Kostvetenskap C: Vetenskapliga metoder

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 2HK054

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2HK054
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kostvetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 4 maj 2022
Ansvarig institution
Institutionen för kostvetenskap

Allmänt

Kursen ingår i Dietistprogrammet 180 hp, Kostvetarprogrammet 180 hp samt är fristående

kurs i Kostvetenskap (C‐nivå). Kursen ges på heltid.

Behörighetskrav

Kostvetenskap A: Näringslära, 30 hp, Kostvetenskap B: Livsmedelsvetenskap och matlagningsteknik, 30 hp, eller Kostvetenskap B: Livsmedelsvetenskap, 15 hp, och Dietetikens grunder, 15 hp, samt genomgången Kostvetenskap C: Kostsociologi, 7,5 hp.

Mål

Efter avklarad kurs ska studenten kunna:

  • redogöra för olika kvalitativa och kvantitativa metoder som kan användas inom kostvetenskapen
  • beskriva och motivera hur studier inom det kostvetenskapliga området kan designas och genomföras utifrån en vald frågeställning
  • analysera, tolka, kritiskt granska, och presentera kvantitativa och kvalitativa data
  • söka, läsa och kritiskt granska vetenskaplig litteratur

Innehåll

Kursen syftar till att de studerande skall erhålla en grundläggande kunskap om de kvalitativa och kvantitativa metoder som vanligen används inom kostvetenskapens område. Under kursen ges en orientering om olika vetenskapliga synsätt, begrepp och perspektiv, vidare en förståelse för hur olika metoder kan användas för att erhålla kunskap. Kursen behandlar kvalitativ och kvantitativ design av studier, datainsamlingsmetoder och analyser, där övningar i statistik ingår.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och övningsuppgifter. I huvudsak campusbaserad undervisning med stöd av digitala inslag.

Examination

Examination sker genom skriftliga och muntliga individuella prov och seminarier. Inom ramen för kursen anordnas för varje skriftlig examination en ordinarie tentamen och en omtentamen. Dessutom finns ett tillfälle för så kallad uppsamlingstentamen. Därefter finns möjlighet till examination vid påföljande ordinarie examinationstillfälle. Som betygsgrader används Väl godkänd, Godkänd och Underkänd.

För godkänt betyg på kursen krävs att alla uppgifter bedömts som godkända, samt att studenten aktivt deltagit i redovisningar och seminarier. För betyget väl godkänd på kursen krävs att studenten visar prov på särskilt god förmåga att ur olika perspektiv problematisera, analysera, se samband och kunna resonera för sina ställningstaganden.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Övriga föreskrifter

Vid kursstarten presenterar kursansvarig lärare former för obligatorisk närvarokontroll och anvisningar för hur obligatoriska moment skall tas igen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin