Företagsekonomi A, 30 hp

Utbildningen är utformad för dig som strävar efter att fördjupa dina kunskaper i företagsekonomi. Utbildningen sker i samläsning med studenter på ordinarie kurs

Datum: 2 september 2024–19 januari 2025

Plats: Uppsala, 100% dagtid.

Avgift: 85 000 SEK, exklusive moms. Kurslitteratur ingår

Anmälningsvillkor/återbud

Notera att detta är en uppdragsutbildning vilket betyder att din arbetsgivare ska stå för kursavgiften. Privatpersoner får inte köpa uppdragsutbildning (se förordning 2002:760).

En hand antecknar med en penna i en uppslagen bok. En dator står bredvid boken.

Om utbildningen

Stärk din position på arbetsmarknaden med Företagsekonomi A, en del av universitetets reguljära utbildningsutbud. Utbildningen är idealisk för dig som yrkesverksam, där ditt företag står för kursavgiften och ger dig möjlighet att studera på arbetstid. Du kommer att läsa tillsammans med ordinarie studenter och få en solid grund i marknadsföring, organisation, redovisning och ekonomistyrning.

Utbildningen ger en bred introduktion till ämnet företagsekonomi. Den behandlar centrala problem och frågeställningar inom marknadsföring och organisering och den knyter an till både nystartade och etablerade företag samt andra former av organisationer i samhället.

Utbildningen är utformad för dig som strävar efter att fördjupa dina kunskaper i företagsekonomi. Genom att delta i föreläsningar och seminarier kommer du att kunna omsätta teoretiska kunskaper till praktiska färdigheter som direkt påverkar din yrkesroll och bidrar till företagets framgång.

Eftersom utbildningen ges som uppdragsutbildning är det din arbetsgivare som godkänner ditt deltagande. Vi rekommenderar att du som anmäler dig har goda kunskaper i svenska och en studiebakgrund motsvarande 3-årigt gymnasium.

Efter avslutad Utbildning ska deltagarna ha förmågan att analysera och implementera strategiska beslut baserat på ekonomiska data. Kunskaperna inbegriper

  • förståelse för hur man kan tolka och analysera ekonomiska rapporter såsom balansräkningar, resultaträkningar och kassaflödesanalyser
  • grundläggande insikter i marknadsföringsteori och konsumentbeteenden, vilket kan bidra till förbättrad, målgruppsanpassad samt varumärkesstärkande kommunikation
  • hur man effektivt kan organisera resurser genom att allokera organisationens resurser på ett sätt som maximerar avkastning och/eller nyttoeffekter. Detta inkluderar att skapa och följa upp budgetar, förstå kostnadsstrukturer och hantera kapital på ett sätt som stödjer företagets övergripande strategiska mål.

Utbildningen består av tre delkurser som totalt omfattar fyra huvudområden: marknadsföring, organisation, redovisning och ekonomistyrning. Den behandlar essentiella företagsekonomiska principer och ger en praktisk grund för att förstå och hantera affärsprocesser och ekonomiska system.

  • Introduktion till marknadsföring och organisering (15 hp): Denna del tar upp grundläggande begrepp och behandlar hur organisationer når sina kunder och hur arbetet kan organiseras effektivt.
  • Redovisning (7,5 hp): Här lär du dig att förstå och använda redovisningsinformation. Du får grundläggande kunskaper om hur företag och organisationer rapporterar sina ekonomiska resultat.
  • Ekonomistyrning 1 (7,5 hp): Denna del handlar om hur olika styrmedel kan användas för att påverka aktörers beteende och uppnå finansiella och icke-finansiella mål. Du får insikt i hur ekonomistyrning fungerar och dess relevans för olika ansvarsenheter inom organisationer.

Delkurserna kan läsas separat om man inte önskar gå hel utbildningen om 30 hp. Kontakta i så fall Lena Sundberg (e-post) vid avdelningen för uppdragsutbildning för mer information.

Utbildningen ges på campus i Uppsala och undervisningen sker på svenska. Utbildningen går på heltid, dagtid och deltagare förväntas ägna ca 40 timmar i veckan på studierna.

Utbildningen omfattar föreläsningar och seminarier, handledning samt skriftliga uppgifter i grupp. Dessa delar är speciellt anpassade för att efterlikna verkliga affärsscenarier, vilket ger dig praktisk förståelse för de utmaningar och möjligheter du kan möta i ditt yrkesliv.

Examinationssättet inkluderar skriftliga inlämningsuppgifter och tentamen samt projektarbeten där individuella och gruppinsatser utvärderas.

Möjlighet att komplettera eventuella restuppgifter samt göra omtentamen erbjuds kostnadsfritt inom 12 månader från utbildningens sista dag.

Kontakt

  • Om du har frågor kring den här utbildningen är du välkommen att kontakta projektledare
  • Lena Sundberg
  • vid Avdelningen för uppdragsutbildning

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin