Asinesamlingen

Under åren 1922–1930 grävde en svensk expedition, under ledning av A.W. Persson och O. Frödin, ut boplatsen Asine på Peloponnessos i Grekland. Utgrävningarna inleddes våren 1922 och fortsatte på hösten samma år. Under hösten deltog kronprins och sedermera kung Gustaf VI Adolf. Utöver grävningarna 1922 gjordes utgrävningar även våren 1924, 1926 och 1930.

De tidigare utgrävningarna i Asine var inriktade på stadens akropol och dess nordvästslutning, den så kallade lågstaden. Under fyra månader av 1926 frilades flera tusen kvadratmeter av lågstaden. Upp till 50 personer deltog i arbetet. Det är materialet från denna utgrävning, som idag bevaras i Asinesamligen på Gustavianum.

Samlingen är resultatet av ett utbyte mellan Sverige och Grekland och omfattar keramik från tidig helladisk till hellenistisk och romersk tid, lertegel, animalt och humant benmaterial, snäckor och föremål av glas och metall. Samlingen är unik, eftersom en så stor och komplett del av fyndmaterialet från dessa utgrävningar endast finns bevarad i Uppsala.

Asinesamlingen ingår i databasen PRAGMATA och innehåller material från närmare hundra år av svensk arkeologisk verksamhet i Grekland. Samlingen ingår även i ett projekt där Uppsala universitet samarbetat med de svenska instituten i Athen, Rom och Istanbul för att skapa en forskningsplattform för digitaliserade arkeologiska samlingar och arkiv. Plattformen heter Mötesplats Medelhavet och kommer att bli digitalt sökbar under 2024 och finansierades av medel från Riksbankens Jubileumsfond.

-

Kammargrav 1 under utgrävning. Gustaf Adolf, okänd kvinna, Axel W. Persson och Axel Hallin. Foto: Asinesamlingen, Gustavianum.

-

Vy över Asines borgklippa. Foto: Asinesamlingen, Gustavianum

Glaspärlor på tråd

Halsband av glas- och stenpärlor. ca. 1400-1300 f.Kr. Fynd från kammargrav 1 i Asine.

-

Geometrisk skyfos (djup dryckesbägare) med fågeldekoration. ca. 750 f.Kr.

-

Fragment av en svartfigurig kylix. Ca. 550 f.Kr. Fynd från Asine

Vill du veta mer om samlingen?

Du som privatperson kan ta del av föremålen i våra samlingar på olika sätt. Håll utkik bland våra evenemang, besök Gustavianums olika utställningar eller sök efter föremålen på den digitala plattformen Alvin. Har du specifika frågor kan du vända dig till våra antikvarier på respektive samling.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin