Projekt

RHS-modell: Riskfaktorer, hälsa och samhällskostnader (på uppdrag av HFS-nätverket).

Cancerpreventionskalkylator (på uppdrag av Regionalt Cancercentrum).

Beskrivning

Självmord är en allvarlig folkhälsofråga. I Sverige är självmordstalen högre än den globala uppskattningen på 12,4 per 100 000 invånare. Denna studie syftar till att göra en omfattande bedömning av den ekonomiska effekten av självmord i Sverige för år 2022 genom att uppskatta både direkta och indirekta kostnader. Resultaten från denna utvärdering kan ge värdefulla insikter som är avgörande för välgrundat beslutsfattande och resursfördelning i folkhälsopolitiken med fokus på suicidprevention.

Forskare som är involverade i projektet är Inna Feldman.

Kontakt

Kontakta Inna Feldman om du har frågor om studien.

Finansiär

Socialdepartementet

Beskrivning

Patienter med cancer som behandlas med immuncheckpointhämmare (ICI) kan utveckla akut njurskada (AKI) som en vanlig komplikation. Guldstandarden för att diagnostisera AKI orsakad av ICI är njurbiopsi, vilket är ett kostsamt och riskfyllt förfarande. Denna studie kommer att genomföra en kostnadseffektivitetsutvärdering av ett innovativt AI-baserat verktyg som är utformat för att diagnostisera AKI hos patienter som genomgår cancerbehandling med ICI:er, och jämföra det med njurbiopsi. Resultaten från denna studie syftar till att ge insikter i hur det AI-baserade verktyget påverkar klinisk praxis, resursutnyttjande och patientresultat.

Forskare som är involverade i projektet är Filipa Sampaio, Inna Feldman.

Kontakt

Kontakta Filipa Sampaio om du har frågor om studien.

Finansiär

VINNOVA

Beskrivning

Sociala stödhundstjänster i skolan är mycket lovande. Forskning visar på deras positiva inverkan på socio-emotionell utveckling, humörreglering, beteende och akademiska prestationer hos barn i skolåldern. Denna studie kommer att genomföra en kostnadseffektivitetsutvärdering av en intervention med sociala stödhundar i klassen, för att bedöma dess inverkan på barns välbefinnande, beteende och skolnärvaro, genom en omfattande systematisk granskning och randomiserad kontrollerad studie. Resultaten från denna studie syftar till att ge beslutsfattare insikter för framtida implementering av sådana insatser i Sverige.

Forskare som är involverade i projektet är Inna Feldman, Ingyin Moe, Filipa Sampaio.

Se även Sociala tjänstehundars stöd till elever med problematisk skolfrånvaro | Externwebben (slu.se)

Kontakt

Kontakta Inna Feldman om du har frågor om studien.

Finansiärer:

Agria och Skandia

Beskrivning

Partnering for Change (P4C) är en skolbaserad modell för tjänsteleverans som främjar inkluderande inlärningsmiljöer genom insatser på klass-, grupp- och individnivå. Tidigare forskning tyder på att implementering av P4C kommer att förbättra engagemanget för lärande, främja välbefinnande och förebygga psykiska problem för alla barn. Denna studie kommer att bedöma kostnadseffektiviteten för P4C-insatser jämfört med status quo. Resultaten från denna studie kommer att bidra med bevis för värdet av att implementera P4C i svenska skolor.

Forskare som är involverade i projektet är Inna Feldman, Ingyin Moe.

Kontakt

Kontakta Inna Feldman om du har frågor om studien.

Finansiär:

FORTE

Beskrivning

Effekten av internetförmedlad kognitiv beteendeterapi (iCBT) för psykiska problem har visats i kliniska prövningar, men lite är känt om effekter, kostnader och den övergripande kvaliteten och räckvidden för iCBT när den implementeras i primärvården. Syftet med projektet är att undersöka effekterna på kliniska resultat, resursanvändning och relaterade kostnader av iCBT som ges inom rutinmässig primärvård för vanliga psykiska störningar (CMD). Resultaten kommer att testa om iCBT kan vara en lösning för att hantera CMD inom primärvården. Resultaten kommer att ligga till grund för hälsopolitiska åtgärder för att tillhandahålla evidensbaserad, tillgänglig och rättvis patientcentrerad primärvård av god kvalitet till rimliga kostnader för personer med psykiska problem."

Forskare som är involverade i projektet är Filipa Sampaio, Inna Feldman, Amanda Simonsson, Monica Buhrman

Kontakt

Kontakta Filipa Sampaio om du har frågor om studien

Finansiär

Vetenskapsrådet (VR)

Beskrivning

ADHD (Attention-deficit/hyperactivity disorder) är ett tillstånd som blir allt vanligare bland barn och ungdomar i Sverige. Utredningsprocessen är förknippad med långa väntetider och hög resursanvändning, men inga studier har undersökt kostnader och nyttor förknippade med olika utredningsprotokoll. Denna studie kommer att modellera kostnadseffektiviteten för de två huvudsakliga protokoll som används i Sverige för att bedöma ADHD hos barn. Resultaten syftar till att stödja läkare och beslutsfattare i arbetet med att erbjuda bästa möjliga kvalitet och snabb identifiering och vård till dessa barn.

Forskare som är involverade i projektet är Filipa Sampaio, Matilda Frick.

Kontakt

Kontakta Filipa Sampaio om du har frågor om projektet.

Finansiär:

FORTE

Beskrivning

Syftet med projektet är att uppskatta de potentiella hälsoeffekterna och ekonomiska effekterna av insatser som riktar sig till tre nyckelområden i Growing Minds Initiative som stöds av Fundação Calouste Gulbenkian. Dessa områden inkluderar mödra- och spädbarnsvård, omvårdnad och anknytning samt motgångar i barndomen.

Projektets omfattning omfattar följande komponenter:

  1. Utveckling av en utvärderingsram för bedömning av de hälsomässiga och ekonomiska effekterna av förebyggande insatser som stöds av initiativet;
  2. Studiedesign och hälsoekonomisk utvärdering av förebyggande insatser;
  3. Utbildning och kapacitetsuppbyggnad bland projektpartnerna

Resultaten från detta projekt syftar till att stödja policy- och beslutsfattare i den effektiva fördelningen av offentliga resurser till insatser som kan förbättra den psykiska hälsan hos barn och deras familjer i olika befolkningsgrupper och därmed minska bördan av psykisk ohälsa och minska ojämlikheter i tillgången till vård.

Forskare som är involverad i projektet är Filipa Sampaio.

Kontakt

Kontakta Filipa Sampaio om du har frågor om studien.

Finansiär

Fundação Calouste Gulbenkian

Beskrivning

Detta strategiska projekt samlar flera regionala initiativ som utvecklar 3D-printingsfaciliteter i sjukhusmiljö med syftet att utbyta erfarenheter kring regionala och nationella strategiska frågeställningar och insatsområden för att underlätta och stimulera implementering av 3D-printing i sjukvården. De insatsområden som projektet kommer fokusera på är regulatoriska strategier och förhållningssätt, hälsoekonomiska perspektiv samt samverkansmodeller mellan 3D-printning företag och sjukvård.

Vårt uppdrag är att analysera och sammanställa den befintliga evidensen av 3D-printing från hälsoekonomiskt perspektiv samt att föreslå ett ramverk för kommande hälsoekonomiska utvärderingar av 3D-printer inom hälso- och sjukvård

Forskare som är involverade i projektet är Filipa Sampaio, Inna Feldman.

Kontakt

Kontakta Inna Feldman om du har frågor om projektet.

Finansiär

VINNOVA

Beskrivning

Den randomiserade kontrollerade studie (RCT) som kallas PsyPal, koordineras av University Medical Centre Groningen, Nederländerna, och är den första i sitt slag som tilldelas EU-anslag. Uppsala universitet är ett av lärosätena som deltar i studien och svara för en hälsoekonomisk utvärdering av behandlingen. Hypotesen är att patienterna kommer att få minskad depression, oro och ångest i sådan utsträckning att det väger upp för kostnaden. Samtidigt är en annan hypotes att anhöriga mår bättre och vårdbehovet kommer att minska, vilket är en annan hälsoekonomisk effekt.

Forskare som är involverade i projektet är Inna Feldman, Filipa Sampaio.

Se även Banbrytande studie om psykedelisk behandling - Uppsala universitet

Kontakt

Kontakta Inna Feldman om du har frågor om studien.

Finansiär

EU

Beskrivning

Projektet Videoassisterade 112-samtal för tillgänglig och jämlik vård syftar till att bidra till en jämlik, effektiv och patientsäker vård genom videoassisterade 112-samtal från inringare till larmcentral. Det förväntade resultatet av projektet är att skala upp användningen av videoassisterade samtal i Sverige samt skapa utbildningsmaterial, riktlinjer för användning och tekniska ramverk som möjliggör att även icke-deltagande regioner kan påbörja sin implementeringsresa. Vårt uppdrag är att utvärdera kostnadseffektivitet videoassisterande samtal till 112.

Forskare som är involverade i projektet är Inna Feldman, Filipa Sampaio.

Se även Videoassisterade 112-samtal för tillgänglig och jämlik vård

Kontakt

Kontakta Inna Feldman om du har frågor om studien.

Finansiär

VINNOVA

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin