Kostvetenskap C: Vetenskapliga metoder

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 2HK054

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2HK054
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kostvetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 2 november 2016
Ansvarig institution
Institutionen för kostvetenskap

Allmänt

Kursen ingår i Dietistprogrammet 160 poäng/Dietistprogrammet 180 hp. Kursen kan utgöra valfri kurs inom Kostekonomprogrammet 160 poäng, Kostvetarprogrammet 180 hp, samt är fristående kurs och utgör tredje kurs (C-nivå) inom ämnesområdet hushållsvetenskap med inriktning kostvetenskap. Kursen ges på heltid.

Kursplanen är fastställd 2007-12-05 av styrelsen för Institutionen för hushållsvetenskap enligt delegationsbeslut från Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden.

Behörighetskrav

Kostvetenskap A: Näringslära, 30 hp, Kostvetenskap B: Livsmedelsvetenskap och matlagningsteknik, 30 hp, eller Kostvetenskap B: Livsmedelsvetenskap, 15 hp, och Dietetikens grunder, 15 hp, samt genomgången Kostvetenskap C: Kostsociologi, 7,5 hp.

Mål

Efter avslutad kurs skall studenten kunna:

- Förstå och exemplifiera olika kvalitativa och kvantitativa metoder som kan användas inom kostvetenskapen för att öka kunskapen kring människors matvanor, måltidsmönster, näringsintag och livsmedelskonsumtion.

- Beskriva hur studier inom det kostvetenskapliga området kan designas och genomföras utifrån en vald frågeställning.

- Klargöra hur kvantitativa och kvalitativa data kan analyseras, kritiskt granskas, valideras och presenteras.

- Söka vetenskaplig litteratur.

- Läsa och diskutera vetenskapliga arbeten.

Innehåll

Kursen syftar till att de studerande skall erhålla en grundläggande kunskap om de kvalitativa och kvantitativa metoder som vanligen används inom kostvetenskapens område. Under kursen ges en orientering om olika vetenskapliga synsätt, begrepp och perspektiv, vidare en förståelse för hur olika metoder kan användas för att erhålla kunskap. Kursen behandlar kvalitativa och kvantitativa design av studier, datainsamlingsmetoder och analyser, där övningar i statistik ingår.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, datalaborationer, grupparbeten och seminarier.

Examination

Examination sker genom skriftliga och muntliga individuella prov och seminarier. Inom ramen för kursen anordnas för varje skriftlig examination en ordinarie tentamen och en omtentamen. Dessutom finns ett tillfälle för s.k. uppsamlingstentamen. Därefter finns möjlighet till examination vid påföljande ordinarie examinationstillfälle. Som betygsgrader används Väl godkänd, Godkänd och Underkänd.

För godkänt betyg på kursen krävs att alla uppgifter bedömts som godkända, samt att studenten aktivt deltagit i redovisningar och seminarier. För betyget väl godkänd på kursen krävs att studenten visar prov på särskilt god förmåga att ur olika perspektiv problematisera, analysera, se samband och kunna resonera för sina ställningstaganden.

Övriga föreskrifter

Vid kursstart skall betygssättande lärare efter samråd med studerande fastställa vilka moment som kräver obligatorisk närvaro. Samtidigt skall läraren presentera former för närvarokontroll och anvisningar för hur obligatoriska moment skall tas igen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin