Titta in i herbariet

Evolutionsmuseets herbariebyggnad på Norbyvägen 16 byggdes år 1999. Fönstren är små för att inte släppa in för mycket solljus som kan skada samlingarna. Här förvaras 3,1 miljoner föremål på tre våningsplan.

Huvudsamlingen

Större delen av samlingarna förvaras i specialbyggda herbarieskåp av trä. Skadedjur som förstör samlingarna är ett problem för många museer. Det bästa sättet att bli av med skadedjuren är att frysa ner det angripna materialet. Därför är skåpen konstruerade så att de kan lyftas med en pallyft och flyttas in i ett frysrum om det skulle behövas.

I skåpen ligger buntar av pressade växter fastlimmade på herbarieark. Etiketten på arket är lika viktig som själva växten. Där står uppgifter om var, när och av vem växten samlades in. Utan de uppgifterna förlorar växten sitt vetenskapliga värde.

Herbarieskåp av trä. En skåpdörr är öppen så att man ser buntar av herbarieark.

Praktrummet

I praktrummet förvaras några av Evolutionsmuseets äldsta botaniska samlingar. Rummet är extra brandsäkert och har kontrollerad temperatur och luftfuktighet.
De väggfasta 1800-talsskåpen har flyttats hit från den gamla herbarielokalen i Linneanum i Botaniska trädgården. I dem ligger Carl Peter Thunbergs växtsamlingar.

Sexton skinnbundna kapslar innehåller växter samlade av Linnélärjungarna Pehr Kalm och Fredrik Hasselquist. De tillhör drottning Lovisa Ulrikas naturhistoriska samling och skänktes till Uppsala universitet 1803.

I praktrummet förvaras också Joachim Bursers och Olofs Celsius herbarier samt en anonym samling medicinalväxter från 1600-talet som är det näst äldsta kända herbariet från Nederländerna.

Praktrummet visas för allmänheten vid särskilda tillfällen.

Gråmålade herbarieskåp från 1700-talet i praktrummet på Evolutionsmuseet

Burkrummet

I ett separat rum finns växter och svampar som förvaras i sprit. Här ligger också stora kottar och andra växtdelar som inte passar att pressa.

Glasburkar med Phallus impudicus, stinksvamp, och handskrivna etiketter

Mats Hjertson tar oss med in i praktrummet och visar upp Evolutionsmuseets äldsta herbarier, samt Carl Peter Thunbergs skjutvapen försett med bila.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin