Om CFF

Uppsala

Bildtext

Centrum för forskning om funktionshinder (CFF) vid Uppsala universitet är en mötesplats för forskning om funktionshinder och funktionsnedsättning. Vi samlar forskare och forskning inom samtliga vetenskapsområden med syfte att främja utvecklingen mot ett mer jämlikt och inkluderande samhälle.

Vi arrangerar en öppen föredragsserie där forskare från alla forskningsområden på Uppsala Universitet får dela med sig av sin forskning med anknytning till funktionsnedsättning och funktionhinder.

Vi ger ut tidskriften Forskning om funktionshinder pågår fyra gånger per år med aktuell forskning om funktionhinder.

Vi samordnar det svenska nätverket för funktionshinderforskning som är ett nationellt forskarnätverk med representanter till det nordiska nätverket, samt sprider information till ett öppet nätverk bestående av intresserade av området funktionshinder/nedsättning, d v s inte bara forskare utan även vårdgivare, anhöriga, behovsägare, intresseorganisationer samt allmänhet.

CFF medverkar även på externa lokala och nationella konferenser och nätverkar med politiker, myndigheter, för att lyfta funktionshinderfrågan, sprida kunskap samt medverka till samverkan kring frågor i funktonshinderområdet.

Forskning om funktionshinder eller funktionshinderforskning är ett tvär- och mångvetenskapligt forskningsfält där man forskar om funktionshinder och funktionsnedsättningar. Fältet sträcker sig brett över discipliner och inkluderar till exempel såväl medicin och teknik som sociologi och psykologi.

Forskningen syftar till att öka kunskap och förståelse om olika aspekter av funktionshinder och funktionsnedsättningar, såsom orsaker, konsekvenser och hur det påverkar människors livskvalitet. Denna typ av forskning undersöker också olika metoder för att förbättra livet för personer som lever med olika typer av funktionsnedsättningar, både genom medicinska interventioner och genom att adressera sociala och miljömässiga faktorer.

Genom att bedriva forskning inom detta område kan man identifiera och förstå hinder som personer som lever med funktionsnedsättningar möter, såsom brist på tillgänglighet, diskriminering eller stigmatisering. Forskningen kan också bidra till utvecklingen av nya teknologier och interventioner som syftar till att underlätta vardagen för människor med funktionsnedsättningar och främja deras deltagande i samhället på lika villkor.

I ett bredare perspektiv kan forskning om funktionshinder också bidra till att förändra samhällets attityder och normer kring funktionshinder och funktionsnedsättningar, vilket kan leda till en mer inkluderande och tillgänglig värld för alla.

En funktionsnedsättning innebär att en person har en nedsatt förmåga att utföra vissa aktiviteter som betraktas som normala för människor inom deras åldersgrupp och kulturella sammanhang. Funktionsnedsättningar kan delas in på olika sätt, till exempel:

  1. Fysiska funktionsnedsättningar: svårigheter med att röra sig, balansera, koordinera eller utföra fysiska uppgifter på grund av en skada, muskelsjukdom, eller annan medicinsk orsak.
  2. Sensoriska funktionsnedsättningar: till exempel nedsatt syn, hörsel, lukt, smak eller känsel till följd av en medfödd eller förvärvad försämring av dessa sinnen.
  3. Kognitiva funktionsnedsättningar: svårigheter med minne, inlärning, koncentration, problemlösning eller andra kognitiva förmågor på grund av till exempel traumatisk hjärnskada eller neurologisk sjukdom.
  4. Psykiska funktionsnedsättningar: kan inkludera psykiska hälsoproblem som ångest, depression, bipolär sjukdom eller schizofreni, vilket kan påverka en persons känslomässiga, kognitiva och sociala funktioner.
  5. Intellektuella funktionsnedsättningar: är ofta medfödda och innebär att vissa av hjärnans funktioner är nedsatta, vilket kan leda till olika grad av svårighet att förstå till exempel abstrakta koncept, omvärlden och sig själv.

Det är viktigt att komma ihåg att funktionsnedsättningar är en aspekt av vem någon är, men det definierar inte hela personligheten, identiteten eller kapaciteten. Det är även viktigt att skilja på funktionsnedsättning och sjukdom. En funktionsnedsättning är inte en sjukdom i sig utan snarare en permanent eller långvarig nedsättning av en persons förmåga att utföra vissa aktiviteter. Funktionsnedsättningar kan vara olika för varje individ och att de kan förändras över tid. Många människor lever goda liv med sina funktionsnedsättningar genom att anpassa sig och använda olika strategier och stödresurser för att möta sina behov och uppnå sina mål.

 

Funktionshinder är ett begrepp som används för att beskriva olika typer av begränsningar eller svårigheter som uppstår för en person med funktionsnedsättning i mötet med omgivningen. Exempel på begränsningar är svårigheter att klara sig själv i det dagliga livet och bristande delaktighet i arbetslivet, i sociala relationer, i fritids- och kulturaktiviteter, i utbildning och i demokratiska processer. Dessa begränsningar orsakas framför allt av bristande tillgänglighet i omgivningen.

Att främja tillgänglighet, inkludering och respekt för människors olikheter är därför avgörande för att skapa ett samhälle där alla kan delta fullt ut.

CFF styrelse

CFFs styrelse är tvärdisciplinär och består av ledamöter från de tre olika vetenskapsområdena MedFarm, HumSam och TekNat samt representanter från regionen, kommunen, doktorandkåren samt patientnätverksamtliga från Uppsalaområdet. Styrelseledamöterna väljs in på en tvåårsperiod, med möjlighet att sitta två år till. Fördelningen av styrelseledamöter är:

2 TekNat
2 HumSam
2 MedFarm (varav en är ordförande)
1 Kommunrepresentant Uppsala Län
1 Region Uppsala
1 Funktionshinderrörelsen Uppsala Län

 

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin