Klassisk arkeologi

Gustavianum förvaltar flera samlingar med anknytning till studier av antika kulturer. Samlingarna omfattar framförallt grekisk och romersk keramik, figuriner i brons och terrakotta, grekiska och latinska inskrifter, antika mynt och kopior i gips av antik skulptur. De har använts i forskningen och undervisningen långt innan ämnet Antikens kultur och samhällsliv etablerades vid Uppsala universitet 1909 och kallades då Klassisk fornkunskap. Idag är samlingarna en viktig resurs för studenter och forskare på Uppsala universitet, men också från andra universitet i och utanför Sverige.

Varifrån kommer samlingarna?

Föremål som idag ingår i Antiksamlingen representerar flera historiska epoker och kulturer i Medelhavsområdet. Stor del av föremålen är arkeologiska fynd från regionen. De har kommit till universitetet från svenska utgrävningar i Asine, Grekland (påbörjades1926), Sinda på Cypern (1947–1948), Labraunda i Turkiet (1953), Acquarossa i Italien (1968), Takht-e Soleyman i Iran (1959–1962) och i samband med Cypernexpeditionen (1927–1931). Allt material har kommit till Uppsala universitet efter överenskommelse och med tillstånd från respektive värdland.

Var finns samlingarna?

Många av föremålen från samlingarna kommer att visas i Gustavianum, när universitetsmuseet öppnar igen efter den pågående renoveringen. Delar av samlingarna är dessutom tillgängliga för forskare och studenter vid Historiska samlingarna vid EBC, Evolutionsbiologiskt centrum.

En grupp av arkeologer och studenter som håller i verktyg vid utgrävningsplats.

Axel W Persson, professor i klassisk fornkunskap, Uppsala universitet med några av sina studenter vid utgrävningar i Dendra, Grekland 1939.

Besöka oss

Vill du besöka föremålsarkivet i samband med din forskning eller undervisning? Kontakta oss och boka ett besök via Historiccollections@gustavianum.uu.se. Vi tar inte emot besök från privatpersoner.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin