Stresshantering vid bröstcancer

Projektet fokuserar på stressymptom hos kvinnor efter en bröstcancerdiagnos, och utvärderar effekten av en intervention som ämnar minska stressymptom

  • Finansiär: Cancerfonden, Vetenskapsrådet,Regionala forskningsområdet Uppsala-Örebro

Beskrivning

Detta projekt har fokus på stressymtom hos kvinnor som nyligen diagnosticerats med bröstcancer. Det är en multicenterstudie med en "stepped care"-design som utvärderar effekten av information och ett program för stresshantering baserat på kognitiv beteendeterapi.

Effekterna på stressymtom och psykosocialt mående studeras, liksom hälsoekonomiska utvärderingar.

Mer om projektet

Projektet syftar till att studera prevalensen av stressymptom hos patienter som diagnostiserats med bröstcancer, samt att utforska vilken typ av stresshanteringsinterventioner som är nödvändiga för att förbättra psykosocialt välmående.

Detta studeras i en multicenter prospektiv longitudiell interventionsstudie med en "stepped-care"-design. Steg 1 omfattar ett två-timmars informationsprogram om stresshantering. Patienter som rapporterar kliniska nivåer av stress efter att ha genomgått steg 1 erbjuds också möjlighet att delta i steg 2. Steg 2 omfattar randomisering till individuell eller gruppbaserad stresshanteringsträning, baserat på metoder från kognitiv beteendeterapi (KBT).

Läs mer om resultaten under 'Publikationer' nedan.

Projektledare: Cecilia Arving, Karin Nordin

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin