Neurolingvistik I. Läsning och skrivning

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5LN325

Kod
5LN325
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Lingvistik G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 27 maj 2014
Ansvarig institution
Institutionen för lingvistik och filologi

Allmänt

Kursen ges inom termin 4 på logopedprogrammet.

Behörighetskrav

För tillträde till termin 4 krävs 78 godkända hp från programkurser från tidigare terminer.

Godkänd kurs Neuropsykologi I.

Logopedprogrammets uppläggning bygger på en klar progression varför den studerande skall följa kurserna i tur och ordning.

Mål

Kursen syftar till att ge kännedom om teoretiska modeller och undersökningsmetoder rörande språkets organisation i hjärnan samt att ge kunskaper om språk och hjärna ur utvecklings-, språkstörnings- och flerspråkighetsperspektiv, om fonologi, grammatik, lexikon och pragmatik ur neurolingvistiskt perspektiv, om relationen mellan talspråk och skriftspråk, om läs- och skrivprocessen samt ge kännedom om teorier om normal läs- och skrivutveckling

Efter avslutad kurs skall studenten för att förtjäna betyget Godkänd kunna:

  • redogöra för olika teoretiska modeller och undersökningsmetoder rörande språkets organisation i hjärnan,
  • på ett grundläggande sätt redogöra för språk och hjärna ur utvecklings-, språkstörnings- och flerspråkighetsperspektiv,
  • problematisera fonologi, grammatik, lexikon och pragmatik ur neurolingvistiskt perspektiv,
  • redogöra för relationen mellan talspråk och skriftspråk,
  • förklara läs- och skrivprocessen, och
  • analysera normal läs- och skrivutveckling med hjälp av olika teoretiska modeller.

Innehåll

Språkets anatomi. Teorier om språk och hjärna. Olika språkliga nivåer ur neurolingvistiskt perspektiv: fonologi, grammatik, lexikon, diskurs och pragmatik. Afasityper. Flerspråkighet ur neurolingvistiskt perspektiv.

Tal och skrift. Läsförståelse. Läs- och skrivprocessen. Metaspråkliga förutsättningar för läs- och skrivutveckling. Teorier om normal läs- och skrivutveckling. Läsinlärningsmetoder och skrivinlärningsmetoder.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsnings-, övnings- och examinationsmoment. Studentens egna lärandeaktiviteter är av avgörande vikt för arbetet på kursen. Vanligtvis är all undervisning på denna kurs obligatorisk. Vid kursstart föreligger om något pass ej är obligatoriskt.

Examination

Individuell, skriftlig examination sker som avslutning på kursen. För godkänd kurs krävs, förutom godkänt prov, godkänt resultat på obligatoriska moment.

Efter överenskommelse med studierektor eller betygsbestämmande lärare anordnas omtentamen. Komplettering av obligatoriska moment sker efter överenskommelse med kursansvarig lärare.

Studerande som underkänts på tentamensprov har rätt att genomgå tentamensprov ytterligare 4 gånger (=totalt 5 tentamensprov). Om synnerliga skäl finns kan programkommittén medge ytterligare tentamenstillfälle. Som tentamenstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i tentamen. Inlämning av s.k. blank skrivning räknas som ett tentamenstillfälle.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin