3. Solceller i komplexa system

Solceller är i allt större utsträckning numera del av ett mer komplicerat energisystem i ett hus, en byggnad, eller i ett område där systemet utför många olika energisystemtjänster (exempelvis värme, luftkonditionering, energilagring, elbilsladdning, lastöverföring, mm). Det lokala systemet deltar också potentiellt som prosument på elmarknaden. Den här typen av system har behov av att optimeras, så att de bidrar positivt till ekonomi och hållbarhet och därmed kan bidra till energicertifiering, oavsett om de är byggda för ändamålet eller installerade i efterhand. SOLVEs forskning syftar till att optimera systemdesign, och till styrning i realtid för att maximera ekonomi, eldistribution och till välfungerande koppling till batterier/vätgaslagring och för att kunna prognosticera användande och produktion för slutanvändaren. Forskningen bidrar därför till systemlösningar för ökad funktionalitet, flexibilitet, förståelse och ekonomisk avkastning för prosumenten.

Temaledare

Professor i energiteknik

Högskolan Dalarna

Projekt inom tema 3

Ett gemensamt projekt av tema 3. solceller i komplexa system och tema 6. kombinerad markanvändning

Ett gemensamt projekt av tema 3. solceller i komplexa system och tema 6. kombinerad markanvändning

Projektet handlar om att utveckla matematiska, statistiska och maskininlärningsmodeller för att optimera användningen av solel i kombination med batterilager, elbilsladdning, värmepumpsystem och ge stödtjänster till elnätet. Utöver detta så handlar projektet om att utveckla och tillämpa metoder för optimal placering och dimensionering av solparker givet randvillkor som alternativ landanvändning och värdkapacitet hos elnätet.

Vi studerar hur småskalig solelproduktion kan integreras med lokala energisystem i urbana distrikt, eller grannskap, genom att dela elproduktionen mellan byggnaden och elnätet, samt med närliggande grannskap.

Doktorander arbetar med att utveckla matematiska, statistiska och maskininlärningsbaserade metoder för att optimera storskalig solkraftanvänding i lokala energisystem och elnät.

Avhandling utvärderar hur förutsägbar solinstrålningen och därmed elproduktionen från solceller är med meteorologiska prognoser för nästa dag som bas. Syftet är att optimera inkomster från solceller genom att maximera budgivning för elpriset, som omförhandlas dagligen.

Region Uppsala, Region Dalarna, CTEK, Glava Energy Centre, CheckWatt, Vattenfall, Svenska kyrkan, Air by Solar, Kraftpojkarna

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin