ZeroIoT: Det trådlösa sakernas internet, nu utan batterier

Sakernas internet (IoT) revolutionerar samhällskritiska infrastrukturer och idag är de flesta IoT-enheter batteridrivna. Att byta batterier är arbetskrävande och kostsamt och därtill är batterier problematiska för miljön. Hur kan vi främja ett batterifritt IoT?

  • Period: 2021-01-01 – 2026-12-31
  • Budget: 31 977 212 kr
  • Finansiär: Stiftelsen för strategisk forskning

Sakernas internet revolutionerar områden som hälsovård, flygindustrin och övervakning av kritisk infrastruktur. Idag är de flesta IoT-enheter batteridrivna, och att byta batterier är arbetskrävande och kostsamt.

De mest energikrävande uppgifterna hos många IoT-enheter rör kommunikation, specifikt generera radiovågor. Så kallad backscatter löser detta genom att externa enheter genererar radiovågor, vilket reducerar energiförbrukningen flera storleksordningar.

Det är inte tillräckligt att kombinera backscatter-lösningar med befintliga system för energiinsamling. Även om det gjorts framsteg inom dessa områden går det inte att bara ersätta ett batteri med energiinsamling. Befintliga lösningar ger inte pålitlig energitillförsel; IoT-enheter kan få slut på energi, stängas ner och tappa data.

Tekniken intermittent beräkning (intermittent computing) syftar till att säkra att program kan fortsätta köras även när det är risk för energibrist. ZeroIoT gör ett batterilöst sakernas internet möjligt, genom att vidareutveckla och kombinera backscatter och intermittent beräkning. ZeroIoT riktar sig mot två applikationsområden. Inom sjukvård kan implanterade enheter förbättra diagnosmöjligheterna för sarkopeni och osteopeni/benskörhet, samt övervaka proteser. Inom området strukturövervakning kommer vi skapa nya metoder för fjärrövervakning av invallningsdammar.

För att försäkra oss om god industripåverkan har det för projektet skapats en referensgrupp med omsorgsfullt utvalda medlemmar.

Mer information om projektet på Stiftelsen för strategisk forsknings hemsida

Referensgrupp (för feedback och samarbete)

  • Vattenfall
  • Ericsson
  • Intel
  • Sandvik

Nya samarbeten

  • Gymab

Projektledare: Thiemo Voigt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin