på ditt intresseområde innan du börjar praktiken. Tänk noga efter inom vilken sorts organisation du vill arbeta på och vilka arbetsuppgifter du helst vill ha. Fundera också över om du vill göra praktik i Sverige eller utomlands.

Ansökan steg för steg

Steg 1

I början av varje termin anordnar statsvetenskapliga institutionen ett informationsmöte för de studenter som är intresserade av att praktisera under den kommande terminen. Information om detta möte annonseras via Studium.

Steg 2

Nästa steg i ansökningsprocessen är att de som är intresserade av att praktisera under nästkommande termin lämnar in en intresseanmälan (hittar du här nedan). Institutionen lägger information om praktik, bland annat erbjudanden om praktikplatser, på hemsidan.

Steg 3

När intresseanmälan har lämnats in är det dags att skicka ansökningar till praktikplatserna. Det är studenten som själv skickar sin ansökan till respektive praktikplats. Vanligtvis skickas ett personligt brev och ett CV men vissa praktikplatser kan även kräva ytterligare hand­lingar såsom intyg och betyg. Hör dig därför för med respektive praktikplats om vilka ansökningshandlingar som krävs.

Steg 4

Efter det att ansökningarna har kommit in gör respektive organisation ett urval av de praktikanter som de anser lämpliga för praktikplatsen. Därefter görs i regel någon form av anställningsintervju.

Steg 5

Beslut om tillsättning av praktikplatser fattas därefter av respektive organisation. Du skall då meddela praktiksamordnaren Marie Nylund namn på din handledare/kontaktperson på praktikplatsen

Steg 6

Mellan institutionen och praktikplats tecknas då ett "Avtal" (Överenskommelse praktik) av vilket skall framgå bland annat tilltänkta arbetsuppgifter och namn på handledare. Blankett för avtal och tillhörande information (i två separata dokument) skickas av praktiksamordnaren till praktikplatsen och till dig. Underskrivet avtal utgör grund för registrering på kursen Handledd studiepraktik, 30 hp.

Tidsperiod

Praktikperioden motsvarar en akademisk studietermin, dvs. 20 veckor (minus 1 vecka = semester) och genomförs vanligen under terminstid. Det finns inget hinder för att praktiken (delvis) genomförs under sommaren. Praktikperioden kan inte delas utan skall vara sammanhängande 20 veckor. Under praktiken har praktikanten rätt till fem dagars semester.

Finansiering

Praktikperioden finansieras av praktikanten själv, vanligtvis genom studiemedel. Praktikanterna är berättigade att söka extra studiemedel för att täcka kostnader för resa till praktikplatsen och för ev. extra försäkringskostnader. Undantagsvis bidrar praktikplatser till studentens fasta utgifter, t ex lokala resor eller lunchkostnader.

Stipendier

En praktikperiod (främst utomlands) innebär vanligen merkostnader varför ev. stipendier ger ett välkommet kassatillskott. Kom ihåg att viss framförhållning är viktig vid stipendieansökningar.

Erasmus praktikstipendium

Swedish-Japan Foundation

Bostad

Boendeformer varierar. I enstaka fall hjälper organisationen på orten till i sökandet efter bostad, vanligen löser studenten själv detta problem. Ett gott råd till utlandspraktikanter är att ta kontakt med något universitet på orten; de kan ofta erbjuda prisvärda studentrum. Kontakta också studenter som tidigare praktiserat på orten.

Resa

Du betalar själv dina reskostnader mellan Uppsala och praktikorten. Extra studiemedel för reskostnader och ev. extra försäkringskostnader kan sökas hos CSN.

Försäkring

Genom EU-medlemskapet är personer som tillhör svensk försäkringskassa berättigade till samma sjukvårdsformer som medborgarna i respektive EU-land. Försäkringskassans sjukförsäkringskort används för att styrka denna behörighet. För praktik i ett icke EU-land gäller försäkringen STUDENT UT som universitetet har tecknat med kammarkollegiet.

Uppsala universitets försäkringsavtal med Kammarkollegiet ger i princip heltäckande skydd för utresande praktikanter vad gäller sjukvård och olycksfall samt ansvar och rättshjälp under deras studieperiod utomlands. Den gäller också utresa och hemresa som företas direkt till studielandet/orten och gäller även två veckor före och efter utbildningens början respektive slut. Resgodsförsäkring och egendomsskydd (stöld etc.) på plats ingår.

Observera att försäkringen gäller endast i det land där du praktiserar. Vid resa till annat land måste du ordna ditt försäkringsskydd på annat sätt. För praktik i ett icke EU-land utfärdar institutionen ett s.k. Medical Insurance Card (MIC) som intygar att praktikanten täcks av denna försäkring. Kolla försäkringsvillkoren på kammarkollegiets hemsida för att se om du behöver förstärka ditt försäkrings­skydd.

Läs mer på Kammarkollegiets hemsida

Ett gott råd för sig som skall studera utanför EU är att registrera dig på den svenska ambassaden eller det närmaste konsulatet och meddela dem hur länge du ska stanna i landet.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin