Hem- och konsumentkunskap för lärare i åk 7-9, 45 hp (1-45). Ingår i Lärarlyftet
45 hp
Litteraturlista, Grundnivå, 8HK002
Obligatorisk litteratur
- De Ron, Lena; Feldt, Maria, Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap.: den systematiskt planerande läraren Handboken, [Sverige], hkforum.se, [2017]
- de Ron, Lena; Feldt, Maria, Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr22 - Nya handboken, Liber, 2022
- Hjälmeskog, Karin; Höijer, Karin, Didaktik för hem- och konsumentkunskap, Gleerups Utbildning AB, 2019
- Hjälmeskog, Karin, Lärarprofession i förändring: från "skolkök" till hem- och konsumentkunskap, Uppsala, Föreningen för svensk undervisningshistoria, 2006
- Håkansson, Andreas, Konsumtion: ekonomi, samhälle och etik, Upplaga 1:1, Lund, Studentlitteratur, [2017]
- Gahne, M, Mat för alla sinnen; Sensorisk träning enligt SAPERE-metoden, Livsmedelsverket, 2015, Online
- Nordiska näringsrekommendationer 2012, Livsmedelsverket, 2013, Fulltext
- Enghardt Barbieri, Heléne; Pearson, Monika; Becker, Wulf, Riksmaten - barn 2003: livsmedels- och näringsintag bland barn i Sverige, Uppsala, Livsmedelsverket, 2006
- Warensjö Lemming E m.fl., Riksmaten ungdom 2016-17, Statens Livsmedelsverk, 2018, https:/
/ www.livsmedelsverket.se/ globalassets/ rapporter/ 2018/ 2018-nr-14-riksmatenungdom-huvudrapport_del-1-livsmedelskonsumtion.pdf - Amcoff, Elisabet, Riksmaten - vuxna 2010-11: Livsmedels- och näringsintag bland vuxna i Sverige, Uppsala, Livsmedelsverket, 2012
- Olausson, Maj; Hedberg, Anette, Tillsatser i livsmedel: en faktabok, 5. rev. uppl., Uppsala, Livsmedelsverket, 2013
- Nylander, Annica m.fl., Livsmedelsvetenskap, 2., [rev. och uppdaterade] uppl., Lund, Studentlitteratur, 2014
- Palmblad, Eva; Eriksson, Bengt Erik, Kropp och politik: hälsoupplysning som samhällsspegel, 2., rev. och utökade uppl., Stockholm, Carlsson, 2014
- Läroplan för grundsärskolan. Lgrsär22, Norstedts Juridik, 2022
- Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap - grundsärskolan, Skolverket, 2022, https:/
/ www.skolverket.se/ publikationsserier/ kommentarmaterial/ 2022/ kommentarmaterial-till-kursplanen-i-hem--och-konsumentkunskap---grundsarskolan - Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet. Lgr22, Norstedts Juridik, 2022
- Kommentarsmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap, Skolverket, 2022, https:/
/ www.skolverket.se/ publikationsserier/ kommentarmaterial/ 2022/ kommentarmaterial-till-kursplanen-i-hem--och-konsumentkunskap---grundskolan - Modin, Rebecka; Lindblad, Mats, Förvara maten rätt så håller den längre - vetenskapligt underlag om optimal förvaring av livsmedel, Livsmedelsverket, 2011, Fulltext
- Normers betydelse för hållbar konsumtion, Konsumentverket, 2020, http:/
/ konsumentverket.se/ globalassets/ publikationer/ hallbarhet-och-miljo/ underlagsrapport-2020-1-normers-betydelse-for-hallbar-konsumtion-konsumentverket.pdf
Referenslitteratur
- Johansson, Ulla; Stubbendorff, Anna, Näring och hälsa, 4 uppl., Studentlitteratur AB, 2020
- Backman, Jarl, Rapporter och uppsatser, 3., [rev.] uppl., Lund, Studentlitteratur, 2016
- Ahrne, Göran, Handbok i kvalitativa metoder, 2., [utök. och aktualiserade] uppl., Stockholm, Liber, 2015
- Ahrne, Göran; Svensson, Peter, Handbok i kvalitativa metoder, Upplaga 3, Stockholm, Liber, [2022]
- Ejlertsson, Göran, Statistik för hälsovetenskaperna, Tredje upplagan, Lund, Studentlitteratur, [2019]