Kostvetenskap B: Dietetikens grunder
Litteraturlista, Grundnivå, 2HK061
Obligatorisk litteratur
Ytterligare vetenskapliga artiklar och/eller rapporter aktuella inom området (ca 200 sidor) kan tillkomma. Detta gäller både moment I och II. Presenteras vid kursstart och i studiehandledning.
Moment I
- Allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna: värdighet och rättvisa åt alla 1948-2008, Bryssel, UNRIC Brussels, 2008
- Backman, Jarl, Rapporter och uppsatser, 3., [rev.] uppl., Lund, Studentlitteratur, 2016
- Etisk kod för dietister, version 3, Nacka, Dietisternas riksförbund, 2009
- Internationell dietetik & nutritionsterminologi version 4: svensk översättning av IDNT: introduktion, termer och definitioner samt Pocket guide for international dietetics & nutrition terminology (IDNT) reference manual: standardized language for the nutrition care process, fourth edition, Göteborg, Dietisternas riksförbund (DRF), cop. 2013
- Mahan, L. Kathleen.; Raymond, Janice L., Krause's food & the nutrition care process, Fourteenth edition., St. Louis, Missouri, Elsevier, [2017]
- Payne-Palacio, June.; Canter, Deborah D., The profession of dietetics: a team approach, 5th ed., Burlington, MA, Jones & Bartlett Learning, c2014
- Svenaeus, Fredrik, Homo Patologicus: medicinska diagnoser i vår tid, Hägersten, Tankekraft, 2013
Moment II
- Gör och lär: ett smakprov på förbättringskunskapens teori och praktik i hälso- och sjukvården, 2. utg., 1. uppl., Stockholm, Sveriges kommuner och landsting, 2005
- Carlström, Eric, Förändringsarbete i hälso- och sjukvård, 1. uppl., Lund, Studentlitteratur, 2013
- Thougaard, Herluf; Varlund, Verner; Møller Madsen, René, Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer, 2., uppdaterade och utök. uppl., Lund, Studentlitteratur, 2007 (Kapitel 9 Virus, 14 Livsmedelsburna sjukdomar, 16 Produktionshygien (totalt ca 50 sidor).)
- Näring för god vård och omsorg: en vägledning för att förebygga och behandla undernäring, Stockholm, Socialstyrelsen, 2011
Vår Föda: En kunskapstidning från livsmedelsverket. Temanummer Matförgiftningar Nr 5, Årg 51, 1999. (38 sidor, kan köpas av institutionen a´ 40 kr).
Livsmedelsverkets webbsida (www.slv.se) om lagstiftning, relevanta förordningar och lagtexter.
Svensk författningssamling. Författningar inom hälso- och sjukvården ett urval (http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/): Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763), Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), Patientsäkerhetslagen (2010:659) och Patientdatalagen (2008:355).
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om anmälningsskyldighet enligt Lex Maria http://www.socialstyrelsen.se/sosfs/2005-28/Sidor/2005-28senastelydelse.aspx
Referenslitteratur
- Björvell, Catrin, Sjuksköterskans journalföring och informationshantering, 3. uppl., Studentlitteratur AB, 2011
- Bryman, Alan, Samhällsvetenskapliga metoder, 2., [rev.] uppl., Malmö, Liber, 2011
- Vem styr vården?: organisation och politisk styrning inom svensk sjukvård, 1. uppl., SNS förlag, 2007
- Karlberg, Ingvar, Från Vasa till vårdval: om ansvar och styrning av svensk hälso- och sjukvård, 1. uppl., Lund, Studentlitteratur, 2011
- Raadu, Gunnel, Författningshandbok: för personal inom hälso- och sjukvården. 2016, 47. uppl., Stockholm, Liber, 2016
- Författningshandbok för personal inom hälso- och sjukvården