Samverkan vid centrumbildning i digital humaniora och samhällsvetenskap

CDHU samverkar både på nationell och internationell nivå samt inom universitetet. Vi är mottagare av ett flertal externa finansiering, och medlem av åtskilliga nätverk.

SweDigArch (2022-2027)

Svenska Digitala Arkeologi Infrastrukturen (SweDigArch) leds av institutionen för Arkeologi vid Uppsala universitet med stöd av CDHU's kunskap om Geografiskt informationssystem (GIS).

Infravis (2022-2026)

Infravis (The National Scientific Visualisation Infrastructure) leds av Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Det är ett samarbete mellan Centrum för bildanalys vid Uppsala universitet och CDHU för att experimentera med de senaste trenderna i vetenskapliga visualiseringsmetoder och verktyg.

Swedish Digital Humanities Infrastructure: HumInfra (2022-2025)

Den nationella infrastrukturen stödjer digital och experimentell forskning inom humaniora och leds av Humlab vid Lunds universitet. CDHUs roll är att stötta artificiell intelligens (AI) träning, metoder och verktyg för humaniora och samhällsvetenskap, samt att ansluta till europeiska infrastrukturer med perspektivet av informationsvetenskap och informationsorganisering.

SweDigArch, Infravis och HumInfra finansieras av Vetenskapsrådets bidrag till infrastrukturer.

WASP-ED: The Wallenberg AI and Transformative Technologies Education Development Program (2022-2025)

WASP-ED är ett nationellt initiativ som bygger på kompetens och kunskap som har genererats av WASP-HS och inkluderar utveckling av kurser inom AI och maskininlärning. CDHUs föreståndare Anna Foka är en av fyra föreståndare för programmet, som koordineras av Linköpings universitet. WASP-ED finansieras av WASP-HS - the Wallenberg AI, Autonomous Systems, and Software Program Humanities and Society - med en summa på 16.8 miljoner SEK.

Institutionen för ABM

Arkivvetenskap, Biblioteks- och informationsvetenskap och Musei- och kulturarvsvetenskap

Uppsala universitetsbibliotek

Bidrar med informationsresurser för forskning, utbildning och lärande vid universitetet.

Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum

Gustavianum förvaltar universitetets magnifika samlingar av arkeologiska föremål, konst, mynt, vetenskapshistoria, och mycket annat.

Uppsala Multidisciplinary Center for Advanced Computational Science (UPPMAX)

UPPMAX är Uppsala universitets resurs för högprestandadatorer, storskalig datalagring och kunskap inom högprestandaberäkning.

Statistiska institutionen

Statistiska institutionen utbildar och forskar inom statistik. De sysslar med metodutveckling och med tillämpningar inom en rad områden.

Uppsala Forum för Demokrati, Fred och Rättvisa

Uppsala Forum är ett samarbetsforum för Uppsala universitets världsledande forskning inom demokrati, fred och rättvisa.

AI4Research

AI4Research är ett femårigt projekt som ska förstärka, förnya och vidareutveckla forskningen inom AI och maskininlärning.

Uppsala Informatics and Media Hub for Digital Existence at Uppsala University

Informatik- och mediahub vid UU erbjuder en humanvetenskaplig syn på digitalisering och automatisering.

Uppsala Computational Literary Studies Group (UCOL)

UCOL är en forskningsgrupp med fokus på att använda samt utveckla beräkningsmetoder för studier av svensk litteratur och dess sammanhang.

Centrum för medicinsk humaniora

Centrum för medicinsk humaniora är ett samarbete mellan historisk-filosofiska fakulteten, vetenskapsområdet för medicin och farmaci och institutionen för idé- och lärdomshistoria. Centrumet utgör en plattform för forskning och mångdisiciplinär dialog kring frågor som rör medicin och hälsa, samt driver på och koordinerar initiativ inom utbildning.

Centre for Integrated Research on Culture and Society (CIRCUS)

Circus, Centre for Integrated Research on Culture and Society, är en plattform för tvärgående kultur- och samhällsforskning.

Center for Spatial and Textual Analysis (CESTA)

CESTA vid Stanford University i USA är ett internationellt erkänt forskningscentrum inom digital humaniora som tillämpar digitala verktyg och metoder för att skapa ny kunskap inom tvärvetenskaplig humanistisk forskning.

King's Digital Lab

King's Digital Lab vid King's College London är en global ledare inom forskning av digital kultur och samhälle, samt i att utforska användandet av avancerade teknologirelaterade metoder i humanistisk forskning.

Laboratoriet för Digital Arkeologi (DARK Lab)

Dark Lab vid Lunds universitet är en forskningsgrupp med fokus på utvecklingen av projekt som syftar till att kartlägga och analysera arkeologiska platser med hjälp av kombinerade 3D-teknologier.

Humanistlaboratoriet

Humanistlaboratoriet är en tvärvetenskaplig forskningsinfrastruktur vid Humanistiska och teologiska fakulteterna på Lunds universitet.

Humlab

Humlab är en arbetsenhet och en forskningsinfrastruktur vid den humanistiska fakulteten vid Umeå unversitet. Humlabs uppdrag är att initiera, inspirera och utveckla samspelet mellan humaniora, kultur och informationsteknik inom forskning, forskarutbildning och undervisning.

Digital Humanities in the Nordic & Baltic Countries (DHNB)

DHNB är associerad organisation med European Association for Digital Humanities (EADH) och skapad för att stärka forskning, utbildning samt kommunikation inom digital humaniora.

The Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities (DARIAH)

DARIAH syftar till att förbättra och stödja digital forskning och undervisning inom konst och humaniora. DARIAH är ett nätverk bestående av människor, expertis, information, kunskap, metoder, verktyg och teknologier från dess medlemsländer. DARIAH utvecklar, underhåller och driver en infrastruktur till stöd för IKT-baserade forskningsmetoder och stöttar forskare i att använda dem för att bygga, analysera och tolka olika digitala resurser.

ENLIGHT-EU Network

Uppsala universitet är ett av nio europeiska universitet som är medlemmar av Enligh-nätverket. "Digital revolution och digitaliseringens inverkan" är ett av fem huvudområden för nätverket. Nyckelteman inkluderar: 1) AI för gott i våra städer och samhällen, med särskilt fokus på digital simulering för att stödja beslutsfattande, 2) AI och hälsa och 3) AI och ett hållbart samhälle.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin